Beschrijving van het thema

Hoe kan het Boeddhisme en mindfulness meditatie ons helpen om iets te doen voor sociale rechtvaardigheid en de ecologische crisis? De focus op individuele beoefening en persoonlijke transformatie wordt vaak begrepen als het uitsluiten van sociaal- en klimaatactivisme. Maar kan mindfulness beoefening ons niet juist helpen deze misvatting van een dualisme tussen naar binnen keren en naar buiten keren, tussen individueel en sociaal, los te laten?

We are here to overcome the illusion of our separateness Thich Nhat Hanh

Traditioneel werd maatschappelijke betrokkenheid gezien als afleiding van de 'echte beoefening' van meditatie, maar wat als maatschappelijke betrokkenheid een belangrijk onderdeel is van onze eigen transformatie? En is persoonlijke transformatie waardevol - misschien nodig - voor heling en als basis voor sociaal- en klimaatactivisme?

Wat misschien wel de belangrijkste bijdrage van het Boeddhisme vandaag is, is het pad van de bodhisattva (of 'ecosattva'). Bodhisattvas hebben een dubbele beoefening: ze werken aan hun eigen individuele ontwaking, maar ze weten ook dat hun eigen welzijn niet afgescheiden is van het welzijn van andere mensen, en het welzijn van de biosfeer van de aarde. De lezing zal reflecteren op hoe het traditionele begrip van het pad van de bodhisattva verheldering kan brengen over wat we op dit moment moeten doen en hoe we dit kunnen doen.

Ecodharma

David Loy, Amerikaans zenleraar en eco-activist schreef eind 2018 een schitterend nieuw boek over dit thema. Zijn inzichten staan centraal in deze workshops.

Voor wie

Voor alle geïnteresseerden in de rol van mindfulness in de samenleving, in ecologie en in de ontwikkeling van het boeddhisme.

Startdata

Nieuwe data volgen binnenkort.
Aanmelden kan zodra startdata bekend is.