Docent

George Langenberg

Datum

21 maart 2018

Prijs

€ 895 incl. het cursus materiaal.
De opleiding is vrijgesteld van btw.

Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Voor doorgang van deze training is een minimum van 12 aanmeldingen vereist. Bekijk hier de Folder Algemene Voorwaarden en Annulerings-voorwaarden Opleiding Trainer Mindfulness in Schools.
Bij deze opleiding is van toepassing de klachtenregeling van het CvM.

 

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier of je kunt bellen met hoofddocent George Langenberg via (06) 1941 4269.

Alle data op een rij Aanmelden

Maart - april 2018

Data: 21 en 28 maart, 4 en 11 april 2018
Tijd: 9:00 tot 17:00 uur

September - oktober 2018

Data: 19 en 26 september , 3 en 10 oktober 2018
Tijd: 9:00 tot 17:00 uur

Inhoud van de opleiding

Mindfulness op middelbare scholen

DotBlogo2(spreek uit: dot B) is een prikkelende serie mindfulnesslessen speciaal ontwikkeld voor jongeren. De methode komt uit Engeland en is in samenwerking met de Universiteit van Oxford ontwikkeld. Het Centrum voor Mindfulness werkt samen met het Britse Mindfulness in Schools.

In Engeland is deze mindfulnesstraining voor pubers al vele jaren enorm succesvol. .b heeft zijn vleugels inmiddels uitgespreid naar het buitenland. In 2012 zijn er meerdere pilottrainingen gegeven in Nederlandse klassen. De Nederlandstalige opleiding voor trainers werd in juni 2013 voor de eerste keer gegeven. Deze methode is geschikt voor klassikaal onderwijs en sluit aan bij de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar.

Wat leer je?

 • de opbouw van het .b curriculum.
 • het begeleiden van meditaties voor leerlingen.
 • het theoretisch kader van de mindfulnessbeoefening.
 • technieken van het bevragen van de meditatie-ervaringen van kinderen.
Inhoud van de cursus voor scholieren

In totaal zijn er acht thematische lessen plus een introductieles. In lessen van 45 minuten geeft de leraar een theoretische uitleg en enkele praktische mindfulnessoefeningen. De leerlingen oefenen zelf thuis met een eigen werkboekje en meditatieoefeningen die ze eerder hebben gedownload.


 • Wat is mindfulness?
 • Puppy training
 • Richt je op de kalmte
 • Omgaan met piekeren
 • Hier en nu aanwezig
 • Bewegen met aandacht
 • Een stapje terug
 • In moeilijke situaties
 • Samenvatting

De naam .b komt van een oefening in de cursus, het puntje staat voor een stopmoment, de B staat voor 'zijn' zoals het werkwoord 'to be'. Dus: even stoppen en 'gewoon' zijn.

Lees meer over de inhoud van de cursus.


Overige informatie downloaden

Download hier een uitgebreide informatiefolder (Engelstalig) met informatie over mindfulness en de .b cursus en met een uitleg wat .b niet is.

En download hier een korte Nederlandstalige introductiefolder over het .b programma.

Website van Mindfulness in Schools

Wetenschappelijk onderzoek

In Engeland wordt er veel onderzoek gedaan naar het effect van de training.

Download hier een Engelstalige folder van .b met een samenvatting van bewezen resultaten van mindfulnesstraining bij volwassenen en jongeren.

Programma

Vierdaagse opleiding

In vier dagen dragen we het curriculum over. Daarna kun je zelfstandig als mindfulnesstrainer het lesprogramma aanbieden aan klassen in het voortgezet middelbaar onderwijs. Later is er een terugkommiddag waarin we ervaringen uitwisselen en leren van jullie feedback op het programma.

Tijdens de opleiding leer je hoe je de oefeningen kunt begeleiden. Maar wat deze pubertraining tot een echte mindfulnesstraining maakt is het theoretisch kader. Als jongeren dit snappen herkennen ze de noodzaak van de oefeningen als huiswerk en begrijpen ze ook beter wat mindfulness hen kan brengen.

Cursusmateriaal

Al het cursusmateriaal is bij de prijs inbegrepen. .b is van oorsprong een Engelstalige methode. Deze opleiding wordt in het Nederlands gegeven en ook alle werkmaterialen, als de readers voor de trainer, de huiswerkoefeningen en het cursusboekje voor de leerlingen zijn vertaald.

Voor wie

Voor iedereen die les geeft in het voortgezet middelbaar onderwijs en voldoet aan de volgende voorwaarden tot deelname:

 • zelf een MBSR/MBCT training hebben gevolgd (dit is een harde voorwaarde).
 • ten minste 6 maanden eigen dagelijkse meditatiebeoefening (30-45 min. per dag) strekt tot de aanbeveling.
 • minimaal op HBO niveau werkend en denkend.
 • ervaring met het voor de klas staan.
 • aanwezigheid bij minimaal 80% van de cursus.
 • een reflectie over je eigen meditatiebeoefening van de afgelopen 6 maanden (zie aanmeldingsformulier).
 • niet verplicht maar wel aanbevolen: een retraite in stilte van minimaal een week.

Lees hier meer over de inhoud van de .b training.


Ontmoet de docent

 • George Langenberg4
  George Langenberg

  Mindfulnesstrainer, docent opleiding mindfulnesstrainer, docent .b en Mindfulkids

  George Langenberg

  “You need to let the little things that would ordinarily bore you suddenly thrill you,” zei kunstenaar Andy Warhol. Met andere woorden: kijk niet weg, want er is meer te ontdekken in het leven. Elke ervaring, prettig of onprettig, kun je doorvoelen. Voor mij betekent leven met aandacht –mindfulness- en meditatie dat ik bewuster in het leven sta en geniet, maar ook dat ik keuzevrijheid ervaar op stressvolle momenten. Ik sta zelf aan het roer, en niemand anders.

  Meditatie en mindfulness zijn vaardigheden die je kunnen helpen op lastige of spanningsvolle momenten. Mindfulness leert je ook om wat minder streng voor jezelf te zijn en dat je gewoon mag zijn zoals je bent. Het leert je dat het lichaam en de mind met elkaar verbonden zijn en hoe belangrijk het is om die relatie te onderhouden.

  Meditatie brengt mensen dichter bij zichzelf. Midden in de storm kan deze vaardigheid je helpen om te centreren wanneer je de balans dreigt te verliezen. De reikwijdte van deze beoefening is daarom misschien wel veel breder en dieper dan je in eerste instantie dacht. Hoe kunnen we samen dat landschap verkennen? Die open uitnodiging wil ik overbrengen aan de cursisten en aspirant-trainers in mijn trainingen en in de opleidingen waar ik als docent aan verbonden ben.

  In het Centrum voor Mindfulness geef ik als hoofddocent les in de Opleiding tot Mindfulnesstrainer voor Volwassenen, leid ik leraren op in de Opleiding tot Trainer MindfulKids en de Trainersopleiding .b. Samen met elkaar en van elkaar leren vind ik een van de mooiste dingen aan dit vak.

  Ik woon in Haarlem. Daar geef ik yogalessen en de achtweekse mindfulnesstraining op open inschrijving. Vanaf juli 2016 bied ik in mijn eigen praktijk voor lichaam en geest in mijn thuisstad ook acupunctuurbehandelingen aan.

  Meer info op: georgelangenberg.com

Veelgestelde vragen Naar alle veelgestelde vragen

 • Op welke aspecten wijkt de .b training af van de achtweekse mindfulnesstraining MBSR voor volwassenen?

  Op alle aspecten. De didactiek is anders, de opbouw van het programma is anders, zodat de thema’s aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Er is één programma, maar jongeren in de brugklas halen er vooral uit hoe ze zich kunnen ontspannen. Jongeren in de tweede klas van het voortgezet onderwijs leren vooral hoe ze zich beter kunnen concentreren en hoe zij hun aandacht kunnen trainen. Leerlingen richting het eindexamen gaan vooral leren over hoe zij met stress en spanning om kunnen gaan.

 • Hoe kom ik aan het materiaal voor het werkboek als ik deze training ga geven?

  Er is een werkboekje voor de deelnemers aan de .b training. Elke les (er zijn 10 lessen in totaal) heeft een tweetal pagina’s waarop het huiswerk genoteerd kan worden. In de opleiding wordt het werkboekje verstrekt. Je ontvangt na het afsluiten van de opleiding een certificaat en je kan een login aanmaken voor de website van Mindfulness in Schools. Daar kun je de benodigde materialen downloaden.

 • Als ik geen ervaring heb in het onderwijs kan ik dan toch deze opleiding volgen?

  Ja in principe kan dat. Maar het is goed om te weten, dat dit een training is die zo ontwikkeld is dat deze in de klas gegeven wordt aan groepen van meer dan 20 leerlingen. De didactiek van het hele programma is daarop afgestemd. Wil je dit programma goed kunnen geven, dan is het voorwaarde dat je al les kan geven en ervaring hebt met groepen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Er zijn enkele coaches die het programma gebruiken in individuele therapeutische gesprekken. De methode wordt tevens buiten scholen gegeven op enkele huiswerkbegeleidingsdiensten.

 • Als ik deze training niet in de context van een school wil gaan aanbieden, maar daarbuiten voor jongeren op open inschrijving, is deze opleiding dan passend?

  De copyrights van .b vermelden dat je een .b training in het onderwijs moet geven. Wil je met de ervaring van de opleiding en de geleerde lessen de cursus buiten het onderwijs aanbieden, dan wordt je gevraagd om niet direct de materialen van .b daarvoor te gebruiken maar deze zelf te ontwikkelen. En daarnaast, als je zelf een programma samenstelt en dit buiten de klas aanbiedt om daarbij wel je inspiratiebronnen te noemen. Ook mag je het programma dan geen .b noemen.

 • Ontvang je een certificaat bij deze opleiding?

  Je ontvangt na het afsluiten van de opleiding een certificaat vanuit het Centrum voor Mindfulness. Je bent na deze opleiding een gecertificeerd .b trainer. Bij het certificaat ontvang je een lidmaatschap van zes maanden en kun je login aanmaken op de website van Mindfulness in Schools. In die zes maanden kun je de materialen van de website van .b downloaden. Daarna betaal je 75 pond per jaar zodat je recente updates kan blijven ontvangen. Een lidmaatschap is niet verplicht.

 • .b is ontwikkeld door een Engelse organisatie die internationaal werkt. In hoeverre zijn jullie daarbij aangesloten?

  Onze docent George Langenberg mag de .b trainersopleiding onder licentie van .b Engeland geven. Er is nauw overleg over elke opleiding en over het programma. Goed om erbij op te merken dat je na het volgen van de .b trainersopleiding niet zelf andere leraren mag opleiden. Ook de materialen mag je niet onder andere leerkrachten verspreiden omdat enkel degene die de opleiding heeft gevolgd gecertificeerd .b trainer is.