Inhoud van de training

Goed samenwerken en voor elkaar zorgen in tijden van crisis

Als ik neig tot paniek ben ik veel beter in staat om het te beschouwen en het probleem terug te brengen tot wat het werkelijk is en er dan met een open mind naar te kijken.

Er wordt momenteel veel van mensen gevraagd. Sommige mensen blijven het lastig vinden om thuis routine te vinden in het werk, zeker in combinatie met de zorg voor kinderen. Er is veel afleiding en het vraagt een nieuw manier van samenleven met huisgenoten.

Veel medewerkers missen het contact en de aansluiting met collega’s, nu we nog steeds veel thuiswerken. Je betrokken blijven voelen bij collega’s en de organisatie is belangrijk voor je eigen motivatie.

Op tijd achter het beeldscherm vandaan komen vraagt discipline.

Voor sommigen is er ruimte ontstaan voor reflectie: wat is belangrijk voor mij en hoe wil en kan ik van toegevoegde waarde zijn voor mijn team en organisatie?

Voor anderen is het belangrijk om voldoende rust en momenten om op te laden in te bouwen, anders is deze manier van werken niet haalbaar voor de langere termijn.

Mindfulness­training werkt!

Uit onderzoek naar de effecten van mindfulness­training blijkt dat het positieve effecten heeft op stress, mentale vaardigheden, productiviteit en onderlinge verhoudingen op het werk.
Het blijkt dat medewerkers na een mindfulness­training:

 • minder last hebben van stress en negatieve gedachten;
 • sneller signaleren dat er wat aan de hand is en doen er dan ook wat aan;
 • contacten met collega’s positiever ervaren en makkelijker communiceren;
 • beter omgaan met conflicten, omdat ze zich minder snel bedreigd voelen;
 • zelfbewuster en vitaler zijn;
 • meer focus hebben, creatiever zijn en beter presteren.

Kortom, mindfulness­training bevordert de fysieke en mentale gezondheid. In tijden van veel thuiswerken zijn dit belangrijke thema’s. Een live, online-mindfulness­training is daarom een logisch onderdeel van het huidige human resourcesbeleid.

Programma

Meer bewustzijn van het moment en ook van de momenten dat mijn aandacht wegglijdt. Ik kan het dan vaak weer snel herpakken. En ik ga wat minder snel, en doe toch net zo veel!

Mindful Werken online

De Mindful Werken online training biedt onmisbare inzichten en handvatten om deze tijd gezond en vitaal door te komen en tegelijk productief te zijn.

 • Hoe kan ik het beste werken in deze nieuwe situatie en wat is dan effectief?
 • Hoe ga je om met afleiding?
 • Hoe blijf je gefocust?
 • Hoe stuur je de aandacht tijdens het thuiswerken?
 • Hoe zorg je voor een fysiek gezonde werkomgeving?
 • Hoe kun je zorgen voor voldoende hersteltijd en ontspanning en wat is dan effectief?
 • Hoe blijf je emotioneel gezond?
 • Hoe ga je om met grenzen?
 • Hoe ga je om met stress?
 • Hoe balanceer je lichaam en geest?
 • Hoe creëer je kalmte?
 • Wat is van belang tijdens het digitale samenwerken en vergaderen?
 • Hoe zorg ik goed voor mezelf en de andere(n) in virtuele meetings?
 • Welke denkpatronen werken nu belemmerend en welke helpend?
 • Wat is werkelijk belangrijk voor mij? Wat schenkt voldoening en wat schept een schijn van voldoening?

De achtweekse online mindfulness¬training is speciaal toegesneden op werken in ‘het nieuwe normaal’.

Het ontwikkelen van een andere houding

Mindfulness is geen trucje dat je eventjes in een uurtje kunt leren. Het is een vaardigheid, een houding die je in veel gevallen in een aantal weken goed onder de knie kunt krijgen. Net zoiets als fietsen eigenlijk, in het begin wiebelig en al doende leer je in korte tijd vaardig en soepel fietsen. Het gaat niet alleen om tips en handvatten. De basis is om te werken aan een andere houding: hoe ga je om met stress, werkdruk, aandacht, focus, communicatie en creativiteit in je werk.

Bewuster geworden van niet behulpzame gedachten, en bewuster van de zaken die emotie triggeren. Hierdoor kan ik alerter en met meer aanwezigheid reageren in plaats van reflex reacties.

Onze mindfulness¬trainingen in organisaties voldoen aan de kwaliteitsstandaarden van de wereldwijd wetenschappelijk bewezen en succesvolle Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) trainingen van Jon Kabat Zinn. Het Centrum voor Mindfulness heeft een decennium lang ervaring in het op een verantwoorde manier ontwikkelen van MBA’s (Mindfulness-based Applicaties) die zowel aansluiten bij de behoeften van de organisatie als bij die van de werknemers. In samenwerking met de universiteiten in Maastricht, Rotterdam en Amsterdam doen wij ook onderzoek naar de effecten van onze incompany programma’s.

Praktisch

Mindful Werken online is gemakkelijk in te passen in een (thuis)werkdag. De sessies duren 1,5 uur. Een keer per week kom je met een vaste groep via Zoom bij elkaar. Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen aan een groep. Tussen de sessies door krijg je online oefeningen, achtergrondmateriaal en links naar filmpjes opgestuurd.

Voor wie

Voor iedere organisatie met een eigentijds human resource beleid.

Het Centrum voor Mindfulness heeft o.a. trainingen en workshops verzorgd bij:

INGLogo Gemeente AmsterdamDe RechtspraakBernhoven logo
KLM logo.svg   logophilips   werkplein baanzicht   logo hmc 01

Een training organiseren

De training kan uitgezet worden binnen één organisatie of op open inschrijving gevolgd worden. Als de groep uit medewerkers van één organisatie bestaat passen we de data en tijden in overleg aan. Ook is het mogelijk om individuele medewerkers deel te laten nemen aan een groep op open inschrijving. De startdata staan onderaan. Van het management van de organisatie verwachten we dat de medewerkers de ruimte en steun voor deelname krijgen. Neem voor het aanvragen van een incompany mindfulness­training contact op met het Centrum voor Mindfulness. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Startdata Mindful Werken Online op open inschrijving:

 • Dinsdag 8 september 2020 van 9.00-10.30 uur, trainer Monique Verhulst, t/m 27 oktober 2020.

Boek Mindful Werken

Mindful werken omslag wibo kooleAls je werkt, ervaar je druk. Soms is dat gezonde stress om een klus te klaren. Maar vaak is het: hoge werkdruk, overwerken, nergens genoeg tijd of rust voor hebben. Dan wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. Gelukkig kan iedereen leren (nog) beter om te gaan met die werkdruk.

Meer over het boek Mindful werken

 

Mindful Werken Inspiratiesessies

Het Mindful Werken team heeft 3 gratis inspiratiesessies gegeven over verschillende thema’s die in deze tijd belangrijk zijn: omgang met afleiding en focus, hoe blijf ik veerkrachtig in hectische tijden en digitaal samenwerken. Hieronder de video’s.

Omgang met afleiding en focus

Er wordt momenteel veel van mensen gevraagd. Sommige mensen vinden het lastig om thuis een nieuwe routine te vinden, zeker in combinatie met de zorg voor kinderen. Er is veel afleiding tijdens het thuiswerken, wat gefocust werken lastig maakt. Hoe ga je om met afleiding en behoud je de focus?

Hoe blijf ik veerkrachtig in hectische tijden

Onzekerheid, ongerustheid en stress. Het werkende leven is enorm veranderd. Als je meegenomen wordt door stress of gepieker, hoe kom je dan terug bij jezelf? Hoe blijf je veerkrachtig in hectische tijden?

Digitaal samenwerken

Een digitale vergadering werkt anders dan life. Onder andere omdat een groot deel van de communicatie via lichaamstaal verloopt. Hoe bespreek je lastige onderwerpen met collega’s en zorg je ervoor dat je echt aanwezig bent tijdens overlegmomenten?