Inhoud

Secular Dharma doordenkt wat de Boeddha leerde helemaal opnieuw. Stephen Batchelor verandert het boeddhistisch denken van een metafysica die zich op een geloof in de waarheid baseert naar een ethiek van het omgaan met onzekerheden als een opgave of opdracht waarvoor mensen zich gesteld zien. En dat vraagt een fris en nieuw begrijpen van de hele menselijke ervaring.

Deze fenomenologische, ervaringsgerichte benadering, die hij Secular Dharma noemt, keert terug naar de vroegste Boeddhistische teksten en probeert daarin de kernthema's te herontdekken van wat het betekent om volledig mens te zijn. Tijdens de tweedaagse workshop zullen we een pragmatische, therapeutische visie op ervaring onderzoeken die de Boeddhistische basisdoctrines beschouwt als een kader voor het floreren van mensen in deze wereld, hier en nu.

Programma

We onderzoeken hoe de principes van geconditioneerd zijn en impermanentie het proces van floreren ondersteunen door ons te helpen los te komen van het idee van een vaststaand ego dat ons in de greep houdt; hoe de analyse van ervaring in vijf bundels (vorm, gevoel, perceptie, neiging en bewustzijn) een praktische matrix biedt voor ethisch handelen; en hoe de 'drie vuren' van verlangen, afkeer en bevooroordeeldheid creativiteit, verbeelding en meelevend reageren tegengaan.

De traditionele Boeddhistische psychologie ziet mentale toestanden als 'behulpzaam' of 'niet-behulpzaam'. Stephen Batchelor zal een model van de geest introduceren dat zulke vaste categorieën vervangt door een spectrum van verschuivende, overlappende mentale en emotionele processen. Omdat dit model beter is staat is het meerduidige en veranderlijke karakter van de menselijke ervaring te benoemen, helpt het ons niet alleen bij het cultiveren van mindfulness maar ook bij het beter begrijpen van de beperkingen en mogelijkheden van onze eigen geest.

Voor wie

De workshop is geschikt voor mindfulnessbeoefenaren van alle achtergronden en tradities. Er is geen kennis van het Boeddhisme vereist.

Startdata