Wat ga je leren tijdens de Mindfulness Summerschool ?

Mindfulness SummerSchool is de intensieve variant van de MBSR. De MBSR of Mindfulness Based Stress Reduction is een wetenschappelijk bewezen effectief programma die je in 5 aaneengesloten dagen volgt. Het doel is om jouw mentale en fysieke gezondheid te verbeteren door het verminderen van stress, angst, depressie en andere negatieve emoties. Door mindfulness te beoefenen word je je beter bewust van je gedachten en gevoelens. Dit zorgt voor meer emotionele stabiliteit, een verhoogde concentratie en verbeterde relaties. Op die manier kan je beter omgaan met veranderingen en onzekerheden.

In essentie is het doel van mindfulness training om de deelnemer te helpen een betere kwaliteit van leven te bereiken door meer bewust te zijn en beter om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.

Tijdens deze Mindfulness SummerSchool training maak je kennis met de volgende thema’s:

“Mindfulness is het geheim van het leven. Een leven dat bewuster wordt geleefd, is een leven dat volledig wordt ervaren en ten volle wordt geleefd.” Danny Penman

Door de Mindfulness SummerSchool training leer je vaardigheden die je goed kunt gebruiken op je werk én in je dagelijks leven. Je werkt met name aan de competentie zelfmanagement:

Voor wie is de Mindfulness SummerSchool

Mindfulness SummerSchool kent geen specifieke vereisten qua vooropleiding en is dus voor iedereen toegankelijk.

Heb je last van stress en word je hierdoor belemmerd in je werk en je dagelijks leven? Heb je moeite om te gaan met veranderingen en onzekerheid? Vind je het lastig om je aan te passen aan nieuwe situaties? Weet je niet goed hoe je met bepaalde gevoelens moet omgaan? Volg dan deze zomer de Mindfulness SummerSchool bij het Centrum voor Mindfulness en verbeter je stressmanagement in vijf ochtenden op locatie of online.

Wat kost de Mindfulness SummerSchool?

De investering in de Mindfulness SummerSchool training bedraagt €995, maar is gratis met het STAP-budget. Je kunt daarnaast een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangen via je zorgverzekeraar. Deze vergoeding kan oplopen tot €350.

Het is ook mogelijk om een (gedeeltelijke) vergoeding via je werkgever te ontvangen. Er zijn steeds meer werkgevers die de kosten van de training voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld via een persoonlijk opleidingsbudget. Wanneer je werkgever betaalt, rekenen wij een werkgeverstarief van €995 ex. BTW voor de training op locatie.

Wat is het programma van de Mindfulness SummerSchool?

De Mindfulness SummerSchool bestaat uit vijf intensieve bijeenkomsten van 4 uur die aaneengesloten worden gegeven in een week. Daarnaast krijg je thuisopdrachten mee om mindfulness geheel te kunnen integreren in je leven.

De bijeenkomsten vinden altijd plaats op een vaste tijd. De precieze tijden en dagen kun je vinden in onze agenda.

Trainer

Tijdens de Mindfulness SummerSchool word je begeleid door een VMBN- of VVM-gecertificeerde trainer. Om de veiligheid en intimiteit van jouw groep te waarborgen, werk je de gehele training met één vaste trainer.

Groepsgrootte

Een groep op locatie bestaat uit maximaal 15 deelnemers; onze online-groepen bestaan uit maximaal 12 deelnemers.

Studiemateriaal

Tijdens de Mindfulness SummerSchool maak je gebruik van het Werkboek Mindfulnesstraining van Harrie Kolsteeg, een boek vol praktische tips en inspiratie. Dit boek zit inbegrepen in het cursusgeld, je betaalt hier dus niks extra’s voor. Je krijgt het boek van je trainer tijdens de eerste bijeenkomst. Online-deelnemers krijgen het boek vóór de eerste les thuisbezorgd.

Toetsing en certificaat

Na afronding van de training krijg je op basis van aanwezigheid en actieve deelname een certificaat van Centrum voor Mindfulness waarmee je je cv kunt verrijken.

Op welke locatie kun je de Mindfulness SummerSchool volgen?

Je kunt de Mindfulness SummerSchool volgen op 4 locaties. Je kan de SummerSchool bijwonen in Rotterdam, Amsterdam, Hilversum en Groningen. Daarnaast kan je de training ook online doen.

Volg je de Mindfulness SummerSchool online, dan vinden de bijeenkomsten plaats via Zoom. Je ontvangt van ons van tevoren heldere instructies over het gebruik van Zoom.

Hoe ziet een mindfulnesstraining bijeenkomst eruit?

Mindfulness­training is een praktische training voor het ontwikkelen van de vaardigheden voor mindfulness. Je leert door te doen, te oefenen. Bijeenkomsten op locatie duren 2,5 uur en Online bijeenkomsten duren 2 uur. Elke bijeenkomst heeft een thema. Onderdelen van iedere sessie zijn: – begeleide mindfulness­oefeningen – theoretische aspecten die op een praktische manier aan bod komen – en is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Immers, door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.

Ik kan mijn gedachten niet stopzetten. Is mindfulnesstraining dan wel iets voor mij?

We kennen allemaal de neiging van de geest om steeds maar bezig te zijn. De eindeloze stroom van gedachten, plannen, piekeren, dagdromen. We leven veelal vooral in het hoofd en worden ‘geregeerd’ door de denkgeest. Mindfulness­training is een training waarin we de aandacht, de opmerkzaamheid trainen. Je geest hoeft hiervoor niet leeg of stil te zijn. Mindfulness biedt een mogelijkheid om anders met je geest te leren omgaan. Opmerkzaamheid te ontwikkelen en steeds bewuster te worden van het feit dat er denken is, dat er gedachten zijn. Ze waar te nemen, zonder er voortdurend in meegesleurd te worden. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Is een vergoeding voor mindfulnesstraining mogelijk?

Er zijn zorgverzekeraars die de mindfulness­training vergoeden. Via deze link kom je op een overzichtspagina met informatie over de vergoeding van een mindfulness­training bij de verschillende zorgverzekeraars. Deze overzichtspagina wordt ieder jaar bijgewerkt, zodat de vergoedingen en premies actueel blijven. Mogelijk is deze lijst niet geheel compleet. Vraag het na bij je eigen zorgverzekering. Ook zijn er steeds meer werkgevers die de training vergoeden

Ik ben vaak te onrustig om stil te zitten. Is mindfulnesstraining dan wel iets voor mij?

Mindfulness­training is een training waarin we de aandacht, de opmerkzaamheid trainen. Je hoeft niet persé stil te zitten. We brengen de aandacht bij de ervaring in dit moment, van moment tot moment. Een ervaring is niet goed of fout. Je kunt onrust en ongeduld ervaren, je kunt een prettige gedachte opmerken, je kunt je onprettig of prettig voelen. Of heel neutraal. Erbij blijven is de boodschap, zolang het er is, met een vriendelijke niet-oordelende blik kijken wat zich aandient. En op enig moment is het weer anders. Juist als je onrustig of druk bent is mindfulness behulpzaam om tot jezelf te komen en rust te leren nemen.

Is een mindfulnesstraining alleen voor voor mensen die (stress-)klachten hebben?

Mindfulness­training is voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van zijn/haar leven en bereid is op een nieuwe manier naar zijn/haar eigen patronen te kijken. Je hoeft dus niet aan speciale voorwaarden te voldoen of bepaalde klachten te hebben. Iedereen kan baat hebben bij de training. “Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,” zegt de ontwikkelaar van mindfulness­training, Jon Kabat-Zinn. Wel kunnen er omstandigheden zijn waardoor de training (tijdelijk) niet bij je past (kijk ook bij de vraag over contra-indicaties).

Is er wetenschappelijk bewijs voor de effecten voor mindfulnesstraining?

Het effect van mindfulness is de afgelopen 35 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulness interventies. Onderzochte mindfulness trainingen zijn onder andere de mindfulness-based stress reduction (MBSR) en de de mindfulness-based cognitive therapy (MBCT).

Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is zowel in een “normale” populatie als bij groepen in een therapeutische setting. Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor velen van waarde is. Lees meer onderzoeksresultaten.

Agenda Mindfulness SummerSchool