Docent

George Langenberg

Datum

Prijs

€110 exclusief btw. Lunch inbegrepen.

Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Voor onderwijsspecialisten, kinderpsychologen of orthopedagogen. Voor hulpverleners en medewerkers van het zorgteam op scholen én voor iedereen die zich vanuit de praktijk betrokken voelt bij de ontwikkeling van emotionele en aandachtgerichte vaardigheden in het onderwijs.

 

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier.

Alle data op een rij Aanmelden

April 2017

Datum:
Tijd: 10:00 tot 17:00 uur.


Inhoud van de workshop

Mindfulkidslogo2Het Centrum voor Mindfulness biedt twee trainersopleidingen die in de klas kunnen worden gegeven. MindfulKids is het progamma voor kinderen op de basisschool en .b is een programma voor jongeren van 12 tot 18. Beide programma's hebben hun effectiviteit bewezen door wetenschappelijk onderzoek, wat aantoont dat mindfulness een vaardigheid is die van groot belang is in de emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Na een mindfulnesstraining is aangetoont dat zij beter kunnen omgaan met stress, piekeren en lastige emoties.

MindfulKids en .b

DotBlogo2Mindfulness is een vaardigheid die je gemakkelijker aanleert op jonge leeftijd dan wanneer je al wat ouder bent. Patronen in voelen, denken en doen zijn immers nog niet zo diep ingesleten. In het MindfulKids programma trainen kinderen de basisvaardigheden voor mindfulness, zoals aandacht. Uit onderzoek blijkt dat juist de kinderen in de klas die moeite hebben om zich te concentreren, of moeite hebben met het omgaan met hun emoties baat hebben bij deze training. In de MindfulKids training leren kinderen dat een moment van bewustzijn je ruimte biedt, zelfs als je jezelf in de weg zit.

Workshop mindfulness in de klas

In deze workshop maak je kennis met de onderwijsprogrammas MindfulKids en .b Mindfulness in Schools. Trainer en oprichter van MindfulKids George Langenberg legt uit wat een mindfulness programma in de klas kan betekenen voor de klas en voor individuele kinderen. We onderzoeken welke voorwaarden de klassikale context stelt aan mindfulnessoefeningen. Het curriculum en enkele oefeningen uit het programma worden doorgenomen en er worden filmfragmenten uit de klas vertoond.

Programma

Wat behandelen we in deze eendaagse workshop?

 • Mindfulness als vaardigheid voor kinderen: je leert wat het verschil is tussen oefenen met kinderen en jongeren. Wat maakt mindfulnesstraining in de klas tot een succes?
 • Enkele oefeningen uit MindfulKids en .b worden uitgelicht.
 • Het uitpluizen van de oefenervaring samen met de groep (enquiry) is naast de beleving van stilte in de oefening, voor kinderen een van de meest leerzame momenten. Je maakt kennis met de deze gespreksvorm door filmpjes en door zelf te oefenen met dit vraag en antwoord spel.
 • De effecten van MindfulKids en .b zoals die uit wetenschappelijk onderzoek blijken, worden toegelicht.
 • Via video opnames kijk je mee met een oefening in de groep, en we oefenen samen een aantal basisoefeningen.

Voor wie

Deze eendaagse workshop is speciaal bedoeld voor onderwijsspecialisten, kinderpsychologen of orthopedagogen. Voor hulpverleners en medewerkers van het zorgteam op scholen én voor iedereen die zich vanuit de praktijk betrokken voelt bij de ontwikkeling van emotionele en aandachtgerichte vaardigheden in het onderwijs.
Enige affiniteit met, en basiskennis over mindfulness strekt tot aanbeveling.

Ontmoet de docent

 • George Langenberg4
  George Langenberg

  Mindfulnesstrainer, docent opleiding mindfulnesstrainer, docent .b en Mindfulkids

  George Langenberg

  “You need to let the little things that would ordinarily bore you suddenly thrill you,” zei kunstenaar Andy Warhol. Met andere woorden: kijk niet weg, want er is meer te ontdekken in het leven. Elke ervaring, prettig of onprettig, kun je doorvoelen. Voor mij betekent leven met aandacht –mindfulness- en meditatie dat ik bewuster in het leven sta en geniet, maar ook dat ik keuzevrijheid ervaar op stressvolle momenten. Ik sta zelf aan het roer, en niemand anders.

  Meditatie en mindfulness zijn vaardigheden die je kunnen helpen op lastige of spanningsvolle momenten. Mindfulness leert je ook om wat minder streng voor jezelf te zijn en dat je gewoon mag zijn zoals je bent. Het leert je dat het lichaam en de mind met elkaar verbonden zijn en hoe belangrijk het is om die relatie te onderhouden.

  Meditatie brengt mensen dichter bij zichzelf. Midden in de storm kan deze vaardigheid je helpen om te centreren wanneer je de balans dreigt te verliezen. De reikwijdte van deze beoefening is daarom misschien wel veel breder en dieper dan je in eerste instantie dacht. Hoe kunnen we samen dat landschap verkennen? Die open uitnodiging wil ik overbrengen aan de cursisten en aspirant-trainers in mijn trainingen en in de opleidingen waar ik als docent aan verbonden ben.

  In het Centrum voor Mindfulness geef ik als hoofddocent les in de Opleiding tot Mindfulnesstrainer voor Volwassenen, leid ik leraren op in de Opleiding tot Trainer MindfulKids en de Trainersopleiding .b. Samen met elkaar en van elkaar leren vind ik een van de mooiste dingen aan dit vak.

  Ik woon in Haarlem. Daar geef ik yogalessen en de achtweekse mindfulnesstraining op open inschrijving. Vanaf juli 2016 bied ik in mijn eigen praktijk voor lichaam en geest in mijn thuisstad ook acupunctuurbehandelingen aan.

  Meer info op: georgelangenberg.com