Docent

George Langenberg
Lot Halsema
e.a.
Alle docenten

Datum

9 mei 2018

Prijs

€ 895 incl. het cursus materiaal.
De opleiding is vrijgesteld van btw.


Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Voor doorgang van deze training is een minimum van tien aanmeldingen vereist.

Bekijk de Algemene Voorwaarden.
Bij deze opleiding is van toepassing de klachtenregeling van het CvM.

 

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier of je kunt bellen met hoofddocent George Langenberg via (06) 1941 4269.

Alle data op een rij Aanmelden

Mei - juni 2018

Data: 9, 16 en 23 mei 2018
Tijd: 9:00 tot 17:00 uur.
Terugkomen: 6 en 20 juni 2018
Tijd: 14:00 tot 17:00 uur.

November 2018 - januari 2019

Data: 7, 14 en 21 november 2018
Tijd: 9:00 tot 17:00 uur.
Terugkomen: 16 en 30 januari 2019
Tijd: 14:00 tot 17:00 uur.

Inhoud van de opleiding

Met deze opleiding kun je het programma MindfulKids zelfstandig op scholen uitvoeren. Heb je onderwijservaring en werk je regelmatig met groepen kinderen? Dan kun je worden opgeleid tot Trainer MindfulKids. De training MindfulKids is bedoeld voor de leeftijdscategorie van de hogere klassen van de basisschool.

Wat leer je?

 • basale kennis van mindfulnessbeoefening.
 • opbouw van het MindfulKids curriculum.
 • het begeleiden van meditaties voor kinderen.
 • mindful voor de groep staan.
 • technieken van het bevragen van de meditatie-ervaringen van kinderen.
 • introductie van de aandachttraining op school en bij ouders.
 • feedback en begeleiding tijdens je praktijkervaring voor de groep.

Programma

Drie hele dagen en twee middagen

Het programma van de korte opleiding bestaat uit drie hele dagen in en twee middagen. Tijdens de drie dagen leer je het curriculum van MindfulKids en hoe je het zelf uit kunt voeren in de klas. Je leert aandachtsoefeningen, meditaties en enkele basics van eigen mindfulnessbeoefening. Daarna ga je het programma zelf uitvoeren in een groep en kom je twee middagen terug voor feedback en ondersteuning.

Eigen mindfulness beoefening

Eigen meditatiebeoefening is ondersteunend voor je werk als trainer MindfulKids. We raden je dan ook sterk aan om je dit zelf eigen te maken. Dat kan door het volgen van een mindfulnesstraining MBSR. De MindfulKids training heeft veel overeenkomsten met deze achtweekse training voor volwassenen.
Kijk hier voor meer informatie over mindfulnesstraining voor volwassenen.
Landelijke startdata van mindfulnesstraining vind je op het platform: aandachttraining.info

Cursusmateriaal

Alle werkmaterialen, de werkmap met daarin het volledige curriculum van de twaalf MindfulKids sessies en literatuur ontvang je tijdens de cursus.

Voor wie

Voor iedereen met onderwijservaring, regelmatig werkend met groepen kinderen en die voldoet aan de volgende voorwaarden tot deelname:

 • minimaal op HBO niveau werkend en denkend.
 • ervaring met het voor de klas of voor de groep staan.
 • affiniteit met mindfulnessbeoefening of de bereidheid zich daarin te verdiepen.
 • aanwezigheid bij minimaal 90% van de cursus.
 • zelf een klas kunnen vinden voor het uitvoeren van een zesweekse MindfulKids training (rond de twee terugkomdagen in de tweede helft van de opleiding).

Lees hier meer over de inhoud van het scholen-programma MindfulKids.


Ontmoet de docenten

 • Lot Halsema
  Lot Halsema

  MindfulKids trainer Amsterdam/Amersfoort

  Lot Halsema

  Sinds 1998 werk ik in het basisonderwijs met veel plezier! In 2008 heb ik een Master SEN, leerroute gedrag afgerond en ben toen nog beter naar kinderen gaan kijken en wat ze nodig hebben. Ik zie dat kinderen het vaak naar hun zin hebben op school, dat er veel leuke dingen worden gedaan en dat er veel geleerd wordt. Ook zie ik dat kinderen het druk hebben, druk erváren en hun aandacht getrokken wordt door computers, Ipads en Iphones…

  Rust en ruimte is een behoefte van kinderen om zich prettig te voelen, hun eigenheid te ontdekken om zich zo te kunnen ontwikkelen. Rust en ruimte is iets wat ik in mijn eigen yoga en meditatie beoefening ervaar en het was een kleine stap hier iets mee te doen in mijn klas. Kinderen vonden het leuk om yogahoudingen en visualisaties te doen.

  Na verschillende yogaopleidingen ben ik kinderen en volwassen yogales gaan geven. Om me verder te verdiepen, besloot ik de opleiding voor Mindfulkids bij het Centrum voor Mindfulness te gaan doen. Kinderen hebben veel baat bij mindfulness. Het is geweldig om te zien hoe makkelijk kinderen het oppakken en kunnen genieten van even niets doen of hoeven!

  Mijn grote drijfveer om op deze manier met kinderen te werken is ze handvatten te geven om bij zichzelf te komen, in verbinding met hun lichaam, geest en hart en van hieruit met de wereld om hen heen. Kinderen maken de toekomst en elk mindful, bewust levend mens heeft een positieve invloed op zijn omgeving.

  Neem vrijblijvend contact met Lot op over de mogelijkheid of prijs van een MindfulKids training in jouw school of klas.

  Stel je vraag via het contactformulier van Lot Halsema

 • George Langenberg4
  George Langenberg

  Mindfulnesstrainer, docent opleiding mindfulnesstrainer, docent .b en Mindfulkids

  George Langenberg

  “You need to let the little things that would ordinarily bore you suddenly thrill you,” zei kunstenaar Andy Warhol. Met andere woorden: kijk niet weg, want er is meer te ontdekken in het leven. Elke ervaring, prettig of onprettig, kun je doorvoelen. Voor mij betekent leven met aandacht –mindfulness- en meditatie dat ik bewuster in het leven sta en geniet, maar ook dat ik keuzevrijheid ervaar op stressvolle momenten. Ik sta zelf aan het roer, en niemand anders.

  Meditatie en mindfulness zijn vaardigheden die je kunnen helpen op lastige of spanningsvolle momenten. Mindfulness leert je ook om wat minder streng voor jezelf te zijn en dat je gewoon mag zijn zoals je bent. Het leert je dat het lichaam en de mind met elkaar verbonden zijn en hoe belangrijk het is om die relatie te onderhouden.

  Meditatie brengt mensen dichter bij zichzelf. Midden in de storm kan deze vaardigheid je helpen om te centreren wanneer je de balans dreigt te verliezen. De reikwijdte van deze beoefening is daarom misschien wel veel breder en dieper dan je in eerste instantie dacht. Hoe kunnen we samen dat landschap verkennen? Die open uitnodiging wil ik overbrengen aan de cursisten en aspirant-trainers in mijn trainingen en in de opleidingen waar ik als docent aan verbonden ben.

  In het Centrum voor Mindfulness geef ik als hoofddocent les in de Opleiding tot Mindfulnesstrainer voor Volwassenen, leid ik leraren op in de Opleiding tot Trainer MindfulKids en de Trainersopleiding .b. Samen met elkaar en van elkaar leren vind ik een van de mooiste dingen aan dit vak.

  Ik woon in Haarlem. Daar geef ik yogalessen en de achtweekse mindfulnesstraining op open inschrijving. Vanaf juli 2016 bied ik in mijn eigen praktijk voor lichaam en geest in mijn thuisstad ook acupunctuurbehandelingen aan.

  Meer info op: georgelangenberg.com

Gastdocent

 • Rob Brandsma

  Directeur, psycholoog, pedagoog en mindfulnesstrainer

  Rob Brandsma

  Rob Brandsma is directeur van het Centrum voor Mindfulness. Hij is vooral geïnteresseerd in het benutten van mindfulness en compassie in de vele domeinen van het dagelijks leven en in het bijzonder de gezondheidszorg.

  Rob is hoofd van de Opleiding tot Mindfulnesstrainer. Hij is de auteur van een aantal publieksboeken over mindfulness voor het grote publiek zoals Beter nu en Elke dag meer mindfulness. Op het terrein van het trainersvak publiceerde hij de trilogie Mindfulness Basisboek, Mindfulness Praktijkboek en Mindfulness Trainingsboek. Het Praktijkboek is in een internationale editie verschenen onder de titel The Mindfulness Teaching Guide. Hij volgt geïnteresseerd het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in mindfulness en baseert daarop ook zijn werk als trainer en het ontwikkelen van nieuwe mindfulness-based interventies.

  Over zijn passie voor mindfulness en compassie zegt hij: 'Mindfulness stelt mij in staat om beter met uitdagingen en obstakels om te gaan en mij vaker te realiseren dat het hier en nu (bijna) altijd de beste plek is om te vertoeven. Het verrijkt mijn leven met inzicht, verwondering en mildheid. Het is een geschenk om dit ook in mijn werk te kunnen brengen.'

  Rob werkte eerder als preventiemedewerker in de verslavingszorg, als directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting, en in een eigen praktijk voor psychologische behandeling. Hij is niet praktiserend GZ-psycholoog, orthopedagoog en psycholoog NIP.

Veelgestelde vragen Naar alle veelgestelde vragen

 • Wat leer ik vooral tijdens de MindfulKids trainers opleiding?

  Je leert welke stapjes kinderen moeten maken als je stilte oefeningen met ze wil doen. Daarnaast leer je hoe je de oefeningen kan begeleiden en hoe je met de klas een groepsgesprekje voert over de oefenervaringen van de kinderen. Onderdeel van de opleiding is een stage waarin je het MindfulKids programma zelf geeft. Tijdens je stage zijn er twee intervisie middagen waarbij de ervaringen van de trainersgroep onderling worden uitgewisseld.

 • Hoe ziet het MindfulKids programma er in de praktijk uit?

  MindfulKids is een schoolprogramma dat inpasbaar is in bestaande schoolcurricula. Er zijn 12 thematische lessen van een half uur, het programma wordt in zes weken gegeven. Na de opleiding kun je de training zelfstandig geven in klassikaal verband of daarbuiten.
  In zes weken leren kinderen wat mindfulness of stilte oefeningen hen individueel en als klas kan brengen. Meer rust en meer ruimte in je hoofd. Dat je de aandacht kan trainen en hoe je wat vriendelijker voor je zelf kan zijn als dingen niet gaan zoals je wilt. Kinderen leren hoe ze om kunnen gaan met spanning en hoe ze hun eigen emoties kunnen herkennen.

 • Uit welke onderdelen bestaat de MindfulKids opleiding?

  De opleiding bestaat uit drie opleidingsdagen van 10:00 tot 17:00 uur en twee terugkommiddagen van 14:00 tot 17:00 uur. Tijdens de drie opleidingsdagen dragen we het programma aan je over. Je leert meer over hoe jij als leerkracht mindful voor de klas staat en hoe je de oefeningen geeft. Je leert hoe je een vraag en antwoord gesprekje voert met de klas over de ervaringen van de kinderen tijdens de oefeningen (enquiry). Op deze dagen doorlopen we het hele MindfulKids programma en we oefenen samen in groepjes.

  Daarna ga je de praktijk in, je gaat de MindfulKids lessen zelf geven op een school.
  In zes weken tijd geef je twee keer per week de MindfulKids lessen.
  Tijdens deze periode zijn er twee terugkommiddagen, waarbij je je ervaringen als mindfulnesstrainer uitwisselt met jouw groep. We gaan dieper in op het trainerschap en hoe je mindfulness in jouw lessen en leraarschap kan verweven.

  De opleiding wordt afgesloten met het schrijven van een reflectieverslag over jouw ervaringen met de MindfulKids lesmethode.

 • Als ik geen ervaring heb in het onderwijs kan ik dan toch deze opleiding volgen?

  Ja dat kan. In de praktijk komt het erop neer dat ongeveer 80% van de deelnemers in het onderwijs werkt, als leerkracht, of als intern begeleider of remedial teacher. Maar ook orthopedagogen, kinderfysiotherapeuten of mensen die in de GGZ werken hebben de MindfulKids opleiding eerder gevolgd en doen de mindfulness oefeningen binnen hun eigen specialisatie, al dan niet met groepen of meer op individuele basis.

 • Als ik de MindfulKids training niet in de context van een school wil gaan aanbieden, maar daarbuiten op open inschrijving, is deze opleiding dan passend?

  Meer dan 80 % van de opleidelingen is aan het onderwijs verbonden.
  Maar de opleiding kan ook passend zijn als je de training buiten de context van de school aan wilt gaan bieden. Goed om hier tijdens het telefonische intakegesprek nader over te spreken.
  Biedt je de training buiten de school aan, dan vragen we je wel om een eigen naam voor je training te kiezen, zodat mensen weten dat de naam MindfulKids vooral een scholenprogramma is.

 • Wordt er in de MindfulKids training ook gewerkt met een werkboek en huiswerk?

  Per les is er een eenvoudig werkblad. De training duurt zes weken en in totaal zijn er 12 lessen. De kinderen hoeven geen huiswerk te doen gedurende deze training, maar de leerkracht oefent elke dag vijf minuten met de klas. De inhoud van de werkbladen wordt in de opleiding besproken.

 • Op welke aspecten wijkt de MindfulKids training met name af van de gewone achtweekse mindfulnesstraining voor volwassenen?

  We leren de kinderen over mindfulness door het cultiveren van vriendelijkheid en nieuwsgierigheid op een manier die voor kinderen toegankelijk en aansprekend is. We blijven heel dichtbij wat we via de zintuigen ervaren en wat dat met je doet. Ervaar je iets bijvoorbeeld als prettig of onprettig en roept het gedachten en emoties op. Bij volwassenen duren de oefeningen tussen de 20 en 40 minuten. In deze lessenserie duren de oefeningen tussen de 1 en 11 minuten.

 • Hoe lang duren de bijeenkomsten van de MindfulKids training voor de deelnemende kinderen?

  Tussen de 30 en 40 minuten per keer. De MindfulKids training bestaat uit 12 lessen in 6 weken.

 • Ontvang je een certificaat bij deze opleiding?

  Ja, je ontvangt een certificaat van het Centrum voor Mindfulness als je alle onderdelen van de MindfulKids trainersopleiding hebt volbracht.