Schrijf je in voor de Opleiding Relatietherapeut IBCT

Relatietherapie opleiding IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy

De volledige Relatietherapeut ACT opleiding bestaat uit drie losse modules van vier dagen die je los van elkaar kunt volgen. De opleiding start met module 1: IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy. Dit is een moderne, kortdurende en zeer effectief gebleken vorm van relatietherapie, gefundeerd op de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Het motto van IBCT is: Accepteer wat je niet kan veranderen, en stop je energie in die dingen die je wel op een positieve manier kan beïnvloeden.

De eerstvolgende IBCT relatietherapie opleiding waar je je weer voor kan inschrijven vindt plaats op zaterdag 22 en 29 april en dinsdag 20 en 27 juni 2023. Module 2 van de volledige opleiding Relatietherapeut ACT gaat in op de thema’s hechting en verbinding en besteedt tevens ruime aandacht aan belangrijke zaken als intake en houding. Deel 3 ‘Seksualiteit & Intimiteit’, van de complete Relatietherapeut ACT jaaropleiding start in het voorjaar van 2023; de lesdagen vinden plaats op 7, 14, 21 en 28 september. Lees hieronder verder over de IBCT relatietherapie opleiding.

Voor wie

Is de opleiding IBCT Relatietherapie iets voor jou?

Module 1 van de Relatietherapeut ACT opleiding van StressWise Academy is een intensieve training van vier dagen op hbo niveau. De opleiding staat open voor psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners die basiskennis hebben van ACT (en liefst ook enige ervaring met ACT). Kortom voor professionals met een hbo of wo achtergrond die zich graag een gestructureerde, praktische en innovatieve werkwijze eigen wil maken om te werken met relatieproblemen in partnerrelaties. Mocht je nog geen kennis hebben van ACT, dan kun je bij ons de korte ACT Basis opleiding volgen ter voorbereiding op de IBCT Relatietherapie opleiding.

Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de opleiding Relatietherapeut IBCT?

Tijdens deze module maak je kennis met IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy. In IBCT help je partners eerst onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren. Daarna coach je ze bij het aanbrengen van positieve veranderingen in hun relatie: je  helpt ze meer positieve energie in hun relatie brengen, beter communiceren en samen problemen oplossen zonder ruzie.  In deze module krijg je alle informatie en tools aangereikt die je daar als therapeut voor nodig hebt. 

Programma

Programma

In de opleiding krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten. De opleiding vindt plaats op vier lesdagen, waarbij tussen de lesdagen telkens intervisie is gepland. Je doet dus drie keer intervisie met een aantal medecursisten. Daarnaast bekijk je thuis zes demonstratievideo’s waarin Pieternel Dijkstra technieken uit de IBCT voordoet. De opleiding wordt afgesloten met een praktische toets waarbij je laat zien wat je hebt geleerd en hierop reflecteert. Het gaat daarbij niet zozeer om een beoordeling maar om een extra leerervaring. Aan het eind van de opleiding wordt het diploma IBCT Relatietherapie uitgereikt. Mocht een toets of opdracht als niet voldoende worden beoordeeld dan is er een herkansingsmogelijkheid.

Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT Relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies. Amsterdam: Boom.
  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). Werkboek IBCT Relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie. Amsterdam: Boom.

De boeken zijn niet inbegrepen bij het cursusgeld.

Leeruitkomsten

Het resultaat van de opleiding Relatietherapeut IBCT

De opleiding is bedoeld voor hbo- en wo-geschoolde professionals die (willen) werken met stellen. Na de opleiding heb je de volgende competenties ontwikkeld:

  • Je kunt technieken toepassen om de emotionele acceptatie en tolerantie tussen partners te stimuleren.
  • Je kunt analyseren  welke communicatiepatronen partners in de weg zitten en hoe ze deze kunnen ombuigen
  • Je kunt technieken inzetten om de communicatieve en probleemoplossende vaardigheden van partners te versterken.
  • Je kunt reflecteren op je eigen kwaliteiten en valkuilen als IBCT-relatietherapeut

Wat brengt de opleiding Relatietherapeut IBCT jou persoonlijk?

De opleiding is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, , VGCT, LV-POH, en NVRG. Cursisten die bij het NFG, NVPA of MfN  zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten. Na diplomering kun je worden vermeld op een website voor IBCT-therapeuten zodat andere IBCT-therapeuten en mogelijke clienten jou kunnen vinden. StressWise neemt bovendien graag goede relatietherapeuten in dienst. Als je dat wilt is een sollicitatieprocedure aan de orde. Kijk eens op de website van StressWise. Meer informatie vind je onder het kopje vacatures.

Kosten & STAP-budget

IBCT Therapeut opleiding, kosten & STAP-budget

De Relatietherapie opleiding IBCT is onderdeel van de Relatietherapeut ACT opleiding. De volledige opleiding bestaat uit 12 lesdagen en een serie intervisie. Module 1 IBCT Integrative Behavioral Couple Therapy, beslaat vier lesdagen en drie intervisie sessies. De kosten van de opleiding bedragen €1495. Met gebruik van je STAP-budget kost deze interessante relatietherapie opleiding slechts €495. Het handboek ‘Behandelprotocol IBCT relatietherapie’ en het bijbehorende werkboek kosten samen ongeveer €50. Bij inschrijving krijg  gratis online toegang tot de demonstratievideo’s en andere interessante tools die je kan gebruiken in IBCT.

Je kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Het volgende aanvraagmoment vindt plaats op om 10.00 uur. Schrijf je dus vóór in als je je STAP-budget wilt inzetten voor het eerste jaar van deze opleiding.

Stap-voor-STAP-plan

Wil jij €1000 korting op jouw opleiding of een gratis training? Zo werkt het:

1. Schrijf je in voor een opleiding of training
Vul het inschrijfformulier in en vink de optie ’STAP-budget’ aan.

2. Je ontvangt je STAP-aanmeldbewijs
Wij mailen je binnen enkele weken het STAP-aanmeldbewijs. Bewaar dit bewijs goed.

3. Vraag jouw STAP-budget aan bij het UWV
Dien je aanvraag in op om 10.00 uur. Bekijk hier de instructies. Je ontvangt van ons een e-mail met duidelijke instructies.

4. Start met je opleiding of training
Je ontvangt binnen vier weken na je aanvraag een bevestiging van het UWV. Je kunt starten met je opleiding of training!

Docenten

Door wie wordt de opleiding Relatietherapeut IBCT gegeven?

Module 1 van de Relatietherapeut ACT opleiding van StressWise Academy wordt gegeven door Dr. Pieternel Dijkstra. Zij werkt als psycholoog, relatietherapeut,  en auteur. De laatste jaren werkt ze vooral vanuit de derde generatie cognitieve gedragstherapie, waar IBCT (en ook ACT) een onderdeel van is. Pieternel heeft diverse boeken geschreven op het gebied van psychologie, , ACT en nu dus ook over IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy. De opleiding wordt gegeven op locatie StressWise Academy, ‘s-Gravelandseweg 65 te Hilversum.