Word een erkend psychosociaal therapeut en word vergoed door zorgverzekeraars

De beroepsopleiding tot psychosociaal therapeut met focus op ACT is een driejarige opleiding op hbo niveau. De gehele opleiding bestaat uit twee afzonderlijke delen: de  opleiding ACT Coach (jaar 1) en de opleiding ACT Therapeut (jaar 2 en 3). Na het eerste jaar van de opleiding kun je aan de slag als zelfstandig ACT coach. Na de volledige opleiding ACT Psychosociaal Therapeut werk je als erkend therapeut met vergoedingen via zorgverzekeraars met een lidmaatschap van een beroepsvereniging. Met de juiste vooropleiding krijg je vrijstelling voor het eerste jaar en kun je direct worden toegelaten tot de opleiding ACT Therapeut van twee jaar.

Voor wie?

Is de ACT Psychosociaal Therapeut opleiding iets voor jou?

Iedereen met een afgeronde hbo opleiding die een carrière als erkend psychosociaal therapeut ambieert is welkom in de driejarige ACT psychosociaal therapeut opleiding. De opleiding is op (post) hbo-niveau, dus het is wel belangrijk dat je minimaal kunt denken en functioneren op hbo-niveau. Er is een mogelijkheid tot het doen van een 21+ toets om jouw niveau te toetsen. De opleiding is ook uitermate geschikt in het kader van je persoonlijke ontwikkeling. Voor informatie over de geschiktheid van de opleiding voor jou als persoon en wat je ermee kunt neem je contact op met onze student begeleider Jen van Horen. Zij kan je precies vertellen wanneer je in aanmerking komt voor deze boeiende opleiding tot psychosociaal therapeut met focus op ACT.

Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de opleiding ACT Psychosociaal Therapeut?

Het eerste jaar van de ACT psychosociaal therapeut opleiding is een nadere kennismaking met jezelf en een kennismaking met elkaar. Je leert de basisbeginselen van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) kennen en kent de waarde van concepten als mindfulness, meditatie en reflectie. In het tweede jaar maak je o.a. kennis met de ACT-hexaflex, RFT en voice dialogue. Na het derde en laatste jaar ken je de praktische toepassingen van ACT en weet je hoe je een praktijk kunt opbouwen. Na deze drie jaar heb je een flinke ontwikkeling doorgemaakt, beroepsmatig en persoonlijk. Je bent een stevige therapeut met diepgang die werkt vanuit mededogen. Je ontvangt het diploma ACT psychosociaal therapeut.

Wat kun je verwachten?

Programma van de ACT Psychosociaal Therapeut opleiding

De ACT psychosociaal therapeut opleiding is sterk ervaringsgericht. Dat betekent dat je regelmatig contact hebt met je docenten en je medestudenten. Elk studiejaar bestaat uit 12 lesdagen en twee afsluitende dagen, waarin praktijkexamens worden afgenomen. Aan het eind van het eerste jaar krijg je tijdens deze dagen het diploma ACT coach, en aan het eind van de gehele driejarige opleiding wordt het diploma ACT psychosociaal therapeut uitgereikt. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit diploma is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding. Tijdens de opleiding werk je aan een portfolio waarin je materiaal verzamelt van de opdrachten die je hebt gedaan. Denk aan intervisie en supervisie verslagen, een beschrijving van leertherapie en een stageverslag. Mocht een toets of opdracht als niet voldoende worden beoordeeld dan is er een herkansingsmogelijkheid.

Lesmateriaal

Wat ga je lezen voor deze opleiding?

In jaar 1 van de opleiding:

  • Sergio van de Pluijm (2021), Coachen 3.0 Deel 3; Acceptatie & Commitment (aanbeveling: inlezen voor start)
  • Russ Harris (2020), Acceptatie en commitment therapie in de praktijk*
  • Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen (2019), Voluit leven | Het zelfhulpboek*
  • Sharon Salzberg (2020), Liefdevolle vriendelijkheid*
  • Harrie Kolsteeg (2017), 8-weekse ACT Training (wordt uitgereikt tijdens de start van de opleiding)

*hoeft nog niet te worden aangeschaft

In jaar 2 van de opleiding:

  • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.
  • Jansen, G. & Batink, T. (2014). Time to ACT.
  • Seys, A. & A-Tjak, J. (2018). Intervisie met impACT.
  • Smalley, S. & Winston, D. (2014). In het moment: mindfulness.
  • Westrup, D. & Wright, J. (2017). ACT voor groepen.

In jaar 3 van de opleiding:

  • Brugman, K. & Collewijn, B. (2010). Ik (k)en mijn ikken
  • Harris, R. (2019). ACT With Love.
  • Hulsbergen, M. (2016). Mindfulness: de aandachtsvolle therapeut.
  • Strosahl, K., Robinson, P. & Gustavsson, T. (2016). In het moment met ACT.

Leeruitkomsten

Resultaat van de opleiding ACT Psychosociaal Therapeut

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken tijdens je latere werk als therapeut én in je dagelijkse leven.

  • Je ontwikkelt jouw persoonlijke waarden en kunt deze vormgeven in je werk als therapeut.
  • Je staat als therapeut stevig in je schoenen en kunt cliënten begeleiden met compassie.
  • Je kunt ACT op een creatieve wijze toepassen in de praktijk.
  • Je kunt de principes van ACT tevens toepassen in de context van relatietherapie en in groepsvorm.
  • Je bent in staat te reflecteren op jezelf als persoon en professional.

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma ACT & Psychosociaal Therapeut en kun je aan de slag als zelfstandig erkend psychosociaal therapeut.

Na de opleiding

Wat brengt de opleiding ACT Psychosociaal Therapeut jou?

Na afronding van de driejarige psychosociaal therapeut opleiding kun je je zelfstandig vestigen als erkend therapeut. Je kunt je als lid aanmelden bij een beroepsvereniging voor therapeuten, zoals bijvoorbeeld NFG of NVPA, waardoor je gebruik kunt maken van alle voordelen die dit lidmaatschap je biedt, waaronder vergoeding van je diensten door zorgverzekeraars. Hiervoor is een PSBK certificaat vereist. De opleiding PSBK of Psychosociale basiskennis kun je ook via Centrum voor Mindfulness & ACT volgen. Als je al ruime psychosociale basiskennis hebt, zoeken wij even voor je uit of je vrijstelling kunt krijgen voor de PSBK opleiding.

Kosten

Wat zijn de kosten van de opleiding ACT Psychosociaal Therapeut?

De opleiding ACT psychosociaal therapeut kost €3.895 per jaar. Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de opleiding in. Kosten voor boeken, supervisie en leertherapie komen hier bij op. Reken voor literatuur op een bedrag van om en nabij €150 per jaar. De kosten voor supervisie en leertherapie zijn afhankelijk van de supervisor en de leertherapeut. Centrum voor Mindfulness & ACT heeft zelf supervisors aangewezen die de opleiding goed kennen en een gunstig tarief rekenen.

Docenten

Door wie wordt de opleiding ACT Psychosociaal Therapeut gegeven?

De driejarige ACT psychosociaal therapeut opleiding wordt geleid door drie hoofddocenten. Het eerste jaar van de opleiding wordt gegeven door Alexander van Kleef. Alexander is als trainer en coach al meer dan 30 jaar betrokken bij de ontwikkeling van mensen en organisaties. Hij schoolde zich in onder andere psychodrama, voice dialogue, mindfulness en ACT. Jaar 2 en 3 worden gegeven door Merle Wils en Drs. Maaike Welfing. Merle is ACT psychosociaal therapeut, gecertificeerd coach, The Work facilitator en trainer. Maaike is psychosociaal therapeut, ACT trainer en docent aan de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ. Zij is tevens voorzitter van de ACBS, de vereniging van ACT professionals in Nederland. Gedurende de hele opleiding worden de hoofddocenten bijgestaan door professionals die bij ons hun specialisme doceren.

Alexander van Kleef

Alexander is hoofdopleider bij StressWise Academy

Merle Wils

Neem contact op met Frans van StressWise Academy

Ben je na het lezen van deze informatie geïnteresseerd in deze beroepsopleiding tot relatietherapeut, ga dan naar de website van StressWise Academy. Daar kun je de opleidingsgids van de opleiding downloaden en vind je het antwoord op je vragen. Of neem contact op met Frans Mooibroek van het secretariaat van StressWise Academy als je specifieke vragen hebt.

Frans Mooibroek