Schrijf je in voor de opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut

Opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut: ga aan de slag als erkend therapeut, met vergoeding van zorgverzekeraars

Onze beroepsopleiding tot Psychosociaal Therapeut met focus op ACT is een driejarige opleiding op hbo niveau. De gehele opleiding bestaat uit twee afzonderlijke delen: de opleiding ACT Coach (jaar 1) en de opleiding ACT Therapeut (jaar 2 en 3). Na het eerste jaar van de opleiding kun je dus al aan de slag als zelfstandig ACT Coach. Na de volledige opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut kun je als erkend therapeut werken met vergoedingen van zorgverzekeraars met een lidmaatschap van een beroepsvereniging. Met de juiste vooropleiding krijg je vrijstelling voor het eerste jaar en kun je direct worden toegelaten tot de opleiding ACT Therapeut van twee jaar.

Voor wie

Is de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut iets voor jou?

Iedereen met een afgeronde hbo opleiding die een carrière als erkend psychosociaal therapeut ambieert is welkom in de driejarige ACT & Psychosociaal Therapeut opleiding. De opleiding is op (post) hbo-niveau, dus het is wel belangrijk dat je minimaal kunt denken en functioneren op hbo-niveau. Er is een mogelijkheid tot het doen van een 21+ toets om jouw niveau te toetsen. De opleiding is ook uitermate geschikt in het kader van je persoonlijke ontwikkeling. Voor informatie over de geschiktheid van de opleiding voor jou als persoon en wat je ermee kunt neem je contact op met onze student begeleider Jen van Horen. Zij kan je precies vertellen wanneer je in aanmerking komt voor deze boeiende opleiding tot Psychosociaal Therapeut.

Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de opleiding ACT & Psychosociaal therapeut?

Het eerste jaar van onze ACT & Psychosociaal Therapeut opleiding is een nadere kennismaking met jezelf en een kennismaking met elkaar. Je leert de basisbeginselen van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) kennen en kent de waarde van concepten als mindfulness, meditatie en reflectie. In het tweede jaar maak je o.a. kennis met ‘Hexaflex’, RFT en Voice Dialogue. Na het derde en laatste jaar ken je de praktische toepassingen van ACT en weet je hoe je een praktijk kunt opbouwen. Na deze drie jaar heb je een flinke ontwikkeling doorgemaakt, beroepsmatig en persoonlijk. Je bent een stevige therapeut met diepgang die werkt vanuit mededogen. Je ontvangt het diploma ACT & Psychosociaal Therapeut.

Programma

Programma

De ACT & Psychosociaal Therapeut opleiding is – net als onze andere opleidingen – sterk ervaringsgericht. Dat betekent dat je regelmatig contact hebt met je docenten en je medestudenten. Het studiejaar bestaat uit 12 lesdagen en twee afsluitende dagen, waarin praktijkexamens worden afgenomen. Aan het eind van het eerste jaar krijg je tijdens deze dagen het diploma ACT Coach, en aan het eind van de gehele driejarige opleiding wordt het diploma ACT & Psychosociaal Therapeut uitgereikt. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit diploma is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding. Tijdens de gehele opleiding werk je aan een portfolio, waarin je materiaal verzamelt van de opdrachten die je hebt gedaan. Denk aan intervisie en supervisie verslagen, een beschrijving van leertherapie en een stageverslag. Mocht een toets of opdracht als niet voldoende worden beoordeeld dan is er een herkansingsmogelijkheid.

Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

In jaar 1 van de opleiding:

 • Sergio van de Pluijm (2021), Coachen 3.0 Deel 3; Acceptatie & Commitment (aanbeveling: inlezen voor start)
 • Russ Harris (2020), Acceptatie en commitment therapie in de praktijk*
 • Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen (2019), Voluit leven | Het zelfhulpboek*
 • Sharon Salzberg (2020), Liefdevolle vriendelijkheid*
 • Harrie Kolsteeg (2017), 8-weekse ACT Training (wordt uitgereikt tijdens de start van de opleiding)

*hoeft nog niet te worden aangeschaft

In jaar 2 van de opleiding:

 • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.
 • Jansen, G. & Batink, T. (2014). Time to ACT.
 • Seys, A. & A-Tjak, J. (2018). Intervisie met impACT.
 • Smalley, S. & Winston, D. (2014). In het moment: mindfulness.
 • Westrup, D. & Wright, J. (2017). ACT voor groepen.

In jaar 3 van de opleiding:

 • Brugman, K. & Collewijn, B. (2010). Ik (k)en mijn ikken
 • Harris, R. (2019). ACT With Love.
 • Hulsbergen, M. (2016). Mindfulness: de aandachtsvolle therapeut.
 • Strosahl, K., Robinson, P. & Gustavsson, T. (2016). In het moment met ACT.

Leeruitkomsten

Het resultaat van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken tijdens je latere werk als therapeut én in je dagelijkse leven.

 • Je ontwikkelt jouw persoonlijke waarden en kunt deze vormgeven in je werk als therapeut
 • Je staat als therapeut stevig in je schoenen en kunt cliënten begeleiden met compassie
 • Je kunt ACT op een creatieve wijze toepassen in de praktijk
 • Je kunt de principes van ACT tevens toepassen in de context van relatietherapie en in groepsvorm
 • Je bent in staat te reflecteren op jezelf als persoon en professional

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma ACT & Psychosociaal Therapeut en kun je aan de slag als zelfstandig erkend psychosociaal therapeut.

Wat brengt de opleiding tot ACT & Psychosociaal therapeut jou persoonlijk?

Na afronding van de driejarige Psychosociaal therapeut opleiding kun je je zelfstandig vestigen als therapeut. Je kunt je als lid aanmelden bij een beroepsvereniging voor therapeuten, zoals bijvoorbeeld NFG, waardoor je gebruik kunt maken van alle voordelen die dit lidmaatschap je biedt, waaronder vergoeding van je diensten door zorgverzekeraars. Hiervoor is een PSBK opleiding vereist, die je ook bij onze Academy kunt volgen. Je kunt een zelfstandige praktijk opzetten en aan de slag als erkend psychosociaal therapeut en ACT coach.

Kosten & STAP-budget

ACT & Psychosociaal Therapeut opleiding, kosten & STAP-budget

De opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut kost €3.295 per jaar. Het eerste jaar van deze driejarige opleiding bestaat uit de opleiding tot ACT Coach, waarvoor je €1.000 korting kunt krijgen met inzet van je STAP-budget. Omdat je tijdens deze opleiding (naast het verruimen van je theoretische kader) verschillende vaardigheden ontwikkelt die voor jou als professional van belang zijn, draagt (het eerste jaar van) de opleiding bij aan je positie op de arbeidsmarkt. Zo werk je bijvoorbeeld aan je methodisch en reflectief handelen en je adviserende vermogen. Hierdoor krijg je voor het eerste jaar van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut (de ACT Coach opleiding) €1.000 korting op het lesgeld.

Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de Academy in. Kosten voor boeken, supervisie en leertherapie komen hier bij op. Reken voor literatuur op een bedrag van om en nabij €150 per jaar. De kosten voor supervisie en leertherapie zijn afhankelijk van de supervisor en de leertherapeut. StressWise Academy heeft zelf supervisors aangewezen die de opleiding goed kennen en een gunstig tarief rekenen.

Je kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Het volgende aanvraagmoment vindt plaats op . Schrijf je dus vóór in als je je STAP-budget wilt inzetten voor het eerste jaar van deze opleiding.

Stap-voor-STAP-plan

Wil jij €1000 korting op jouw opleiding of een gratis training? Zo werkt het:

1. Schrijf je in voor een opleiding of training
Vul het inschrijfformulier in en vink de optie ’STAP-budget’ aan.

2. Je ontvangt je STAP-aanmeldbewijs
Wij mailen je binnen enkele weken het STAP-aanmeldbewijs. Bewaar dit bewijs goed.

3. Vraag jouw STAP-budget aan bij het UWV
Dien je aanvraag in op om 10 uur. Bekijk hier de instructies. Je ontvangt van ons een e-mail met duidelijke instructies.

4. Start met je opleiding of training
Je ontvangt binnen vier weken na je aanvraag een bevestiging van het UWV. Je kunt starten met je opleiding of training!

Docenten

Door wie wordt de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut gegeven?

Het eerste jaar van de opleiding ACT & psychosociaal Therapeut van wordt gegeven door Alexander van Kleef, medeoprichter van StressWise Academy. Alexander is als trainer en coach al meer dan 30 jaar betrokken bij de ontwikkeling van mensen en organisaties. Hij schoolde zich in onder andere Psychodrama, Voice Dialogue, Mindfulness en ACT. Jaar 2 en 3 worden gegeven door Drs. Petra van der Graaf-Ritskes en Drs. Maaike Welfing. Petra is psycholoog en heeft jaren als trainer en coach gewerkt op het gebied van persoonlijke effectiviteit, communicatie en leiderschap. Maaike is ACT trainer, lifecoach en docent aan de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ. Gedurende de hele opleiding worden de hoofddocenten bijgestaan door professionals die hun specialisme doceren op onze Academy.

Alexander is hoofdopleider bij StressWise Academy