PSBK opleiding via StressWise Academy – CPION erkend en laagste prijs van Nederland

Sinds begin 2017 is het voor alle therapeuten in de complementaire gezondheidszorg verplicht gesteld om een certificaat PSBK te behalen. Dit is tevens een voorwaarde om lid te worden van een beroepsvereniging die is aangesloten bij de zorgverzekeraar. De Psychosociale Basiskennis opleiding van StressWise Academy is een CPION erkende registeropleiding volgens PLATO normen. Je krijgt een officieel diploma van de Stichting Hoger Onderwijs Nederland. Onze PSBK opleiding is ervarings- en praktijkgericht en wij garanderen de laagste studiekosten. Na afronding kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit zorgverzekeraars. Meld je hieronder aan.

Is de opleiding Psychosociale basiskennis iets voor jou?

Sinds begin 2017 is het voor alle therapeuten in de complementaire gezondheidszorg verplicht gesteld om een certificaat PSBK te behalen. Met dit certificaat kunnen therapeuten therapie aanbieden die in aanmerking komt voor vergoeding via zorgverzekeraars. Deze opleiding is bedoeld om in deze behoefte te voorzien en staat open voor alle therapeuten die hun werkveld wensen te verbreden. En natuurlijk voor alle professionals die psychosociale kennis op HBO niveau willen opdoen. Er is geen specifieke vooropleiding vereist, hbo werk- en denkniveau wordt aangeraden.

Wat leer je tijdens de opleiding Psychosociale basiskennis?

De PSBK opleiding is opgedeeld in drie delen met een ruime spreiding over negen maanden, zodat je ruim de tijd hebt de stof tot je te nemen en te verwerken. In het eerste deel van de PSBK opleiding duiken we in het vakgebied van de psychologie met zijn theorieën en meest voorkomende behandelmethoden. We doorlopen onder meer de ontwikkeling en levensloop van de mens aan de hand van sprekende voorbeelden. Het tweede deel van de opleiding focust op medische basiskennis. Functionele anatomie geeft kennis en inzicht in de bouw en de functie van een gezond individu. In de opleiding komen – naast basale anatomie en functies – verschillende onderzoeksmethoden aan de orde. De werking van het hart, prikkelgeleiding en de interactie met de longen en ademhaling zijn complexe systemen. De werking en de meest voorkomende ziekten, afwijkingen en klachten worden uitgelicht. Het laatste deel van de PSBK opleiding bestaat voor een groot deel uit psychopathologie. Angst en stemmingsstoornissen en andere persoonlijkheidsstoornissen, aandachtsstoornissen en eetstoornissen. Aan de hand van beelden en verhalen zullen de meest voorkomende ziektebeelden langskomen.

PSBK programma

Dag 1. Inleiding in de psychologie
Dag 2. Ontwikkelingspsychologie en leren
Dag 3. Persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie
Dag 4. Geheugen, emotie en stress
Dag 5. Basisbegrippen & kritisch denken in de psychosociale praktijk: Zorgstelsel, verwijzing en gespreksvoering.
Dag 6. Fysiologie en anatomie
Dag 7. Hart en longen
Dag 8. Neurologie | Endocrinologie
Dag 9. Dermatologie | Geriatrie
Dag 10. Psychopathologie 1
Dag 11. Psychopathologie 2
Dag 12. Herkansingen
Dag 13. Eindtoets

Aan het einde van elke lesdag maak je een toets die met voldoende/ onvoldoende wordt beoordeeld. Op dag 12 kun je de onvoldoende beoordeelde toetsen herkansen. De laatste dag van de opleiding PSBK staat in het teken van terugblikken, reflectie en de eindtoets. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van het diploma is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding en voldoendes op alle deeltoetsen en de eindtoets. De eindtoets kan op een nader vast te stellen moment worden ingehaald op de locatie. Onze PSBK opleiding heeft een zeer hoog slagingspercentage van bijna 100%.

Wat ga je lezen?

We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie. Als je deze boeken nieuw aanschaft ben je een flink bedrag kwijt, zo’n €250. Advies: probeer ze tweedehands te verkrijgen. Wij werken uit de laatste edities, je kunt eventueel gebruik maken van een eerdere druk als je wilt besparen op de aanschaf.

  • Zimbardo,Johnson & Mc Cann (8e druk), Psychologie een inleiding 2017 | ISBN: 9789043034593
  • Nevid, Rathus & Green (10e druk), Psychiatrie een inleiding Maart 2021 | ISBN: 9789043038126
  • Grégoire, van Straaten – Huygens, Trompert (5e druk) Anatomie en fysiologie van de mens 2020 | ISBN: 9789006435450
  • Jungen, Ij. & Zaagman – van Buuren (1e druk) Pathologie 2004 | ISBN: 9789031345731

Het resultaat van de opleiding Psychosociale basiskennis

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken tijdens je latere werk als therapeut én in je dagelijkse leven.

  • Je kunt stresssignalen in een vroeg stadium herkennen en de juiste behandelmethode toepassen
  • Je kunt de opgedane medische basiskennis toepassen in de praktijk door ziektebeelden te herkennen
  • Je kunt alarmsignalen herkennen en weet hier adequaat naar te handelen
  • Je kunt kritisch denken, wat je stimuleert om je te blijven ontwikkelen binnen je eigen vakgebied

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Psychosociale Basiskennis van de Stichting Hoger Onderwijs Nederland en kun je aan de slag als erkend therapeut met vergoeding via zorgverzekeraars als je bent ingeschreven bij een beroepsvereniging voor therapeuten.

Wat brengt de opleiding Psychosociale basiskennis jou?

Na afloop van deze opleiding beschik je over de benodigde basiskennis, attituden en vaardigheden op het psychosociale en psychopathologische vlak om op veilige en verantwoorde wijze je werk als therapeut te kunnen uitvoeren. De opleiding PSBK van StressWise Academy is CPION erkend (SHO-Registeropleiding). Hierdoor kun je psychosociale therapie aanbieden die in aanmerking komt voor vergoeding via een zorgverzekeraar. De PSBK opleiding is tevens interessant voor professionals die basiskennis willen opdoen van onder andere psychologie en psychopathologie.

Wat zijn de kosten van de opleiding Psychosociale basiskennis?

De kosten voor de volledige opleiding Psychosociale Basiskennis inclusief examengeld en herkansingen bedragen €1695. Dit is de laagste prijs in Nederland.

StressWise Academy is een CRKBO erkend opleidingsinstituut. Dit zegt iets over de kwaliteit van ons instituut en daardoor zijn onze opleidingen vrijgesteld van BTW. Hierdoor en doordat onze opleidingen in samenhang worden ontwikkeld kunnen wij de opleiding PSBK met laagste prijsgarantie aanbieden.

Door wie wordt de opleiding Psychosociale basiskennis gegeven?

De opleiding PSBK wordt door docenten gegeven die tevens werkzaam zijn in de alledaagse praktijk. Maarten van Zwieten is hoofddocent PSBK. Als psychosociaal therapeut en coach heeft hij praktijken in Utrecht en Barneveld. Hij is een ervaren en laagdrempelige docent die ook betrokken is bij opleidingen over relatietherapie en ACT en graag zijn ervaring deelt met (beginnende) collega’s. Hij is opgeleid in TA psychotherapie, IBCT relatietherapie, ACT en verschillende andere psychosociale disciplines.