Woensdag 22 mei start de volgende MBSR Online training.
Bekijk de agenda

Mindfulness tijdens zwangerschap en geboorte

11-10-2021

Een mindfulness­training van 9 avonden vermindert de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met 50% en verdubbelt de kans op een natuurlijke bevalling.

Lees verder

Gratis mindfulness­training voor jongeren

16-03-2021

Voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die zichzelf willen ontwikkelen, elkaar willen ontmoeten én iets terug willen doen voor anderen organiseert Centrum voor Mindfulness (CVM) een aantal gratis mindfulness­trainingen.

Lees verder

Mindful Leven als levenskunst

01-02-2021

Laat ik beginnen met een persoonlijke noot. Ruim vijftien jaar geleden zat ik in de warme avondwind op een kade in Venetië. Onverwacht omdat we onze bergtocht naar de voet van de K2 in Pakistan hadden moeten uitstellen. Ik zat daar alleen en een beetje op zoek naar mezelf. Tijd voor reflectie over de koers van mijn leven.

Lees verder

Nieuw: CVM | Mindful Leven

27-01-2021

Het afgelopen jaar hebben veel mensen ons laten weten dat ze veel steun hebben aan de dagelijkse meditatie­sessies van CVM en dat ze graag nog meer inspiratie en verdieping konden gebruiken bij hun mindfulnessbeoefening.

Lees verder

Nieuwjaarsboodschap

04-01-2021

Graag wens ik jullie namens alle medewerkers, trainers en docenten van het CVM een gezond en gelukkig 2021 toe, met veel inspiratie en wijsheid.

Lees verder

Kan ik de wereld veranderen?

08-09-2020

We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alles wat zo snel verandert. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven, hoe maken we de connectie met het grotere geheel?

Lees verder

My year of living mindfully

27-05-2020

Shannon Harvey, bekroond gezondheidsjournalist, ging op zoek naar een wetenschappelijk bewezen manier om haar mentale gezondheid te verbeteren. Zij kampte met uitputting door slapeloosheid en een chronische auto-immuunziekte. Daarnaast maakte zij zich zorgen om haar jonge kinderen die opgroeiden in een wereld vol stress, angst, depressie en verslaving.

Lees verder

CVM-Online verdiept en verbreedt

08-04-2020

Goed nieuws: de komende weken gaat CVM-Online door! De interesse in de gratis groepsmeditaties is zo groot dat we nu ook het trainersteam uitbreiden.

Lees verder

Op afstand, maar niet afstandelijk

24-03-2020

Minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar, veranderde afgelopen week onze hele wereld. Het Centrum voor Mindfulness (CVM) startte op 16 maart meteen met online meditatiebijeenkomsten als troost en ondersteuning in deze tijden van sociale onthouding. Binnen één week werden 2500 mensen lid van de gratis Online Community. Gemiddeld 500 deelnemers doen elke avond mee aan de gratis online meditatie.

Lees verder

Meer concentratie en rust bij kinderen en jongeren

11-02-2020

In januari 2020 verscheen het werkboek voor kinderen en jongeren met ADHD MYmind – Mijn mindfulness-aandachtsboek van Susan Bögels met tekeningen van Corien Bögels. Susan Bögels is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut. Bij het Centrum voor Mindfulness geeft ze trainingen en opleidingen over het thema ‘Mindfulness en jeugd’. Susan heeft al verschillende boeken op haar naam staan over mindfulness, opvoeding, en kinderen en jongeren. Haar nieuwste boek hoort bij de training MYmind voor kinderen en jongeren (8-18 jaar) met ADHD, en hun ouders.

Lees verder

Groot onderzoek naar mentale gezondheid van kinderen en jongeren

19-06-2019

370 Britse scholen doen mee aan een van de grootste onderzoeken ter wereld om aan te tonen wat het beste werkt bij het ondersteunen van mentale gezondheid en welzijn van kinderen.

Lees verder

Angst voor de bevalling. Daar is wat aan te doen!

14-03-2019

Angst voor de bevalling komt veel voor. Als je hier last van hebt, ben je dus niet de enige. En, het is goed je hierover te informeren in plaats je ermee terug te trekken.

Lees verder

Je hebt ’t al in je!

13-03-2019

Wanneer er een kind op komst is, verandert er veel. Eigenlijk verandert alles: je lichaam en je geest, jouw relatie met de partner, jouw positie in je familie en in de wereld om je heen. De snelheid, maar ook het onbekende van al deze veranderingen kunnen een behoorlijke impact hebben op jou en je partner.

Lees verder

Opleiding Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst

08-03-2019

Irena Veringa verzorgt samen met prof. Susan Bögels (hoogleraar mindfulness in families) de trainersopleiding Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear (MBCP- FoC). Dit is een opleiding tot mindfulness­trainer voor angstreductie bij zwangere vrouwen en hun partners. “Voor iedereen die werkzaam is in de geboortezorgketen of anderszins te maken heeft met zwangeren met angst, is deze training een zeer waardevolle aanvulling,” is de overtuiging van Irena.

Lees verder

Mindfulness op de basisschool

01-02-2019

Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Amsterdam Nieuw-West krijgen kinderen iedere week mindfulness­training. De zender AT5 maakte hierover een item.

Lees verder

“Mindful met je peuter” versterkt de ouder-kindrelatie

25-01-2019

Onlangs is in het wetenschappelijke tijdschrift Mindfulness een artikel verschenen over de werkzaamheid van de training “Mindful met je Peuter”. Van deze speciaal voor ouders met een peuter ontwikkelde “Mindful Parenting” training blijken niet alleen de moeders te profiteren, maar ook hun kinderen vertonen na de training minder psychische klachten. Daarnaast blijkt er een verbetering te zien te zijn in de ouder-kind interactie. Deze is gemeten met behulp van video-observaties, wat uniek is in het mindful parenting onderzoek.

Lees verder

Mindful Ouderschap, alleen maar voordelen?

24-01-2019

Met de komst van Susan Bögels, hoogleraar Family, Mental Health & Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut, komt een heel programma aan trainingen en opleidingen op het gebied van Mindfulness voor ouders en kinderen naar het Centrum voor Mindfulness. Tijd om Susan wat beter te leren kennen.

Lees verder

Mindfulness voor ouders en kinderen – Informatie­middag

12-01-2019

Graag nodigen wij je uit om op zondag 3 februari 2019 aanwezig te zijn bij de presentatie van ons nieuwe aanbod speciaal gericht op de ondersteuning van aanstaande en jonge ouders en hun kind(eren).

Lees verder

Hoe mindfulness relaties binnen het gezin verbetert

10-01-2019

Mindfulness heeft niet alleen invloed op de manier waarop we met onszelf omgaan, maar ook de manier waarop we ons verhouden tot anderen. Door het beoefenen van bewuste, niet-oordelende aandacht, met onszelf en anderen, kunnen zich diepgaande veranderingen in relaties voordoen.

Lees verder

Een knipoog van de Boeddha

31-10-2018

Vlak voor de Kinderboekenweek 2018, bij de opening van de Boeddha-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, werd ‘Een knipoog van de Boeddha’ van Erica Terpstra gepresenteerd. Het thema van de Kinderboekenweek was ‘Vriendschap, kom erbij!’ en wat past daar mooier bij dan dit kinderboek over Prins Siddhartha, de Boeddha, het boeddhisme en compassie.

Lees verder

Met hoogleraar Susan Bögels versterkt CvM mindfulness voor ouders en kinderen

31-10-2018

Hoogleraar Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut Susan Bögels gaat het programma Mindfulness voor Ouders en kinderen bij het CvM versterken.

Lees verder

Maak kennis met onze mindfulness­trainers

15-06-2018

Heb je interesse in een (vervolg)training bij het Centrum voor Mindfulness? Misschien wil je dan wel iets meer weten over de trainer van de betreffende mindfulness­training: wie is hij of zij en past deze trainer bij mij? En wat heeft de trainer uit eigen ervaring te vertellen over het onderwerp en de training?

Lees verder

Mindfulness Meditatieoefeningen

16-05-2018

Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulness­training heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.

Lees verder

Je bent uniek, maar niet de enige

04-05-2018

Jongeren ervaren steeds meer stress, spanning en depressieve klachten, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. In de periode 2012 tot 2015 hebben 50% meer meisjes en 21% meer jongens hier last van. Onder studenten zijn de percentages eveneens alarmerend hoog: 61% van hen heeft ernstige angstklachten, 39% werd beperkt in zijn functioneren door depressieve klachten en 62% voelde zich eenzaam. Tien procent heeft ooit gedacht aan suïcide.

Lees verder

Je bent jong en je wilt wat

05-04-2018

Voortdurende competitie en jezelf vergelijken met anderen, dat is waar tieners en jongeren een groot deel van de dag mee bezig zijn. Zelfkritisch zijn is daarbij een manier van leven voor hen, in de overtuiging dat jezelf afmatten de enige manier is om succesvol te zijn. Het gevolg is: weinig succes, teveel stress en te weinig slaap.

Lees verder

Mindfulness tijdens zwangerschap en bevalling: een cadeau voor aanstaande ouders

21-03-2018

Trainers Marjorie Lumet en Aileen Kennedy verzorgen samen het Mindfulness-Based Childbirth and Parenting Program bij ons centrum. Marjorie en Aileen waren beiden zwanger toen ze zelf de opleiding tot mindfulness­trainer hebben gedaan. Ze merkten hoe behulpzaam mindfulnessvaardigheden tijdens de zwangerschap en bevalling waren en hoeveel voordelen mindfulness hen ook daarna heeft bezorgd.

Lees verder

Zelfcompassie voor jongeren

06-12-2017

Werk jij met jongeren en wil je hen helpen om met meer gemak om te gaan met de emotionele schommelingen van het dagelijks leven?

Lees verder

Mindfulness is goed voor kinderen

14-09-2017

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben kinderen baat bij mindfulnesslessen op de basisschool.

Lees verder

Help jongeren door de puberteit heen met behulp van compassie

25-08-2017

De puberteit is een tijd van veranderingen en groei. Het is een periode in het leven gereserveerd voor rebellie en zelfontdekking. Maar we verwachten en eisen steeds meer van tieners waardoor deze periode vaak beladen is met verwarring, angst of depressie. Voor veel tieners leiden deze uitdagingen tot afhaken en isolatie.

Lees verder

Zelfcompassie voor tieners

30-05-2017

Het leven van tieners kan tegenwoordig behoorlijk uitdagend zijn door de hoge verwachtingen en druk van ouders, leraren en vrienden.

Lees verder