Na de opleiding ben je in staat zelfstandig de (vervolg) training ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’ (MVMC) te verzorgen of oefeningen hiervan te verwerken in je eigen praktijk. De opleiding kan ook gevolgd worden door professionals die werken met mensen en al vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness - vanuit persoonlijke behoefte en affiniteit met de thema’s.

De MVMC Training

De training ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’  is een vervolgtraining op de mindfulness MBSR/MBCT training en komt tegemoet aan de behoefte van deelnemers om na 8 weken basistraining de beoefening voort te zetten en verder te ontwikkelen. De training kan ook gevolgd worden door deelnemers die op een andere manier kennis hebben gemaakt met mindfulness-meditatie of bijvoorbeeld yoga beoefenen en zich interesseren in de inhoud van het programma.  

...ik nam mijn partner mee omdat ik dacht dat het goed voor hem zou zijn, maar heb ontdekt dat juist ook ik beter kan communiceren.

Intentie 

De training biedt mindfulnessverdieping en stressreductie in de vorm van meditatie, educatie, interpersoonlijke verkenningen en lichaamsgerichte oefening. Als belangrijk onderdeel biedt de training de mogelijkheid om mindfulness ook buiten de meditatiemat handen en voeten te geven. Daar waar velen zich op de mat al snel of na enige oefening thuis voelen, blijkt het vaak nog uitdagend mindfulness in te zetten zodra we in contact treden met anderen. De training reikt handvatten aan die ingezet kunnen worden om mindful en authentiek te communiceren en de verbinding en relatie met onszelf en anderen verder te onderzoeken, te verdiepen en waar mogelijk te verbeteren. De kwaliteit van onze relaties is immers minstens net zo belangrijk voor de kwaliteit van ons leven als onze individuele mindfulness beoefening.  

De training gaat hierbij uit van een integraal mensbeeld waarin onze geest en gemoedstoestanden, ons lichaam, lichaamsbewustzijn en fysiologie, alsmede onze relaties en de wijze waarop we ons daartoe verhouden met elkaar verbonden zijn. De training biedt oefening in al deze gebieden en is opgebouwd a.d.h.v. vier pijlers: 

 1. Verdieping en verbreding van mindfulness vaardigheden
 2. Mindful communiceren
 3. Vergroting van het lichaamsbewustzijn (interoceptie)
 4. Versterking van het kalmeringssysteem 

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2,5 uur, inclusief dagelijkse thuisbeoefening, werkboek en een optionele 7e bijeenkomst als oefendag. De oefendag kan ook als terugkomdag aangeboden worden. De training is ontwikkeld voor generieke groepen.  

Programma  

Trainersopleiding 

Tijdens de opleiding leer je als mindfulness trainer of andere professional het curriculum van de training eigen maken. De opleiding is zodanig van opzet dat je in vijf opleidingsdagen zowel de deelnemerstraining doorloopt als trainerskennis- en vaardigheden opdoet. Tussen de opleidingsblokken zit enkele weken ruimte, zodat de oefeningen ook als deelnemer ervaren kunnen worden en er in kleine huiswerkgroepjes met elkaar geoefend kan worden (fysiek of online). Ook tijdens de opleidingsdagen is ruimschoots tijd gereserveerd om met elkaar te oefenen.  

Na de opleiding ben je in staat zelfstandig de training MVMC te verzorgen, mits je basis trainersvaardigheden bezit, bijvoorbeeld als MBSR/MBCT trainer. Concreet betreft het de volgende leerdoelen: 

Wat een openbaring om zo vanuit mijn binnenste te spreken.

 • Het opdoen en verdiepen van eigen ervaring in alle in de training opgenomen oefeningen en vaardigheden, welke ook ingezet kunnen worden in eigen werkpraktijk en privédomein. 
 • Het eigen maken van het curriculum van de training. 
 • Het in staat zijn de training (of onderdelen van de training) zelfstandig uit te voeren. 

Inhoudelijk thema’s 

Meditatieoefeningen 

 • We beoefenen kalmtemeditatie waarmee we meer rust en concentratie kunnen cultiveren en dit naargelang onze behoefte kunnen inzetten.  
 • We ontwikkelen (zelf-)compassie middels mildheidmeditatie en compassiegerichte oefeningen, wat ons ook helpt in relatie tot onze communicatie. 
 • We onderzoeken hoe we met het zetten van een intentie - middels een waardengerichte meditatie - meer kunnen leven vanuit onze waarden en dit ook kunnen meenemen in onze communicatie. 
 • We vergroten ons lichaamsbewustzijn en het besef van onderlinge verbondenheid middels een elementenmeditatie  

Mindful communiceren 

 • We doen oefeningen met ondersteunende educatie die helpen inzichtelijk te maken wat er gebeurt in contact met anderen. Hierdoor verkrijgen we ook in communicatie meer zicht op onze conditioneren en hoe we ons hieruit kunnen bevrijden.  
 • We oefenen ervaringsgericht en ontdekken hoe we verbinding kunnen verdiepen en verbeteren, meer authentiek kunnen communiceren en daar waar nodig miscommunicatie kunnen voorkomen door beter op te merken wat er feitelijk gebeurt in plaats van hoe wij iets interpreteren.  
 • De oefeningen helpen om ook in contact ons systeem te kalmeren en met meer vertrouwen en plezier contact tegemoet te treden. 
 • We ontwikkelen de vaardigheid van mindful spreken, waarbij we enerzijds onderzoeken hoe we ook in contact meditatief aanwezig kunnen zijn en anderzijds de kwaliteiten van mindfulness kunnen inzetten als we spreken. 
 • We leren mindful aanwezig zijn en luisteren op een manier die voedend en behulpzaam is voor onszelf en voor degene met wie we in contact zijn. 
 • We oefenen in mindful reageren bij conflict. Wat gebeurt er bij conflict en hoe kunnen we meer verbindend communiceren. 

Lichaamsgerichte oefeningen  

 • We maken kennis met Yin yoga en hoe deze yogavorm kan bijdragen aan verdere stressreductie, het versterken van ons kalmeringssysteem en een gezond lichaam/geest systeem bevordert alsmede onze mindfulness kan ondersteunen. We leren een aantal toegankelijke oefeningen die samen een korte les vormen. Ook kunnen de oefeningen los gebruikt worden bij het begeleiden van mindful bewegen.  
 • We maken kennis met Yoga nidra meditatie ii en ontdekken hoe dit ons kalmeringssysteem versterkt en bijdraagt aan het vergroten van inzicht. 

Educatie en andere oefeningen 

Over de kalmtemeditatie: “Heel fijn, geeft mij diepe ontspanning” en “waarom zijn we hier niet eerder mee begonnen

 • We vergroten ons inzicht in behoeften en waarden van onszelf en anderen in contact. 
 • We maken kennis met drie emotieregulatie- of motivatiesystemen en welke rol deze spelen in ons leven en contact en hoe we hier meer evenwicht in kunnen vinden. 
 • We verkrijgen inzicht in de werking van ons autonome zenuwstelsel, de relatie met ons kalmeringssysteem en hoe we deze kunnen versterken in de beoefening van meditatie, in lichaamsgerichte oefening en in contact. 

Bronnen

De in de training aangeboden oefeningen bevatten elementen of zijn gebaseerd op oefeningen uit bestaande methodieken en verschillende tradities. Daar waar dit mogelijk en behulpzaam is, zijn elementen gecombineerd. De oefeningen zijn gekozen op hun specifieke en complementaire eigenschappen. Hierbij is vooral gekozen voor oefeningen die gelieerd zijn aan mindfulness, mindfulness elementen bevatten of hierin ondersteunend zijn, veel oefeningen zijn evidence-based. De oefeningen en bijbehorende educatieve elementen zijn verbonden of geïnspireerd vanuit de volgende methoden en stromingen: 

 • Inter­persoonlijke Mindfulness 
 • Geweldloze/verbindende communicatie 
 • Greenzone communicatie  
 • Deep Listening 
 • Compassie­training: Mindfulness-Based Compassionate Living of MBCL training 
 • Yin yoga 
 • Communicatie trainingen  
 • Theatersport. 

Opleidingsduur 

De opleiding omvat 50 studiebelastingsuren en 30 minuten thuisbeoefening per dag tussen de opleidingsdagen door: 

“Ik heb ontdekt hoe slecht ik luister en hoe ik beter kan luisteren“

 1. 32,5 contacturen verdeeld over 5 dagen 
 2. 7,5 uur voorbereidend thuisstudie 
 3. 10 uur huiswerk tussen de opleidingsblokken
 4. 30 minuten per dag thuisbeoefening. 

Docenten opleidingsdagen 

Opleidingsdag 1 – Docent: Zohair Elabd  
Opleidingsdag 2 – Docenten: Frits Koster & Zohair Elabd 
Opleidingsdag 3 – Docenten: Frits Koster & Zohair Elabd 
Opleidingsdag 4 – Docenten: Lidewij Severins & Zohair Elabd 
Opleidingsdag 5 – Docent: Zohair Elabd. 

In de opleiding verzorgt Zohair Elabd de door hem ontwikkelde deelnemerstraining inclusief trainersaanwijzingen en begeleidt het onderling oefenen. Hij is de leidende docent in de opleiding. Frits Koster verzorgt de module compassie en mindful communiceren en oefening in trainersvaardigheden. Lidewij Severins zorgt voor een workshop Yin yoga voor trainers.

Literatuur 

Naast de trainershandleiding en het deelnemers werkboek behoort de volgende literatuur bij de opleiding voor trainers: 

 • Boek: ‘De kunst van mindful communiceren. Luisteren en spreken met wijsheid en compassie’ door Frits Koster & Jetty Heynekamp. Boom, 2020). Dit boek kan op voorhand zonder verzendkosten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ter plekke gekocht worden, beiden met 15% korting. 
 • Werkmap & digitaal: Tijdens de opleiding worden een aantal relevante artikelen, video- en audiobestanden gedeeld.

Voor wie  

Trainers in MBSR/MBCT/Breathworks, die hun eigen beoefening en het werk als mindfulness­trainer willen verdiepen en eventueel de training zouden willen gaan geven als een vervolg op de MBSR/MBCT. Ook meditatiebegeleiders, yogadocenten, (G)GZ-hulpverleners, coaches, leraren, communicatietrainers en andere professionals die werken met mensen en vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness – bijvoorbeeld via het eerder gevolgd hebben van een MBSR, MBCT of Breathworks training of die minimaal een jaar vertrouwd zijn met een regelmatige beoefening van mindfulness - zijn welkom. 

Bewijs van deelname en registratie 

 • Na succesvolle participatie ontvangen deelnemers een bewijs van deelname.  
 • Trainers die een opleiding tot trainer MBSR/MBCT hebben gevolgd en in register bij de VMBN of VVM (cat. 1 of 2) zijn opgenomen kunnen als trainer MVMC opgenomen worden op www.zomindful.nl/. Hiervoor dient men de MVMC training binnen 3 jaar na het volgen van de opleiding een keer te begeleiden met minimaal 2 supervisiesessies met een van de drie hoofddocenten in de opleiding.  
 • Voor mindfulness trainers kan de opleiding ingediend worden als nascholing binnen de vrije ruimte (25 punten), daarnaast wordt accreditatie als nascholing aangevraagd.