Inhoud van de workshop

De toepassing van mindfulness meditatie wordt steeds gangbaarder, vooral omdat mensen zoeken naar technieken die hen helpen om te gaan met stress en tegenspoed. Daarnaast blijkt dat de meeste mensen tijdens het leven een traumatische gebeurtenis meemaken en sommigen van hen zullen daardoor posttraumatische stress ontwikkelen. Hoewel dit een goede zaak lijkt – daar trauma een extreme vorm van stress is en mindfulness een bewezen manier voor stressvermindering - schept de realiteit een complexe uitdaging.

In deze video vertelt David Treleaven over het belang van trauma-sensitiviteit voor mindfulness­trainers:

Uit de nieuwste onderzoeken blijkt meer en meer dat mindfulness-interventies mensen met traumatische ervaringen zowel kunnen helpen als belemmeren. Dit roep een cruciale vraag op voor iedereen die met mindfulness werkt: hoe kun je voorbereid zijn om de potentiële gevaren van mindfulness voor mensen met traumatisch ervaringen te minimaliseren en tegelijkertijd de krachtige voordelen ervan te benutten?

Hoewel de brede toepasbaarheid van mindfulness een goede zaak lijkt – daar trauma een extreme vorm van stress is en mindfulness een bewezen methode voor stressvermindering – schept de realiteit een complexe uitdaging.

Hoewel de brede toepasbaarheid van mindfulness allemaal een goede zaak lijkt – daar trauma een extreme vorm van stress is en mindfulness een bewezen hulpmiddel voor stressvermindering – schept de realiteit een complexe uitdaging.

Programma

Deze workshop is geschikt voor iedereen die met mindfulness werkt. In deze workshop, geleid door auteur en traumaspecialist, David Treleaven (PhD),   maak je kennis met de principes van traumagevoelige mindfulness. De workshop combineert theorie, casestudy en ervaringsgericht oefenen om de volgende kennis en kunde te vergaren:

  • Begrijpen waarom meditatie ontregeling kan veroorzaken bij mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt en specifieke manieren om dit te voorkomen
  • Symptomen van traumatische stress te leren herkennen en daarbij passende mindfulness-interventies aan te bieden
  • Het leren van basistechnieken en aanpassingen om je te steunen vakkundig te werken met deelnemers die last hebben van een verhoogde staat van alertheid (dysregulated arousal), traumatische flashbacks en trauma gerelateerde dissociatie

Voor wie

Of je nu een beginnende of ervaren beoefenaar bent, iedereen die zich bezighoudt met het aanbieden van contemplatieve oefeningen zal profiteren van deze workshop, inclusief therapeuten, coaches en meditatie-, school-, yoga- of religieuze leraren.