Trainersopleiding .b

Veilig trainen bij het CVM in coronatijd

Lees hier hoe wij er voor zorgen dat je veilig kunt trainen bij het CVM.

link to article Veilig trainen bij het CVM in coronatijd

.b (spreek uit: dot bié) is een prikkelende serie mindfulnesslessen speciaal ontwikkeld voor jongeren. De methode komt uit Engeland en is in samenwerking met de Universiteit van Oxford door Mindfulness in Schools ontwikkeld. In Engeland is deze mindfulness­training voor pubers al vele jaren enorm succesvol.

De naam van de cursus is ontleend aan een oefening in de cursus .b. Het puntje staat voor een stopmoment, in het Engels "Full Stop", zoals de punt aan het einde van een zin. De "b" staat voor "zijn" zoals in het werkwoord "to be". Dus: kunnen stoppen en 'gewoon' zijn.

Mindfulness in Schools heeft zijn vleugels inmiddels uitgespreid naar het buitenland. In 2012 zijn een aantal pilottrainingen gegeven in Nederlandse klassen. De Nederlandstalige opleiding voor trainers werd in juni 2013 voor de eerste keer gegeven. De methode is geschikt voor klassikaal onderwijs en sluit aan bij de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar.

Opleiding

Wat leer je in deze opleiding?

  • De opbouw van het .b curriculum.
  • Het begeleiden van meditaties voor leerlingen.
  • Het theoretisch kader van de mindfulnessbeoefening.
  • Technieken van het bevragen van de meditatie-ervaringen van kinderen.
  • Inhoud van de cursus voor scholieren.

In totaal zijn er negen thematische lessen plus een introductieles. In lessen van 45 minuten geeft de leraar een theoretische uitleg en enkele praktische mindfulness­oefeningen. De leerlingen oefenen zelf thuis met een eigen werkboekje en meditatieoefeningen die ze eerder hebben gedownload.

Programma

In vier dagen dragen we het curriculum over. Daarna kun je zelfstandig als mindfulness­trainer het lesprogramma aanbieden aan klassen in het voortgezet middelbaar onderwijs.

Tijdens de opleiding leer je hoe je de oefeningen kunt begeleiden. Maar wat deze pubertraining tot een echte mindfulness­training maakt is het theoretisch kader. Als jongeren dit snappen herkennen ze de noodzaak van de oefeningen als huiswerk en begrijpen ze ook beter wat mindfulness hen kan brengen.

Met regelmaat organiseren we terugkomdagen, houd de site in de gaten voor meer informatie hierover

Voor wie

De opleiding is toegankelijk voor iedereen die les geeft in het voortgezet onderwijs en voldoet aan de volgende voorwaarden tot deelname:

  • Zelf een 8-weekse mindfulness­training (MBSR/MBCT) hebben gevolgd.
  • Tenminste 6 maanden eigen dagelijkse meditatiebeoefening (30-45 min. per dag) strekt tot de aanbeveling.
  • Ervaring met het voor de klas staan.
  • Aanwezigheid bij minimaal 80% van de cursus.
  • Aanbevolen: een retraite in stilte van tenminste 5 dagen.

Hieronder vind je een link naar de volledige algemene voorwaarden voor deelname aan deze opleiding:

Cursusmateriaal

Al het cursusmateriaal is bij de prijs inbegrepen. .b is van oorsprong een Engelstalige methode. Deze opleiding wordt in het Engels gegeven. Alle werkmaterialen, zoals de readers voor de trainer, de huiswerkoefeningen en de set werkbladen voor de leerlingen zijn echter vertaald in het Nederlands.


Overige informatie/ downloads

Hieronder nog meer achtergrondinformatie de opleiding en de .b cursus.


Erkentelijkheid

De trainersopleiding .b is in 2012 in Nederland geïntroduceerd door George Langenberg, een van de medeoprichters van het Centrum voor Mindfulness. Inmiddels heeft George zijn werkzaamheden verlegd naar zijn acupunctuur- en yogapraktijk. De trainersopleiding .b heeft hij weer aan het CVM overgedragen, waar de opleiding wordt voortgezet in samenwerking met grondleggers ervan, het Engelse Mindfulness in Schools Project, en een aantal ervaren Nederlandse .b trainers.

Startdata

Lijst van startdata voor de training Trainersopleiding Mindfulness op school .b