Inhoud van de opleiding

Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear of Childbirth (MBCP-FoC) is een nieuwe toepassing van Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), en is gebaseerd op het MBCP programma van Nancy Bardacke (zie www.mindfulbirthing.org) MBCP-Fear is een MBCP training die wordt gegeven in de context van angst en stress. MBCP is wetenschappelijk onderzocht en populair in vele landen in Europa en daarbuiten. Het door ons doorontwikkelde en wetenschappelijk onderzochte MBCP- Fear is specifiek voor zwangere koppels met angst en stress in de perinatale periode. In deze training leer je de vaardigheden van een MBCP trainer en leer je zwangere vrouwen met angst te begeleiden. Daarnaast maak je praktisch kennis met ons eigen en internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de manifestatie en behandeling van angst bij zwangere vrouwen.

“It’s been a pleasure to collaborate with Irena on her extremely important research related to the Mindfulness-Based Childbirth and Parenting-FOC program. What a creative and important adaptation of a program originally designed to teach life-skills to all expectant parents. I am so pleased that the trainees from this program will be able to share the profound benefits of mindfulness practice with the population of women who are vulnerable to the fear of childbirth!”- Nancy Bardacke

Module 1

Acht opleidingsdagen plus een stiltedag. In deze module wordt de 8-weekse training uitgelegd en geoefend.

Module 2

Acht weken na Module 1 is er een terugkomdag in de vorm van intervisie. Daarnaast mag je deelnemen in een MBCP-Fear training met angstige zwangere vrouwen als een participant-observer.

Wat leer je?

Tijdens Module 1 leert je o.a. :

 • achtergronden van Mindfulness en meditaties;
 • het leiden van de MBCP-FoC meditaties in context van angst;
 • het geven van de MBCP-FoC specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologie van zwangerschap, bevalling, en het ouderschap;
 • het exploreren van de meditatie ervaringen van (angstige) deelnemers;
 • het faciliteren van het groepsproces tijdens deze training;
 • mechanismen en manifestatie van angst bij zwangere vrouwen;
 • benadering van angstige zwangere vrouwen en hun partners.

Mindfulness is een cadeau aan onszelf maar mindfulness aan anderen doorgeven maakt dat cadeau nog meer waard. - Irena Veringa

Resultaten

Na het afronden van Module 1 heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het MBCP-Fear-trainerschap: begeleiden van oefeningen, enquiry (bevragen meditatie ervaringen), en educatie. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment). Je begrijpt de structuur en werkzame ingrediënten van MBCPFear. Je kunt zelfstandig werken met (elementen uit) de training in een eigen praktijk. Na het afronden van Module 2 heb je de praktische kant van jouw trainerschap verder verdiept.

Vervolgopleidingen

De MBCP-FoC basisopleiding kan versterkt worden door het volgen van een MBSR trainersopleiding. Voor deze opleiding [vervolgopleiding ]geldt wel een aparte aanmeldings- en intakeprocedure. Optioneel zou je Level 2 van het online MBCP programma met Nancy Bardacke kunnen volgen om internationaal gecertificeerd te worden.

Programma

Leren door te doen op een manier die bij jou past is het motto van deze opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. In het begin van de opleiding start je al met het begeleiden van meditaties, de dialoog met zwangere vrouwen met angst en hun partners (enquiry), en vanuit het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden de achtergronden en de structuur van MBCP-Fear doorgewerkt.

Door het geven van MBCP-FoC vertrouw ik in de kracht van zwangere vrouwen en hun partners, en hun natuurlijk vermogen om de beste ouders van de wereld te worden. - Irena Veringa

Werkvormen

 • literatuurstudie en bespreking in de groep;
 • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep;
 • demonstratie door docenten;
 • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven;
 • schrijven van een procesverslag, en een theoretisch eindwerkstuk.

Tijdsinvestering

De cursus duurt 8 hele dagen plus een terugkomdag (54 contacturen). Tijdens de cursus kan er worden deelgenomen aan een stilte dag (6 uur). Er is een individueel voor- en nagesprek (1 uur). De voorbereiding voor een cursusdag neemt circa 6 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen).

Cursusmateriaal

Vanuit de opleiding wordt een werkmap met een mp3 set met meditaties, en relevante wetenschappelijke artikelen aangeboden.

Zelf dien je het volgende aan te schaffen:

 • Mindful Bevallen (€27,50) van Nancy Bardacke
 • Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 39,99) van Rob Brandsma

Noodzakelijke vooropleiding en ervaring

 • Verloskundigen, gynaecologen, obstetrisch verpleegkundigen, doula’s, en psychologen, psychiaters, psychiatrisch verpleegkundigen, en maatschappelijk werkers.
 • Andere hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO opleiding.
 • Een VMBN erkend 8 weeks op Mindfulness Gebaseerde Stress Reductie (MBSR) of een op Mindfulness Gebaseerde Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan) gevolgd hebben als deelnemer.
 • Deelname aan een mindfulness retraite van minimaal 5 dagen, voor informatie over de retraites zie Simsara.nl ; voor moeders van kind < 24 maanden: 4 x 1 dag retraite of 2 x 2 daagse retraite.
 • Voor niet-verloskundigen: Tenminste twee bevallingen als professional begeleid/bijgewoond hebben.

Inschrijving

Bij de inschrijving is een motivatiebrief nodig waarin je je professionele en persoonlijke motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding. Ook is een C.V. nodig. Wij zullen je dan feedback geven over of je de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek (ca. 30 min.)

Aanbevolen

De cursus Baringspijn vanuit een neurowetenschappelijk perspectief, voor meer informatie http://www.mindingeboorte.nl/cursus-baringspijn, of een andere cursus die cognitief-emotionele en gedragsmatige processen bij zwangere vrouwen en kersverse moeders behandelt. De Basisopleiding mindfulness trainer of een algemene erkende mindfulness trainersopleiding.

Accreditaties

De volgende accreditaties zijn beschikbaar of aangevraagd:

 • Accreditatie bij Kwaliteitsregister KNOV: 16 punten categorie A, 38 punten categorie D.
 • Accreditatie bij Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD): 24 punten
 • Accreditatie voor psychologen e.a. wordt aangevraagd op verzoek.

MBCP-Fear training voor zwangeren is aanbevolen door Zilveren Kruis Verzekeringen.

We zijn in overleg met Nancy Bardacke over de inpassing van de MBCP-FoC Teacher training in het internationale MBCP curriculum.

Startdata

Lijst van startdata voor de training Trainersopleiding Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear