Je staat er als trainer niet alleen voor

De maatschappelijke crisis die zich deze maand (maart 2020) ontwikkelt als gevolg van het COVID-19 virus vraagt om een respons van ons allemaal. Als mindfulness­trainer, misschien ook als zzp’er, teruggeworpen op je eigen vak, kun je je hierbij misschien wat alleen voelen. Dat hoeft niet! We zijn een grote community en er zijn talloze manieren van verbinden. Gelukkig is er online veel mogelijk.

Het Centrum voor Mindfulness heeft de afgelopen week uitgereikt naar onze gemeenschap. Op veel manieren. Uit de contacten (via telefoon, mail, lesdagen, webinars) hebben we in korte tijd heel veel informatie binnen gekregen over thema’s die nu in de trainerswereld spelen. Graag willen we die zo snel mogelijk met je delen. Om het veld richting te geven. Maar vooral om je te ondersteunen. Omdat je er niet alleen voor staat.

Hieronder beschrijven we de – op onze ervaring gebaseerde – mogelijkheden om op verantwoorde manier binnen de huidige omstandigheden je werk voort te zetten met de achtweekse training en andere vormen van mindfulness.

Niet in onze schulp kruipen

Onze automatische reactie als een crisis ons zo overvalt is vaak om in onze schulp te kruipen. Alles te stoppen en uit te stellen. Te wachten tot het vanzelf voorbij gaat. We hebben van veel trainers gehoord dat dit hun eerste reactie is, naar het training geven, en ook naar de deelnemers toe.

Het is de reactie van de konijntjes in de koplamp. Het is de freeze-reactie.

Zoals we allemaal weten is de freeze-reactie de meest schadelijke stressreactie: je zit vol stresshormonen maar in plaats van in actie te komen zit je bevroren in een onmachtspositie. Behalve dat het ongezond is, is het nu ook geen tijd om te stoppen en toe te kijken. Dit zijn tijden voor mindfulness en dus hebben wij nu iets aan te bieden en onze maatschappelijke rol te spelen.

Een deel van de stopreactie komt natuurlijk ook doordat onze normale werkmethode uit handen is geslagen: zalen zijn niet meer beschikbaar, groepen mogen niet meer bijeenkomen. Het vraagt flexibiliteit om over te schakelen naar online – maar het is goed mogelijk! Hieronder vertellen we meer over onze ervaringen hiermee.

Kortom, in plaats van te stoppen geldt nu het adagium: mindfulness, juist nu. We hebben een taak om aanwezig te zijn in de samenleving met een aanbod van MBSR en andere vormen van mindfulnessbeoefening. Er wordt naar ons gekeken: als mindfulness in deze tijden in zijn schulp kruipt, wat is mindfulness dan überhaupt waard?

Thema’s

We bespreken in onze briefing voor training heel veel thema’s en voorzien ze van reflecties en suggesties, waar jij als mindfulness­trainer mee verder kunt.

Een overzicht:

 • Lopende trainingen: doorgaan of stoppen?
 • Geplande trainingen: starten of uitstellen?
 • De mogelijkheden van online lesgeven
  1. Praktische tips bij online lesgeven
  2. Praktische instructies aan je deelnemers bij Zoom-sessies
  3. Lengte van de sessies
  4. Andere middelen om online lesgeven te ondersteunen
  5. Voorkom app- en chatgroepen
  6. Online oefeningen begeleiden
  7. Online huiswerk begeleiden
  8. Online de kracht van de kring benutten
 • Prijsbeleid
 • Activiteiten naast de MBSR/MBCT aanbieden

Denk met ons mee

Download hieronder de briefing Mindfulness juist nu!.

pdf 20200323 Mindfulness juist nu reflecties en suggesties (337 KB)

Dit zijn onze eerste reflecties en suggesties. We horen graag jullie reactie.