Inhoud

Veel mensen voelen zich dankbaar voor het diepe effect dat zelfcompassie op hun leven heeft en willen dat graag doorgeven aan anderen. De basis voor het trainerschap van de Mindful SelfCompassion (MSC) is de eigen belichaming van de kwaliteiten van mindfulness en zelfcompassie en het hebben van een dagelijkse beoefening.

Ik heb een mooie balans kunnen vinden tussen leerling-zijn en trainer-zijn. Dit maakte het mogelijk om mijn eigen ervaringen te verdiepen en tegelijk te leren trainer te zijn.

MSC-trainerschap: een proces van transformatie begeleiden

Toekomstige trainers worden gesteund door het Centrum voor MSC op elke stap van de reis naar het trainerschap. MSC-trainers zijn vaak diep geraakt door de transformatie die deelnemers doorgaan en vinden het een eer om dit proces van transformatie bij te staan. Vele trainers zeggen dat het geven van MSC hun eigen beoefening verdiept en meer betekenis geeft. Het voelt als een natuurlijke toevoeging aan en verbreding van zelfcompassie.

Organisatie van de opleiding

Het CvM biedt de trainersopleiding aan voor Europa in samenwerking met het Center for Mindful Self-Compassion en het UCSD Center for Mindfulness in San Diego.

Programma

De MSC Trainersopleiding is een intensief, 6-daags programma begeleid door een team van senior MSC-docenten. Tijdens de ene helft van de training doorlopen we op een verkorte en experimentele manier het MSC-programma door middel van korte lezingen, meditaties, groepsoefeningen, discussies en stilteperiodes. Tijdens de andere helft zullen we de focus leggen op hoe de belangrijkste thema’s en vaardigheden van elke sessie kunnen worden overgebracht aan de deelnemers. We zullen begeleid in kleine groepjes het doceren uitproberen. Deelnemers krijgen alle nodige materialen voor het doceren van MSC.

Zorgzaamheid voor een ander vraagt om zorgzaamheid voor jezelf. De Dalai Lama

Het doel van de MSC Trainersopleiding is om deelnemers in staat te stellen om het 8-weekse MSC-programma te kunnen geven. De MSC intensive cursussen benodigen aanzienlijk meer ervaring en training. Alleen gecertificeerde MSC-trainers worden aangemoedigd om deze vorm van de MSC-training te geven.

Leerdoelen

 • Het verdiepen van de eigen beoefening van mindfulness en compassie in het omgaan met moeilijke emoties;
 • het begrijpen van de huidige theorie en het onderzoek over zelfcompassie;
 • je vertrouwd te maken met de kernthema’s en vaardigheden van elke MSC-sessie;
 • de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om MSC te begeleiden, inclusief het begeleiden van meditaties, het leiden van oefeningen, het didactisch introduceren van thema’s, en het faciliteren van groepsdiscussies en -processen;
 • obstakels te herkennen die zij bij mindful zelfcompassiebeoefening kunnen voordoen, en strategieën te hanteren om hiermee om te gaan;
 • zelf een mindfulle en compassievolle houding te belichamen terwijl je deelnemers de uitdagingen in hun training aangaan

Voor wie

Ik ben minder angstig voor imperfecties, ik waardeer kwetsbaarheid als een kracht om uitdagingen mee aan te gaan, ik heb mijn vermogen om plezier te ervaren verdiept. En het allerbeste is dat ik dit als MSC-trainer mag belichamen en aanbieden aan anderen!

Deze MSC Trainersopleiding is voor iedereen die de MSC-training willen leren geven. En tevens voor iedereen die meer mindfulness en zelfcompassie willen leren integreren in hun professionele activiteiten (zoals psychotherapie, coaching, verpleging, onderwijs, etc.). En tenslotte voor mensen die een professionele interesse hebben in dit veld (bijvoorbeeld als onderzoeker of beleidspersoon).

Voorwaarden voor deelname aan de MSC Trainersopleiding zijn:

Persoonlijke Vaardigheden

 • Een dagelijkse mindfulness beoefening voor minstens twee jaar.
 • Continue, dagelijkse, zitmeditatie beoefening.
 • Regelmatige beoefening van liefdevolle-vriendelijkheid en zelfcompassie in het dagelijks leven.
 • Deelname aan tenminste een 5-daagse stilte meditatieretraite onder begeleiding van een leraar. Het mag een specifieke MSC-retraite zijn, maar hoeft niet. (Hier vind je een lijst van door MSC-trainers aangeboden retraites).

Professionele Vaardigheden

 • Afronding van een 8-weekse MSC-cursus of een 5-daagse MSC intensieve cursus. 2-daagse vaardigheidsworkshops, online MSC of kortere workshops voldoen niet aan de criteria.
 • Ervaring met het geven van meditatie trainingen aan groepen, zoals MBSR of in klinische settings.

Let op:

 • Tussen het afronden van de MSC-cursus en het begin van de trainersopleiding moet minimaal 6 maanden zitten. Dit geeft je de ruimte om te reflecteren of de trainersopleiding echt iets voor jou is. Natuurlijk mag je je op elk moment opgeven voor de trainersopleiding na afronding van de MSC-cursus.
 • Je hoeft geen opleiding in de geestelijke gezondheidszorg gevolgd te hebben om deel te nemen aan de MSC Trainersopleiding.

Het pad tot trainerschap.

 • Na afloop van de MSC Teacher Training ontvang je een bewijs van deelname. De volgende stap is het online Teacher Training Practicum (TTP). Hierin oefen je in een veilige omgeving, samen met andere trainers in opleiding, om de MSC training te geven. Hier zijn overigens kosten aan verbonden.
 • Na het practicum kun je je eerste MSC training gaan geven als MSC Teacher-in-Training. Gedurende het geven van je eerste MSC training neem je tegelijkertijd deel aan 10 online groepsconsultatie sessies.

Deze online sessies worden georganiseerd door het Center for Mindful Self-Compassion. Kijk op hun website voor uitgebreide informatie over het pad tot het MSC trainerschap.

Uiteindelijke beslissing tot toelating tot de opleiding ligt bij de docenten.

Verplichte literatuur

Lees de volgende boeken ter voorbereiding tot de opleiding:

Aanbevolen literatuur

 • Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind to Yourself by Kristin Neff
 • The Mindful Path to Self-Compassion: Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions by Christopher Germer
 • Trauma-Sensitive Mindfulness: Practices for Safe and Transformative Healing by David Treleaven
 • Wisdom and Compassion in Psychotherapy by Christopher Germer and Ronald Siegel
 • Mindfulness and Psychotherapy – Second Edition by Christopher Germer, Ronald Siegel and Paul Fulton
 • The Compassionate Mind by Paul Gilbert
 • The Mindfulness Solution by Ronald Siegel
 • Self-Compassion: Step by Step. CD set by Kristin Nef

Startdata

Lijst van startdata voor de training Trainersopleiding Mindful Zelfcompassie (MSC)