MSC-trainer worden

De basis voor het training geven in MSC is om zelf de kwaliteiten van mindfulness en zelfcompassie te belichamen en een regelmatige dagelijkse beoefening ervan te hebben. MSC-trainers zijn vaak diep geraakt bij de transformatie die hun deelnemers doormaken en vinden het een eer daarin te delen. Sommigen van hen zeggen dat het training geven in zelfcompassie hun eigen beoefening verdiept en betekenisvoller heeft gemaakt, en dat het als een natuurlijke uitbreiding van zelfcompassie naar de wereld voelt.

Leerroute Trainer Mindful Zelfcompassie (MSC)

Overzicht van alle stappen om Mindful Zelfcompassie (MSC) trainer te worden

link to article Leerroute Trainer Mindful Zelfcompassie (MSC)

De leerroute

De eerste stap van de leerroute bestaat uit het voltooien van de 6-daagse residentiële. Deze training is bedoeld voor diegenen die het MSC-programma willen geven, of die mindfulness en zelfcompassie in hun professionele activiteiten willen integreren (bijvoorbeeld psychtherapie, coaching, zorg, onderwijs, etc.), en individuen die er een beroepsmatige interesse voor hebben (bijvoorbeeld onderzoekers, bestuurders, etc.). Dit is gekoppeld aan stap 2, het Trainerspracticum (TTP). Wil je de status 'Trained MSC Teacher' verwerven en de 8-weekse, MSC training in persoon wilt geven, dan moet je ook de stappen 2-4 voltooien.

 • Stap 1: 6-daagse residentiële trainersopleiding
 • Stap 2: Practicum trainersopleiding
 • Stap 3: Co-trainen van eerste MSC-training, met consultatie via Zoom
 • Stap 4: Aanvragen status 'Trained Teacher'

Op de volgende pagina kun je een uitgebreide beschrijving van de hele leerroute tot MSC-trainer lezen.

Als partnerorganisatie van het Center for Mindful Self-Compassion (CMSC) biedt het Centrum voor Mindfulness (CVM) aanstaande trainers ondersteuning bij hun route om 'getraind' of 'gecertificeerd trainer' te worden. Meer informatie daarover vind je in het overzicht van de leerroute hierboven.

Programma

De residentiële trainersopleiding in 6 dagen

De residentiële trainersopleiding is een intensieve, 6 dagen durende, in persoon opleiding die wordt gegeven door een team van senior MSC-trainers, onder wie Chris Germer die de eerste twee sessies leidt. De training is opgebouwd rond de acht wekelijkse sessies van de MSC-training met elk dagdeel gericht op een gecondenseerde, ervaringsgericht overzicht van een van de sessies. Steeds gevolg door werken in kleine groepen waarin de deelnemers het trainen kunnen oefenen onder begeleiding van de senior trainers. Daarnaast omvat de opleiding korte inleidingen, groepsoefeningen, discussies en periodes van stilte. Deelnemers ontvangen de trainingsmaterialen die nodig zijn om de standaard 8-weekse MSC-training te geven.

Doelen

Na voltooing van bovengenoemde opleiding moeten deelnemers in staat zijn om:

 • De eigen beoefening van mindfulness en compassie in het omgaan met moeilijke emoties te verdiepen;
 • De actuele theorie en onderzoek over zelfcompassie te begrijpen;
 • Vertrouwd te zijn met de kernthema’s en vaardigheden van elke MSC-sessie, en de stiltedag;
 • De vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om MSC te begeleiden, inclusief het begeleiden van meditaties, het leiden van oefeningen, het didactisch introduceren van thema’s, en het faciliteren van groepsdiscussies en -processen;
 • Obstakels te herkennen die zich bij mindful zelfcompassiebeoefening kunnen voordoen, en strategieën kunnen hanteren om hiermee om te gaan;
 • Zelf een mindfulle en compassievolle houding te belichamen terwijl je deelnemers de uitdagingen in hun training aangaan.

Vereiste literatuur

Bij de training wordt ervan uitgegaan dat je alle onderstaande literatuur voorafgaand aan de opleiding hebt gelezen. Alle boeken zijn via de boekhandel of de directe link online te verkijgen.

Aanbevolen literatuur

 • Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind to Yourself by Kristin Neff.
 • The Mindful Path to Self-Compassion: Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions by Christopher Germer.
 • Trauma-Sensitive Mindfulness: Practices for Safe and Transformative Healing by David Treleaven.
 • Wisdom and Compassion in Psychotherapy by Christopher Germer and Ronald Siegel.
 • Mindfulness and Psychotherapy – Second Edition by Christopher Germer, Ronald Siegel and Paul Fulton.
 • The Compassionate Mind by Paul Gilbert.
 • The Mindfulness Solution by Ronald Siegel.
 • Self-Compassion: Step by Step. CD set by Kristin Neff.

Certificaat van deelname

Na voltooing van de MSC-trainersopleidingontvangen deelnemers een certificaat van deelname van het Center for Mindful Self-Compassion. Als je ook het Trainerspracticum MSC hebt gevolg, mag je MSC gaan geven als trainer-in-opleiding.

Het practicum trainersopleiding MSC

Het TTP is een tien weken durend online programma voor een groep van maximaal 16 trainers om hun nieuwe trainersvaardigheden te oefenen in een veilige, gestructureerde, online omgeving, gefaciliteerd door twee gecertificeerde MSC-docenten/TTP-trainers. Elke week staat één MSC sessie centraal en alle trainers-in-opleiding bereiden elke sessie voor. Ze krijgen dan de opdracht de verschillende oefeningen en onderwerpen te begeleiden, gevolgd door feedback en discussie. Er is ook gelegenheid tot elkaar te ontmoeten buitenom de wekelijkse sessies en zo een gevoel van gemeenschap onder trainers te ontwikkelen.

Het TTP voorziet nieuwe trainers van een “laboratorium” waarin ze hun eigen stem kunnen vinden terwijl ze gaan oefenen met wat ze in de trainersopleiding hebben geleerd. Tussen iedere sessie is er tijd om te reflecteren op het geleerde, de volgende sessie voor te breiden en stil te staan bij het persoonlijk leerproces van de trainer. Het cohort-model geeft deelnemers de unieke gelegenheid om in een veilige omgeving collegiale steun te ervaren en kan zo een bron van steun en hulp zijn, lang nadat het practicum voorbij is.

Als je eenmaal geaccepteerd bent in de trainersopleiding, krijg je vanzelf een link om je te registreren voor jouw Teacher Training Practicum. Elke wekelijkse sessie duurt 2,5 uur.

Voor wie

Deze training is bedoeld voor diegenen die het MSC-programma willen geven, of die mindfulness en zelfcompassie in hun professionele activiteiten willen integreren (bijvoorbeeld psychotherapie, coaching, zorg, onderwijs, etc.), en individuen die er een beroepsmatige interesse voor hebben (bijvoorbeeld onderzoekers, bestuurders, etc.).

Vereisten deelname

Voor deelname aan de MSC trainersopleiding gelden de volgende vereisten:

 • Een dagelijkse mindfulness beoefening over een periode van minstens twee jaar.
 • Een vaste dagelijkse meditatiebeoefening.
 • Regelmatige beoefening van liefdevolle-vriendelijkheid en zelfcompassie in het dagelijks leven.
 • Afgeronde deelname aan een 8-weekse MSC-cursus of een 5-daagse MSC intensieve cursus.
 • Deelname aan tenminste een 5-daagse mindfulness-based meditatieretraite onder begeleiding van een leraar.
 • Ervaring met het geven van meditatie trainingen aan groepen.

Let op:

 • Er moeten tenminste 6 maanden liggen tussen het voltooien van je MSC-training en het begin van de trainersopleiding. Dit geeft je de ruimte om te overwegen of je echt het pad van trainer op wilt gaan en om de beoefening van MSC te belichamen. Je kunt overigens je direct na het voltooien van je MSC-training al opgeven voor de opleiding.
 • Andere mindfulness-based trainingsprogramma's gelden niet als vervanging voor de eis van het hebben gevolg van de standaard MSC-training.
 • Je hoeft geen professional op het gebied van geestelijke gezondheid te zijn om de MSC-trainersopleiding te volgen.

Startdata

Lijst van startdata voor de training Trainersopleiding Mindful Zelfcompassie (MSC)