chevron-rightcloseVergrootglas search
Docent

Rob Brandsma

Datum

28 en 29 juni 2018

Prijs

€ 280, deze workshop is vrijgesteld van btw.

Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Voor iedere trainer of therapeut die met mindfulness werkt, hierin is opgeleid en mindfulnesstraining aan groepen geeft.

Certificaat

Deelnemers ontvangen een certificaat op verzoek.

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier.

Alle data op een rij Aanmelden

Juni 2017

Datum: donderdag 28 en vrijdag 29 juni 2018.
Tijd: 10:00 tot 17:30 uur.

Inhoud van de workshop

Enquiry betekent bevraging of nabespreking. Naast het begeleiden van oefeningen en het geven van educatie is enquiry het belangrijkste werkvorm die een mindfulnesstrainer toepast. Deze workshop biedt de mogelijkheid je bestaande enquiry-vaardigheden uit te breiden.

Enquiry faciliteert inzicht

Enquiry faciliteert de deelnemer om zelf inzichten te vinden. Het levert een oppepper aan de individuele beoefening doordat het terughaalt, verdiept, steunt, en een kader biedt voor wat tijdens de meditatie al (latent) gezien werd. Enquiry is een uniek onderdeel van mindfulnesstraining, zonder een gelijke in enig oosterse of westerse traditie.

Mooi, het vóórleven dat je het niet steeds hoeft/kan weten.

Enquiry voor de trainer: kunst van balans bewaren

Enquiry is misschien wel het meest uitdagende onderdeel van het trainerschap. Enquiry gaat om de kunst van het behouden van een subtiele balans tussen controle houden en loslaten, inzicht bieden en niet-weten, open leggen en steunen, actief zijn en terugtrekken. Enquiry is in wezen open, toch kent het richtlijnen en technieken. Daarover gaat deze workshop.

Het werken vanuit de verstilling. Niet gaan invullen voor de ander, erbij blijven wat zich aandient, niet gaan sturen of interpreteren naar eigen wensen wat de training zou moeten bewerkstelligen bij de cursisten.

Het verdiepen van de enquiry vaardigheden

Je leert in deze workshop over verschillenden vormen van enquiry, zoals brede en diepe enquiry. Over het model van ervaringsleren van David Kolb. Over uitpluizen van ons taalgebruik, over het ‘openschroeven’ van concepten. Over de kunst van het vaardig gebruik van het woord.
Over het doel van enquiry: het inzicht krijgen onze automatische en reactieve patronen. En over behulpzame gesprekstechnieken, zoals structurerende en activerende gesprekstechnieken, en wanneer je die kunt inzetten.

Programma

In deze workshop worden achtergronden, structuur en enquiry technieken uitgelegd. Het is een echte workshop: naast uitleg zal er enige tijd zijn om in kleine werkgroepen zelf te oefenen. En er is veel ruimte voor het delen van ervaringen en inzichten van de deelnemers.

 

Durven verblijven met wat zich aandient en erop vertrouwen als trainer dat het echte werk doorsijpelt in de cursisten, zonder dat ik daar als trainer een sturende rol in heb.

Literatuur

Brandsma Mindfulness praktijkboek LRDeze workshop is gebaseerd op het Mindfulness Praktijkboek, dat een systematische behandeling van enquiry geeft, met veel praktische illustraties en dialoogvoorbeelden. Dit boek is tijdens de workshop verkrijgbaar.

Het Mindfulness Praktijkboek is een onderdeel van het drieluik over het trainersvak: het Mindfulness Basisboek, en het Mindfulness Trainingsboek. Meer informatie.

Voor wie

Deze workshop is voor iedereen die opgeleid en ervaren is in het geven van mindfulnesstraining MBSR/MBCT.

Ontmoet de trainers


    Rob Brandsma is directeur van het Centrum voor Mindfulness. Hij is vooral geïnteresseerd in het benutten van mindfulness en compassie in de vele domeinen van het dagelijks leven en in het bijzonder de gezondheidszorg.

    Rob is hoofd van de Opleiding tot Mindfulnesstrainer. Hij is de auteur van een aantal publieksboeken over mindfulness voor het grote publiek zoals Beter nu en Elke dag meer mindfulness. Op het terrein van het trainersvak publiceerde hij de trilogie Mindfulness Basisboek, Mindfulness Praktijkboek en Mindfulness Trainingsboek. Het Praktijkboek is in een internationale editie verschenen onder de titel The Mindfulness Teaching Guide. Hij volgt geïnteresseerd het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in mindfulness en baseert daarop ook zijn werk als trainer en het ontwikkelen van nieuwe mindfulness-based interventies.

    Over zijn passie voor mindfulness en compassie zegt hij: 'Mindfulness stelt mij in staat om beter met uitdagingen en obstakels om te gaan en mij vaker te realiseren dat het hier en nu (bijna) altijd de beste plek is om te vertoeven. Het verrijkt mijn leven met inzicht, verwondering en mildheid. Het is een geschenk om dit ook in mijn werk te kunnen brengen.'

    Rob werkte eerder als preventiemedewerker in de verslavingszorg, als directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting, en in een eigen praktijk voor psychologische behandeling. Hij is niet praktiserend GZ-psycholoog, orthopedagoog en psycholoog NIP.