Inhoud van de workshop

Enquiry betekent bevraging of nabespreking. Naast het begeleiden van oefeningen en het geven van educatie is enquiry het belangrijkste werkvorm die een mindfulness­trainer toepast. Deze workshop biedt de mogelijkheid je bestaande enquiry-vaardigheden uit te breiden.

Enquiry faciliteert inzicht

Enquiry faciliteert de deelnemer om zelf inzichten te vinden. Het levert een oppepper aan de individuele beoefening doordat het terughaalt, verdiept, steunt, en een kader biedt voor wat tijdens de meditatie al (latent) gezien werd. Enquiry is een uniek onderdeel van mindfulness­training, zonder een gelijke in enig oosterse of westerse traditie.

Mooi, het vóórleven dat je het niet steeds hoeft/kan weten.

Enquiry voor de trainer: kunst van balans bewaren

Enquiry is misschien wel het meest uitdagende onderdeel van het trainerschap. Enquiry gaat om de kunst van het behouden van een subtiele balans tussen controle houden en loslaten, inzicht bieden en niet-weten, open leggen en steunen, actief zijn en terugtrekken. Enquiry is in wezen open, toch kent het richtlijnen en technieken. Daarover gaat deze workshop.

>Het werken vanuit de verstilling. Niet gaan invullen voor de ander, erbij blijven wat zich aandient, niet gaan sturen of interpreteren naar eigen wensen wat de training zou moeten bewerkstelligen bij de cursisten.

Het verdiepen van de enquiry vaardigheden

Je leert in deze workshop over verschillenden vormen van enquiry, zoals brede en diepe enquiry. Over het model van ervaringsleren van David Kolb. Over uitpluizen van ons taalgebruik, over het ‘openschroeven’ van concepten. Over de kunst van het vaardig gebruik van het woord.

Over het doel van enquiry: het inzicht krijgen onze automatische en reactieve patronen. En over behulpzame gesprekstechnieken, zoals structurerende en activerende gesprekstechnieken, en wanneer je die kunt inzetten.

Programma

In deze workshop worden achtergronden, structuur en enquiry technieken uitgelegd. Het is een echte workshop: naast uitleg zal er enige tijd zijn om in kleine werkgroepen zelf te oefenen. En er is veel ruimte voor het delen van ervaringen en inzichten van de deelnemers.

Durven verblijven met wat zich aandient en erop vertrouwen als trainer dat het echte werk doorsijpelt in de cursisten, zonder dat ik daar als trainer een sturende rol in heb.

Literatuur

Brandsma Mindfulness praktijkboek LRDeze workshop is gebaseerd op het Mindfulness Praktijkboek, dat een systematische behandeling van enquiry geeft, met veel praktische illustraties en dialoogvoorbeelden. Dit boek is tijdens de workshop verkrijgbaar.

Het Mindfulness Praktijkboek is een onderdeel van het drieluik over het trainersvak: het Mindfulness Basisboek, en het Mindfulness Trainingsboek. Meer informatie.

Voor wie

Deze workshop is voor iedereen die opgeleid en ervaren is in het geven van mindfulness­training MBSR/MBCT.