Inhoud van de opleiding

Mindfulness­trainingen hebben een stevige plaats verworven op veel terreinen: persoonlijke ontwikkeling, werk, gezondheidszorg, opvoeding, leiderschap. In deze korte opleiding leer je over de basisvaardigheden van een mindfulness­trainer.

Wat leer je?

In deze opleiding leer je:

‘Je leert snel een aantal tools en om deze aan te bieden als trainer.’

 • over mindfulness als uitgangspunt om gemakkelijker met obstakels om te gaan en milder in het leven te staan;
 • over de drie werkvormen van mindfulness­training: beoefening (meditatie), enquiry en educatie;
 • over logische structuur en leercurve van de achtweekse training als traject;
 • aandachtsoefeningen en meditaties begeleiden;
 • de basisvaardigheden voor het nabespreken oefenervaringen (enquiry);
 • de belangrijkste educatieve thema’s van MBSR (waaronder stresseducatie);
 • op yoga gebaseerde aandachtige bewegingsoefeningen ervaren en begeleiden;
 • mindful communicatie oefenen en toepassen;
 • inzicht te krijgen in mindfulness als een handvat tot transformatie van lijdensvolle patronen;
 • over belang en belichaming van vriendelijkheid en compassie in mindfulness­training;
 • wat je als trainer persoonlijk meebrengt naar de groep en hoe je als trainer goed voor jezelf kunt zorgen.

Resultaten

Ik heb dieper inzicht gekregen in mindfulness. Mindfulness zit in mijn hoofd, mijn lijf en in mijn hart. ik wil nu die principes ook overdragen aan anderen.

Na het afronden van dit opleidingsdeel heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het mindfulness-trainerschap: begeleiden van oefeningen, enquiry en educatie. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment).
Je begrijpt structuur en werkzame ingrediënten van MBSR en andere MBI’s. Je kunt zelfstandig werken met elementen uit de training in een eigen praktijk.
En: wat ook je persoonlijke ervaringsniveau: opleiding maakt een verschil. Onderzoek wijst uit dat er significant betere uitkomsten en significant hogere tevredenheidsscores zijn voor MBSR cursisten die onderricht zijn door een docent

Aansluiting op de vervolgopleiding

De basisopleiding biedt toegang tot de vervolgopleiding tot mindfulness­trainer en vormt samen hiermee een complete vorming tot mindfulness­trainer. Voor de vervolgopleiding geldt wel een aparte aanmeldings- en intakeprocedure.

Programma

Leren door te doen

Leren door te doen, is het motto van de opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. De opleiding start met het begeleiden van oefeningen, de dialoog met de groep (enquiry), het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden structuur en elementen van de MBSR/MBCT doorgewerkt.

Tijdsinvestering

Looptijd: twee tot vier maanden,
Studiebelasting: 52 contacturen, 36 studie-uren

Accreditatie

Deze opleiding is geaccrediteerd door beide beroepsverenigingen voor mindfulness­trainers: VMBN en VVM. (De VMBN stelt nog wel aanvullende eisen, zoals het volgen van een retraite.) Daarnaast is de Basisopleiding geaccrediteerd voor enkele achterliggende beroepen. Zie ook veelgestelde vragen.

Cursusmateriaal

Vanuit de opleiding wordt een werkmap en cd-set aangeboden.
Zelf dien je het volgende aan te schaffen:

 • Mindfulness Basisboek, kennis, achtergrond en toepassing (€ 35,99) van Rob Brandsma
 • Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 40,99) van Rob Brandsma
 • Gezond leven met mindfulness (€ 33,99) van Jon Kabat-Zinn (Engelse titel: Full Catastrophe Living. Ook te gebruiken, de oudere Nederlandse uitgave genaamd Handboek Meditatief Ontspannen.)

Alle informatie als PDF downloaden

Alle informatie over deze opleiding is ook beschikbaar als PDF

Basis trainersopleiding als intensive?

Lees meer over de voor en nadelen van dit format

Voor wie

De basisopleiding staat open voor iedereen die mindfulness­trainer wil worden en aan de volgende voorwaarden voldoet:

Ik heb ontdekt hoe rijk de mindfulness­training is als ontwikkelingstraject. Een rijkheid die ik wel aanvoelde maar niet helder doorzag. Deze opleiding heeft hierin inzicht gebracht.

 • je hebt zelf als deelnemer in een groep een mindfulness­training MBSR/MBCT gevolgd (voor omschrijving van deze training zie veelgestelde vragen onderaan deze webpagina);
 • je hebt de motivatie om je persoonlijke passie voor mindfulness in professioneel trainerschap uit te dragen;
 • je bent opgeleid op HBO+ niveau of hebt gelijkwaardig werk- en denkniveau;
 • je hebt ervaring in het werken met mensen in een werkveld gericht op persoonlijke ontwikkeling.
 • je hebt minimaal een half jaar dagelijkse meditatiebeoefening (in de tradities inzichtmeditatie, zen of dzogchen).

De stappen na aanmelding

Je ontvangt direct een mail ter bevestiging van ontvangst van je aanmelding. Daarna wordt deze beoordeeld en volgt eventueel intakegesprek of verzoek tot nadere informatie. Dan volgt inschrijving. Je ontvangt hierover een brief, die tevens bevat: algemene voorwaarden, verdere informatie en factuur. Met betaling geef je te kennen akkoord te zijn met de voorwaarden en is je deelname definitief. Zie voor meer informatie de pdf Algemene Voorwaarden (103 KB) . Let op: voor de vervolgopleiding dien je je apart aan te melden, zie de pagina over de Vervolgopleiding.

Editie in het Engels

De Basisopleiding wordt soms ook in het Engels worden aangeboden. Zie hieronder voor de lesdata. Deze editie is ook toegankelijk voor Nederlandstaligen, mits comfortabel met de Engelse taal (spreken en luisteren). Omdat mindfulness een talige training is, adviseren we Nederlandstaligen echter indien mogelijk een Nederlandstalige editie te volgen.

Online edities

De mindfulness trainersopleiding wordt soms ook online aangeboden (zie hieronder voor de lesdata). De online edities zijn bedoeld voor studenten voor wie de opleiding in fysieke setting minder haalbaar is, zoals door grote reisafstand (verblijf in het buitenland), gezondheidssituatie of bijzondere verplichtingen in de thuis- of werksfeer. Bij aanmelding voor een online editie graag motivatie hieromtrent onderbouwen.

Startdata

Lijst van startdata voor de training Basisopleiding mindfulness trainer