Over mindfulness, Ik vind het moeilijk om mijn gedachten te stoppen, doe ik het verkeerd?

Het doel van mindfulness is niet om gedachten te stoppen, maar om ze te observeren zonder oordeel. Het is normaal dat gedachten komen en gaan tijdens het oefenen met mindfulness.

Het doel van mindfulness
Mindfulness is eigenlijk alleen observeren. Je hoeft in.feite niets te doen, je hoeft nergens van af. Het primaire doel van mindfulness is niet om gedachten te stoppen, maar om ze te observeren, zonder oordeel. Het is heel normaal om gedachten te hebben. Gedachten komen en gaan, de hele dag. Je brein is ontworpen om te denken. Mindfulness leert je om een stap terug te doen en je gedachten te bekijken alsof ze wolken zijn die voorbij drijven aan de hemel.

Er bestaat geen ‘goede’ of ‘slechte’ meditatie
Het idee van een ‘goede’ of ‘slechte’ meditatiesessie is een oordeel dat je zelf vormt. Elke mindfulnes-ssessie biedt je een kans om te leren, te groeien en om jezelf beter te begrijpen, ongeacht hoeveel gedachten je hebt.

Mindfulness, veelvoorkomende uitdagingen en misverstanden

Een drukke geest
Als je begint met mediteren kun je denken dat je plotseling meer gedachten hebt dan voorheen. In werkelijkheid ben je je gewoon bewuster geworden van het constante gebabbel in je hoofd. Dit besef op zich is al een teken van vooruitgang in het bewustzijn.

Het streven naar een ‘leeg hoofd’
Sommige mensen geloven ten onrechte dat meditatie gaat over het bereiken van een volledig lege geest. In werkelijkheid gaat het meer over het leren aanwezig te zijn met wat er opkomt in je mind, zonder eraan vast te houden of het te verwerpen.

Tips voor het omgaan met een drukke geest

Vriendelijk terugkeren
Wanneer je merkt dat je afgeleid bent door gedachten, erken je dit en breng je je aandacht vriendelijk terug naar je gekozen meditatieobject. Bij mindfulness kan dit bijvoorbeeld je ademhaling zijn.

Labelen
Sommige mensen vinden het nuttig om hun gedachten te labelen. Bijvoorbeeld, als je merkt dat je nadenkt over wat je later op de dag gaat doen, kun je in stilte het woord ‘planning’ zeggen en vervolgens terugkeren naar het huidige moment.

Korte sessies
Als je het moeilijk vindt om je aandacht erbij te houden, begin dan met kortere mindfulness meditatiesessies en bouw geleidelijk op. Regelmatig en kort is waardevoller dan af en toe een lange mindfulness sessie.

Als je het gevoel hebt dat je je gedachten niet kunt stoppen tijdens mindfulness beoefening, dan doe je het dus niet ‘verkeerd’. Je kunt het namelijk niet verkeerd doen. Gedachten komen vanzelf op en dit is een natuurlijk aspect van je ervaring. Het belangrijkste in mindfulness is niet het afwezig zijn van je gedachten, maar hoe je met die gedachten omgaat. Zonder oordeel, met vriendelijkheid en met een nieuwsgierige open houding. Mindfulness is een beoefening, wat betekent dat het tijd en geduld vergt. Elke keer dat je merkt dat je afgeleid bent en je aandacht terugbrengt, versterk je je ‘mindfulness-spieren’.