Wibo Koole is één van de drijvende krachten achter het Centrum voor Mindfulness. Wibo is specialist in mindfulness op het werk. Hij houdt zich al tien jaar bezig met hoe je mindfulness en compassie in organisaties kunt gebruiken om mensen plezieriger te laten werken en organisaties beter te laten functioneren.

Hoe functioneren organisaties?

Wibo is al zijn leven lang gefascineerd door hoe organisaties functioneren. In zijn rol als manager bij verschillende organisatie zag hij steeds weer dat in teams werken helemaal niet zo leuk is. Het is lastig, het is niet gezellig, het kost veel energie en er zijn conflicten.

“Hoe kan ik dat nu oplossen?” vroeg hij zich af. Hij is op zoek gegaan naar mogelijkheden om teams beter te laten functioneren. Als eerst dacht hij dat manager worden een goede manier zou zijn. Dan had hij tenminste wat te zeggen. Macht, leek hem de spil. Dat bleek niet de beste weg. Bovendien is manager zijn zwaar, want je krijgt alles over je heen. Daarna werd hij consultant en dat was beter in zijn ogen: je staat iets meer buiten de organisatie en mensen in de organisatie doen het werk. Maar ook als consultant zit je weer midden in teams. Er was geen ontkomen aan.

Groepsdynamiek

Hij raakte steeds meer geïntrigeerd door de verborgen dynamiek die er in teams zit, group dynamics. Teams leiden een soort van eigen leven, net als families. Als je er niet helemaal in zit, komt je er nooit achter wat de dynamiek van een familie is, van een team, van een groep.

Wibo kreeg een boek in handen van de Amerikaanse basketball coach Phil Jackson waarin deze beschrijft waarom hij met zijn team kampioen was geworden: “We waren mindful, we probeerden ervoor te zorgen dat we wisten wat we aan het doen waren,” vertelde de coach, “en daar trainen we ook voor met mindfulness­training.”

Letterlijk zei Phil Jackson:

“If you have seen the championships of the Bulls, the Lakes…. then you have seen the magic of mindfulness…. I used it to help build both teams, as a buffer against tensions in the teams. It’s so vital for teams to have this skills and to become mindful!”

Het verschil tussen winnen en verliezen

Het klinkt zo logisch, dat het handig is dat je weet wat je aan het doen bent. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat je eigenlijk niet goed weet wat je aan het doen bent. Als je niet goed weet waar je mee bezig bent, dan raak je de weg kwijt. Dat gebeurt niet alleen in de sport met het verliezen van een wedstrijd als gevolg, maar dat gebeurt ook vaak in teams.

Interview met Wibo Koole

Wil je weten hoe teams optimaal kunnen functioneren en hoe mindfulness daarbij kan helpen? Beluister dan het interview van Luuk Heezen van de VPRO met Wibo Koole over mindfulness in organisaties:

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/536174937

Mindfulness op het werk

Mindfulness – aandachtig zijn – is een krachtige hulpbron bij het functioneren van mensen en teams op het werk.
Benieuwd naar onze aanpak en het aanbod aan trainingen en workshops?

Lees verder