De mindfulness­training is vooral bekend als groepstraining. Toch heeft individuele mindfulness­training veel te bieden. Zeker bij mensen die om één of andere reden niet kunnen of willen deelnemen aan een groepstraining.

Met individuele mindfulness ben je meer flexibel en is tailor made aanbod mogelijk. En je hebt met één deelnemer al genoeg, zodat je direct kunt starten.

Een individuele mindfulness training is anders dan een groepsprogramma, maar kan evenzeer effectief zijn. Dit blijkt uit onderzoek.

Maya Schroevers en Joke Fleer (Universiteit Groningen) hebben het bestaande MBCT programma omgewerkt tot een module die de krachten van een individuele setting uitbuit en de beperkingen zo goed mogelijk opvangt. Ze hebben een welomschreven programma (protocol) ontwikkeld dat ze individuele MBCT (iMBCT) genoemd hebben.

Tijdens de Leergang Individuele Mindfulness iMBCT onderwijzen ze je in dit programma. Je leert hoe je mindfulness in een individuele setting kunt aanbieden, welke aanpassingen nodig zijn aan het achtweeks programma en hoe je enquiry doet.

Korte opleidingsmodule

De specialistische module iMBCT is voor opgeleide (groeps-)MBSR/MBCT-trainers en bevat een aantal korte stappen:

Als je aan alle onderdelen hebt voldaan, ontvang je het certificaat ‘Trainer iMBCT’ van het Centrum voor Mindfulness.

Heb je interesse in het aanbieden van individuele mindfulness?

Hier lees je meer over deze opleiding en kun je je aanmelden.