Het is ongemeen vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht, zeker nu we weten dat het nog tot juni gaat duren.
Zelf voel ik de hele tijd ongemak en onrust in mijn lichaam. Stress die eruit moet net als aan het begin van een vakantie. Je wílt helemaal niet tot stilstand komen, zeggen lijf en leden. Bij het begin van de vakantie weet ik dan dat een paar dagen duurt en is er het perspectief van de rust en ontspanning die erop volgt. Nu is dat er niet en worstel ik met de situatie: wel of niet even naar het park? Mijn impulsen en verlangens volgen of toch maar het advies tot stringente sociale onthouding blijven volgen, hoe ongemakkelijk dat ook voelt?
Chirurgen, artsen, verpleegkundigen, iedereen in de zorg heeft het druk, te druk. Allemaal rennen ze van incident naar incident en niemand heeft aandacht voor elkaar en aandacht voor zichzelf. De noden van patiënten slokken alle tijd en aandacht op. Zo verging het verpleegkundige Barbara de Groot ook.
Laat ik beginnen met een persoonlijke noot. Ruim vijftien jaar geleden zat ik in de warme avondwind op een kade in Venetië. Onverwacht omdat we onze bergtocht naar de voet van de K2 in Pakistan hadden moeten uitstellen. Ik zat daar alleen en een beetje op zoek naar mezelf. Tijd voor reflectie over de koers van mijn leven.
Het afgelopen jaar hebben veel mensen ons laten weten dat ze veel steun hebben aan de dagelijkse meditatiesessies van CVM en dat ze graag nog meer inspiratie en verdieping konden gebruiken bij hun mindfulnessbeoefening.
Stressreductie, meer focus, verhoogde emotionele intelligentie, minder reactief, vaardiger communiceren, veelal transparantere interacties, meer veerkracht en een meer open mind. Dat zijn effecten die je mag verwachten van een Mindful Werken Training.
Shannon Harvey, bekroond gezondheidsjournalist, ging op zoek naar een wetenschappelijk bewezen manier om haar mentale gezondheid te verbeteren. Zij kampte met uitputting door slapeloosheid en een chronische auto-immuunziekte. Daarnaast maakte zij zich zorgen om haar jonge kinderen die opgroeiden in een wereld vol stress, angst, depressie en verslaving.
Op 16 maart is het Centrum voor Mindfulness gestart met online meditatiesessies. “Direct na de intelligente lockdown wilden we mensen een mogelijkheid bieden om stil te kunnen staan en veerkrachtig te blijven in deze nieuwe onzekere tijd,” vertelt Wibo Koole, directeur van het CVM.
“Hoe blijf je mentaal gezond tijdens de coronacrisis? De crisis maakt mediteren nog populairder dan het al was: grote groepen doen dagelijks mee aan online meditatiesessies.” schrijft Trouw in hun artikel over mindfulness in tijden van corona.
In mindfulness stellen we de vraag: ga je door op automatische piloot? Of sta je even stil en denk je na over je respons? Dit is het moment om stil te staan en met z’n allen scherper voor ogen te krijgen in wat voor wereld we straks willen leven. En hoe we onze samenlevingen veerkrachtiger kunnen maken. Want ook deze crisis gaat voorbij, en ook een nieuwe crisis zal komen.
Goed nieuws: de komende weken gaat CVM-Online door! De interesse in de gratis groepsmeditaties is zo groot dat we nu ook het trainersteam uitbreiden.
Livestream met Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training, over hoe we mindful en heartful kunnen omgaan met corona.
Het is bijzonder vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht. Bij het CVM willen we in deze ongewone en onzekere tijden zoveel mogelijk mensen ondersteunen door middel van mindfulness en compassie.
Minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar, veranderde afgelopen week onze hele wereld. Het Centrum voor Mindfulness (CVM) startte op 16 maart meteen met online meditatiebijeenkomsten als troost en ondersteuning in deze tijden van sociale onthouding. Binnen één week werden 2500 mensen lid van de gratis Online Community. Gemiddeld 500 deelnemers doen elke avond mee aan de gratis online meditatie.
In verband met de coronamaatregelen worden landelijk alle groepsactiviteiten tot 6 april opgeschort. Als CVM volgen we deze richtlijn vanzelfsprekend op. Wij hebben gezocht naar een passende overbrugging van deze periode: we gaan online!
Centrum voor Mindfulness introduceert: online mediteren in tijden van sociale onthouding.
Artsen houden van hun vak: 70 tot 80% van de dokters is tevreden tot zeer tevreden met zijn of haar carrière. Vooral het persoonlijke contact met patiënten en het bieden van steun en begeleiding geeft energie en zorgt voor voldoening. Toch staan kranten en vakbladen vol met verontrustende verhalen over artsen die overwerkt zijn en opbranden.
De eerste conferentie over mindfulness in organisaties was een mijlpaal voor de Europese mindfulnessbeweging. Meer dan 150 deelnemers uit alle windstreken van Europa kwamen op 11 oktober 2018 tezamen voor de laatste (wetenschappelijke) inzichten over de effecten van mindfulness op het werk in de praktijk en mindful leiderschap. Ze deelden best practices van minfulnessimplementaties in eigen organisaties en volgden verschillende masterclasses en workshops om zelf een nog betere leidinggevenden te worden.
Dr. Ronald Epstein (USA) is inmiddels een vertrouwd gezicht in het Centrum voor Mindfulness. Dat hij naar het CvM komt is uniek te noemen aangezien zijn activiteiten zich met name in de Verenigde Staten afspelen. Epstein is Amerika’s bekendste mindful huisarts en schreef het boek “Attending” over de effecten van mindfulness in de medische wereld.
Vraag jij je ook wel eens af hoe andere mensen dat doen, ’s ochtends mediteren? Jij bent al blij als je na de ochtendhectiek op tijd op je werk aankomt. Laat staan dat je, zeg 10 minuten, stilte en aandacht hebt gehad op je meditatiekussen…
Van 7 t/m 11 mei kun je gratis de internationale online summit volgen “Mindfulness & Compassion at Work”. Wibo Koole, directeur en medeoprichter van Centrum voor Mindfulness, is één van de sprekers tijdens deze vijfdaagse.
eam een teamfocus krijgt, dat het een gezamenlijk doel voor ogen heeft en houdt? Wibo Koole (organisatieadviseur, mindfulnesstrainer en directeur van CvM)
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt een mindfulnesstraining gevolgd en je bent enthousiast over wat je geleerd hebt en hoe het je leven verandert. Na afloop van de 8-weekse training heb je een plan gemaakt hoe je mindfulness kunt integreren in je leven. Waar en wanneer je de formele oefening doet en hoe je op een informele manier mindfulness kunt blijven toepassen.
Met 5000 verkochte exemplaren blijft Mindful Werken onverminderd het meest populaire boek over mindfulness op het werk. De eerste druk verscheen in 2013, geschreven door auteur Wibo Koole, tevens organisatieadviseur, mindfulnesstrainer en directeur van het Centrum voor Mindfulness.
We mediteren vaak alleen, maar we leven samen met anderen. Meditatie helpt ons om te kalmeren, bewuster te worden van wat zich om ons heen afspeelt en moeilijkheden eerlijk en met acceptatie tegemoet te treden. In contact met anderen verdwijnt dit weer, terwijl we juist dan hetzelfde willen ervaren. Interpersoonlijke mindfulness helpt je daarbij op weg.
vaders, verloren zonen” van Guy Corneau. De titel van het boek maakt al duidelijk dat het boek zich richtte op de problematiek die veel jonge mannen ervaren. We zijn nu 30 jaar verder maar het thema lijkt onveranderd te zijn gebleven.
meestal dun en klein. En toch ben ik er keer op keer door gefascineerd. Ik herlees ze steeds weer opnieuw. Wat me pakt, zijn de woorden, het perspectief, de innerlijke kracht en vriendelijkheid die ze uitstralen. Dit najaar verschenen er opnieuw twee.
Wibo Koole is één van de drijvende krachten achter het Centrum voor Mindfulness. Wibo is specialist in mindfulness op het werk. Hij houdt zich al tien jaar bezig met hoe je mindfulness en compassie in organisaties kunt gebruiken om mensen plezieriger te laten werken en organisaties beter te laten functioneren.
zelfcompassie is daarvoor cruciaal. Wanneer mensen een terugslag ervaren op hun werk – of het nu een slecht verkoopkwartaal is, overgeslagen worden bij een promotie of een conflict met een collega – zie je vaak twee soorten reacties daarop. Of we schieten in de verdediging en geven anderen de schuld of we verwijten het onszelf.
Burnout. Het aantal medewerkers en leidinggevenden met psychische klachten als gevolg van werkdruk groeit nog steeds. Met klachten als twijfel aan jezelf, cynisme en mentale en fysieke uitputting. Gelukkig is er een toegankelijke oplossing.
Mindfulness in organisaties is al een paar jaar hot. Steeds meer serieuze bedrijven nemen het op in hun beleid voor welzijn en gezondheid of voor de ontwikkeling van leiderschap. Maar er zijn ook tegengeluiden: wordt mindfulness niet teveel als panacee gezien, en willen bedrijven eigenlijk wel echt verbeteren?
Soms verschijnt er een boek dat opvalt. Opvalt door vriendelijkheid, aandacht en vooral helderheid. Dat is het geval met het boek Mindfulness in persoonsgerichte zorg. De auteurs zijn erin geslaagd om mindfulness helder en begrijpelijk en toepasbaar uit te leggen voor verpleegkundigen. En passant is het een inspirerend boek omdat het zo mooi de basisprincipes van mindfulness in het eigen leven, maar vooral in het werk van verpleegkundigen verwoordt. Ik citeer een stukje uit het voorwoord:
In Het Financieele Dagblad verscheen het artikel Opgebrand door hoge werkdruk. De strekking van dit artikel is, dat bijna iedereen er last van heeft, van hoge werkdruk. Vooral leidinggevenden en mensen in intellectuele beroepen vallen steeds vaker uit met psychische aandoeningen zoals overspannenheid en burn-out. Werknemers die een industrieel beroep uitoefenen -meer met hun handen werken dan hun hoofd- lopen grotere kans op fysieke aandoeningen.
Hoogleraar Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut Susan Bögels gaat het programma Mindfulness voor Ouders en kinderen bij het CvM versterken.
Er bestaan honderden apps die beloven dat ze net zo goed zijn, maar veel goedkoper dan mindfulnesstrainingen waar je eindeloos veel uren en euro’s in moet steken. Gebruikers hopen met een app op vriendelijk omgaan met hun gedachten en gevoelens en verwachten dezelfde voordelen voor hun geestelijk en lichamelijk welbevinden als bij een training.
Je kent het waarschijnlijk wel: je bent aan het werk en wordt ondertussen afgeleid door telefoon, Whatsapp, collega’s, e-mail en social media.
Heb je interesse in een (vervolg)training bij het Centrum voor Mindfulness? Misschien wil je dan wel iets meer weten over de trainer van de betreffende mindfulnesstraining: wie is hij of zij en past deze trainer bij mij? En wat heeft de trainer uit eigen ervaring te vertellen over het onderwerp en de training?
Het Centrum voor Mindfulness organiseert in samenwerking met Potential Project en Dechesne & Boertje eventmarketing de eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties. Op 11 oktober vindt deze unieke conferentie plaats in Maarssen, Nederland.
Wie te lang doorwerkt, wordt uiteindelijk minder productief. Waarschijnlijk hebben we dat allemaal wel eens ervaren. Door non-stop doorwerken raakt je brein overbelast en uitgeput.
Creativiteit, ook op het werk, is steeds belangrijker. De wereld verandert snel en bedrijven moeten steeds sneller inspelen op die veranderingen. Of je nu problemen voor een klant hebt op te lossen, een nieuwe productlijn verzint of aansluiting wilt vinden bij nieuwe technologieën, in alle gevallen heb je creativiteit nodig.
Daniel Goleman, bestseller auteur, leiderschapsexpert en organisatieadviseur, kwam lang geleden zelf in aanraking met de kracht van mindfulness. Nu ziet hij dat we leven in een wereld die ‘wealthy in information, but poor in attention’ is. De vaardigheid om aandachtig te kunnen zijn, is nu belangrijker dan ooit, vindt Goleman.
Wibo Koole is directeur van het Centrum voor Mindfulness en mindfulnesstrainer, ook voor managers. Menig manager en leidinggevende heeft zijn training Mindful Leiderschap gevolgd en zijn boek Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties ligt vaak prominent op het hun bureau.
Martine Huisman is psycholoog en mindfulnesstrainer. In 2013 kwam zij zelf met mindfulness in aanraking en zij merkte in haar 8-weekse basistraining mindfulness (MBSR) hoe goed haar deze training deed. Het was voor haar een echte eyeopener. Na haar eigen training vond ze dat iedereen dit minimaal één keer moet ervaren. Ze besloot mindfulnesstrainer te worden.
Maandag 27 november vond bij Centrum voor Mindfulness het HR-Symposium plaats over bevlogenheid, jobcrafting, innovatie en teamwork in relatie tot mindfulness. Een zaal vol HR-managers, organisatieadviseurs en mindfulnesstrainers luisterde geboeid naar presentaties van Arnold Bakker, Wibo Koole, Peter Oeij en en Michael West.
Compassievol leiderschap stimuleert innovatie en heeft een bewezen positief effect op de kwaliteit van medische zorg, aldus de Engelse hoogleraar organisatiepsychologie Michael West.
Vergaderingen kunnen echt veel leuker, zeggen vergaderaars zelf. De aanleiding was een artikel van Eric J. McNulty over hoe je vergaderen weer zinvol en leuk kunt maken. Hij ontving na zijn publicatie vele tips en ideeën van ervaringsdeskundigen die uren per dag aan een vergadertafel doorbrengen, omdat dat hun werk is.
‘I believe that the practice of medicine depends on a deep understanding between clinicians and patients, and that human understanding starts with understanding oneself.’ Zo begint Ronald Epstein zijn boek Attending – medicine, mindfulness and humanity.
Op 27 november a.s. organiseert het Centrum voor Mindfulness een verrassend symposium met wereldwijde specialisten.
Mindfulness en psychologische veiligheid zijn een voorwaarde voor veerkrachtige innovatieteams. Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden.
Mindfulness en psychologische veiligheid zijn een voorwaarde voor veerkrachtige innovatieteams. Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden.
Hoe kan mindfulness nou eigenlijk van nut zijn bij job crafting, bij het scheppen van voorwaarden voor opmerkzame teams en bij het creëren van een bloeiende organisatie?
De werkdruk is nog steeds enorm hoog in veel organisaties. Nu de economie aantrekt zal dat niet minder worden, waardoor toename van verzuim op de loer ligt. Hoe kun je als organisatie verzuim voorkomen en medewerkers aan boord houden?
Na 4000 gedrukte en verkochte exemplaren, blijft de vraag naar het boek Mindful werken nog steeds onverminderd groot. Vandaag verscheen de 8ste, ongewijzigde, herdruk van dit boek dat auteur Wibo Koole in 2013 schreef.
Simone Lips, mindfulnesstrainer bij het MIO-team (Mindfulness in organisaties) van het Centrum voor Mindfulness vertelt in haar bijdrage hoe je een burn-out kunt voorkomen.
Karel Overbeek was net ontslagen en voelde dat zijn lichaam vol stress zat. Hij had meer dan tien jaar een zware managementfunctie vervuld. Hij had meer dan tien jaar een zware managementfunctie vervuld. Plotseling had hij alle tijd, maar wist niet goed wat hij daarmee kon doen.
Ben je werkzaam als HR-specialist, organisatieadviseur of coach en geïnteresseerd in de kansen van mindfulness voor organisaties?
Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn belangrijk bij Bernhoven in Uden. Het ziekenhuis is in transitie om haar droomstrategie te realiseren.
Innovatieteams zijn succesvoller als hun werkomgeving mindful is. Dan zijn ze beter in staat problemen op te lossen, volgens het promotieonderzoek van TNO-er Peter Oeij.
Dankzij diverse onderzoeken krijgen we steeds meer inzicht in het hoe en waarom mindfulness heilzaam is op zo veel aspecten van het leven.