Enquiry is misschien wel het meest interessante onderdeel van het geven van de mindful zelfcompassietraining MSC. Met geen ander onderdeel van de training kun je de deelnemer zo direct helpen om inzicht te verkrijgen als met enquiry. Echter, enquiry is voor veel trainers ook een uitdaging.
Rob Brandsma omschreef enquiry voor de mindfulnesstraining eerder al eens als een dans: “De dans is een passende metafoor door de kwaliteiten van enquiry, die tegelijkertijd paradoxen zijn: meebewegen en sturen, regels volgen en je laten meevoeren, aansluiten en afstand houden.”
Dit geldt ook zo voor enquiry bij de mindful zelfcompassietraining. Deze training heeft daarbij zijn eigen specifieke kenmerken zoals compassievol luisteren (resonantie), het ontwikkelen van manieren om het lijden te verzachten en te accepteren van wat zich ook voordoet.
Enquiry is een uitdaging
Je kunt als trainer heel bedreven worden in het geven van meditaties en het bespreken van de theorie. Maar enquiry is iedere keer weer nieuw en anders, het ontvouwt zich op het moment en is afhankelijk van de deelnemer, het onderwerp en jezelf als trainer. En je zult gemerkt hebben dat de aanwezigheid van de groep ook op de achtergrond meespeelt, net als het moment waarop de enquiry plaatsvindt (hoe verloopt de training en je dag tot nu toe?)
Kortom, er spelen veel factoren mee die iedere keer weer anders zijn en waar je je eigenlijk niet op kunt voorbereiden. Dit maakt van enquiry een uitdagend onderdeel. Logisch dat je je hier verder in wilt bekwamen zodat je je deelnemers nog meer kunt bieden tijdens de mindful zelfcompassietraining.
Verdiepende workshop voor MSC-trainers
De speciaal voor MSC-trainers ontwikkelde verdiepingsworkshop “Advanced MSC Teaching Skills: the Art of Inquiry” geeft je de mogelijkheid om je verder te bekwamen in enquiry. De 2-daagse workshop is heel praktisch: je gaat veel oefenen met behulp van casussen en daarbij krijg je feedback van collega-trainers in de groep en geef je feedback aan hen. Dit wordt als heel leerzaam ervaren en het geeft je nieuwe ervaring en vertrouwen.
Deze workshop vindt op 7 en 8 maart 2020 voor de 2e keer plaats bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en wordt gegeven door Christine Brähler. Christine Brähler is een ervaren mindful zelfcompassie MSC docent die opleidingen en trainingen over de hele wereld geeft. Daarnaast is zij auteur van verschillende boeken en onderzoekpublicaties op het gebied van mindful zelfcompassie.
Wil jij ook je enquiryvaardigheden verdiepen?
Meld je dan aan voor deze workshop: