Martine Huisman is psycholoog en mindfulnesstrainer. In 2013 kwam zij zelf met mindfulness in aanraking en zij merkte in haar 8-weekse basistraining mindfulness (MBSR) hoe goed haar deze training deed. Het was voor haar een echte eyeopener. Na haar eigen training vond ze dat iedereen dit minimaal één keer moet ervaren. Ze besloot mindfulnesstrainer te worden.
Waaruit bestonden jouw eyeopeners?
“Je gedachten, in je hoofd zitten en piekeren zorgen voor lijden en stress. Ik heb tijdens mijn training ervaren dat dat zo is en ik heb tools aangereikt gekregen om daarmee om te gaan. Daarnaast zijn mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde toegenomen. Ik ben meer van mezelf gaan houden.”
Het gevolg was dat meningen van anderen minder belangrijk werden. Martine werd daar minder afhankelijk van en liet zich er minder door beïnvloeden. “Ik voel me nu sterker, ik bepaal en ik ga uit van mijn eigen kracht.”
Waarom is training geven zo leuk?
“Ik krijg zoveel energie van mensen helpen, mensen begeleiden in hun eigen zoektocht. Ik vind dat een heel dankbare taak. Ik zie deelnemers van week tot week ten positieve veranderen en dat vervult me met een gevoel van trots.”
Martine is telkens weer blij verrast te zien hoeveel de mindfulnesstraining bij deelnemers teweeg brengt. Deelnemers zijn zelf hard aan het werk en dat proces begeleiden is heel bijzonder. “Aan het begin komt iedereen met zijn eigen ‘rugzakje’ binnen en gedurende de training zie ik dat de kwartjes beginnen te vallen. Ik merk dat mensen zich gaan realiseren waarom ze bepaalde keuzes maken. Dat ik ze dan mag helpen bewuster te worden en andere keuzes te maken in bepaalde situaties, is fantastisch om te doen.”
Wat raad je deelnemers aan?
“Mijn advies is om open te staan, vertrouwen te hebben in jezelf, de trainer en de training. Laat gebeuren wat gebeurt.” Het is een ander soort training dan velen gewend zijn. Mindfulness is intensief, betekent veel doen en je krijgt huiswerk. Tussen de sessies gaan deelnemers zelf thuis aan de slag. Soms is het lastig thuis tijd en rust te vinden voor het doen van de oefeningen, maar iedereen vindt daarin toch zijn weg.
Hoe reageert de buitenwereld?
Deelnemers aan de cursus worden zich bewuster en dat kan betekenen dat hun gedrag verandert. Mindfulness is steeds normaler en dat geldt ook voor de vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? “Ik hoor van deelnemers alleen maar positieve reacties. Mensen om hen heen nemen vaak sneller waar dat er wat verandert, dan de deelnemer zelf.
Wat is het effect van de training?
Een mindfulnesstraining levert iedereen wat anders op, het effect is heel persoonlijk. “Mindfulness is doen en oefenen, voortdurend. Je leert beter omgaan met de omstandigheden, leuke en minder leuke. Je wordt minder overspoeld door wat er gebeurt. Je maakt bewustere keuzes. Voor iedereen geldt: je komt dichter bij jezelf en je leven wordt rijker.”
Martine geeft regelmatig mindfulnesstrainingen bij het Centrum voor Mindfulness. Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.
Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.
Mindfulnesstrainer worden
Ben je enthousiast over mindfulness en wil je mindfulnesstrainer te worden?
De Basisopleiding tot Mindfulnesstrainer van CVM start het hele jaar door.
In 8 lesdagen krijg je de basisvaardigheden van het trainerschap onder de knie.