Met 5000 verkochte exemplaren blijft Mindful Werken onverminderd het meest populaire boek over mindfulness op het werk. De eerste druk verscheen in 2013, geschreven door auteur Wibo Koole, tevens organisatieadviseur, mindfulness­trainer en directeur van het Centrum voor Mindfulness.

Wibo Koole: “In het begin was er veel twijfel over mindfulness op het werk. ‘Zou het iets kunnen zijn?’, was de heersende houding. We hebben zelf veel training op maat op de werkvloer verzorgd -dat doen we nog steeds- en op die manier mindful werken op vele plekken geïntroduceerd en uitgebouwd.”

Mindfulness op het werk nu de standaard

Er kwam het eerste jaar na het verschijnen van het boek voorzichtig interesse van HR-afdelingen in mindfulness op het werk. Inmiddels heeft mindful werken een vaste plek gekregen bij een flink aantal bedrijven.

“Mindfulness heeft bewezen effect op het voorkomen van burn-out, op het hanteren van werkdruk, ook na een burn-out,” gaat Wibo verder. “Gezondheid van werknemers is een integraal onderdeel geworden van HR-beleid. Mindful werken maakt daar nu een natuurlijk onderdeel van uit. Ook wij merken dat in de vraag naar trainingen. Die is de afgelopen jaren sterk gestegen met als gevolg dat we nu een aparte tak Mindfulness in Organisaties (MIO) kennen. Vorig jaar mochten we de eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties organiseren en hosten.”

Minder uitval

Mindful Werken is het meest gebruikte boek voor mindfulness­trainingen in organisaties. Het is een praktisch boek en het biedt werknemers handvatten waarmee ze hun werkdruk te lijf kunnen gaan. Voor het leren omgaan met stress en werkdruk bestonden boeken over timemanagement, maar die zijn niet toereikend. Met timemanagement leer je geen stress hanteren, met mindful werken wel.

Het boek staat al ruim 5 jaar als een huis en staat vol voorbeelden uit het dagelijkse werkveld. Wibo Koole heeft eigen werkervaringen gebruikt, maar ook voorvallen die tijdens trainingen zijn aangedragen door deelnemers.

“Bedrijven en medewerkers ervaren dat ze echt profijt hebben van mindful werken. Cijfers wijzen uit dat medewerkers minder stress ervaren, aandachter zijn, gezonder worden en dat ze meer plezier hebben in hun werk. Dankzij mindfulness op de werkvloer is er minder uitval.”

Veerkrachtiger

Mindful Werken laat zien hoe je lekker aan het werk kunt zijn en energie van je werk kunt krijgen. Het boek vraagt inspanning van jezelf, omdat het uitgangspunt is dat je het heft voor je werkplezier het beste in eigen hand kunt nemen. Je kunt meer en er is meer mogelijk dan je vaak denkt. Laat je leven niet bepalen door de omstandigheden. Ervaar je je werk als te veel, als alleen maar voldoen aan (onrealistische) eisen van je baas, als ploeteren, dan biedt Mindful Werken praktische handvatten om je werkdruk de baas te worden.

Soms is er gewoon te veel werk en wanneer je de lat ook nog erg hoog legt, dan is die werkdruk niet meer te dragen. Laad niet alles op je eigen schouders, laat werkdruk waar die hoort. Het positieve effect van het boek Mindful Werken is dat je anders tegen werk aan gaat kijken en dat je alleen daardoor al veerkrachtiger wordt.

Meer weten?

Ben je nog niet in het bezit van het boek Mindful Werken – in 8 stappen je werkdruk de baas en ervaar je wel veel stress en werkdruk, zorg dan dat je het boek in handen krijgt.

Het Centrum voor Mindfulness verzorgt mindfulness­trainingen voor op het werk zoals Mindful Werken en Mindfulness voor Agile Professionals. In-company trainingen zijn het meest gevraagd. We gaan graag met je in gesprek om de training goed af te stemmen op jouw wensen.

Ja, ik wil meer weten over de in-company trainingen

Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.

Mindfulness op het werk

Mindfulness – aandachtig zijn – is een krachtige hulpbron bij het functioneren van mensen en teams op het werk. Lees meer over onze aanpak en het aanbod aan trainingen en workshops.

Lees verder