Onlangs verscheen van Matthijs Steeneveld het boek met de titel Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen. Dit boek leert je om effectiever om te gaan met stress, tegenslagen en uitdagingen. Een toegankelijk en praktisch boek dat stevig verankerd is in de wetenschap van de positieve psychologie.

Optimisme is meer dan positief dromen, betoogt de auteur. Optimisme draait om het vertrouwen dat je jouw eigen situatie positief kunt beïnvloeden. Optimisme, een van de vier pijlers van ieders psychologische kapitaal, kun je oefenen, net als de andere pijlers: hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Op duidelijke en herkenbare wijze legt de auteur uit hoe je dit doet. Met behulp van oefeningen en voorbeelden uit de praktijk kun je werken aan het verstevigen van deze vier pijlers, zodat je in moeilijke of stressvolle tijden beter overeind blijft.

Matthijs Steeneveld laat ons zien hoe lastig we het vinden om te kijken naar wat er wél is. Van nature zijn wij zo niet geprogrammeerd, volgens hem. Het goede nieuws is dat we optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen wel kunnen ontwikkelen. Dat is wat Matthijs Steeneveld noemt ons Psychologisch Kapitaal (PsyCap).

Met dit boek ontdek je hoe jij jouw optimisme kunt vergoten, hoop kunt inzetten om doelen te bereiken en hoe je meer veerkracht kunt ontwikkelen. Je kunt altijd aandacht geven aan het vergoten van je zelfvertrouwen, maar dit kan ook te veel zijn. Fijn dat de schrijver ook daar aandacht aan schenkt. Je hoeft niet met een grote glimlach alles maar ok te vinden bij Positieve Psychologie.

Waar Mindfulness ons echt laat ‘zijn’ met wat we ervaren, geeft PsyCap ons invloed op hoe we willen leven en wat we willen bereiken, een geweldige combinatie dus!

Maria ter Beek
Coach & Mindfulness­trainer

Binnenkort start Matthijs Steeneveld met de training Mindfulness & Sterke Kanten (MBSP). Matthijs leert je met behulp van mindfulness je eigen sterke kanten en talenten beter kennen én gebruiken. Je sterke kanten helpen je vervolgens om je mindfulness te ontwikkelen. Deze training combineert twee populaire en wetenschappelijk onderbouwde benaderingen: mindfulness en de positieve psychologie.

Meer weten?
* Blijf op de hoogte over de training Mindfulness & Sterke Kanten door je aan te melden voor de nieuwsbrief of door ons te volgen op Facebook.
* Meer over het boek Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen van Matthijs Steeneveld

Matthijs Steeneveld is psycholoog, trainer en coach bij het Bureau voor Positieve Psychologie. Bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is hij bestuurslid van de sector Arbeid & Organisatie, en binnen die sector voorzitter van de sectie Coaching, Training en Advies. Tevens is hij lid van de redactieraad van het Tijdschrift Positieve Psychologie.