In Het Financieele Dagblad verscheen het artikel Opgebrand door hoge werkdruk. De strekking van dit artikel is, dat bijna iedereen er last van heeft, van hoge werkdruk. Vooral leidinggevenden en mensen in intellectuele beroepen vallen steeds vaker uit met psychische aandoeningen zoals overspannenheid en burn-out. Werknemers die een industrieel beroep uitoefenen -meer met hun handen werken dan hun hoofd- lopen grotere kans op fysieke aandoeningen.

Psychische beroepsziekten zijn een dure aangelegenheid voor werkgevers. De uitval bedraagt al snel 6 maanden of langer. In steeds meer cao’s worden daarom afspraken over werkdruk gemaakt, dé veroorzaker van beroepsziekten.

Opgebrand door werkdruk (Pexels)

Flexibel werk en continue bereikbaar zijn, zijn volgens vakbonden debet aan een te hoge werkdruk. Snel moeten werken, te veel werk moeten verzetten in de beschikbare tijd en emotioneel zwaar werk, spelen eveneens een rol in de steeds toenemende uitval. De economische situatie en meer werk met minder mensen doen, liggen eraan ten grondslag.

De inhoudelijke werkbelasting veroorzaakt de meeste psychische klachten. Daarna komen problemen met collega’s en de werkgever, en het werkritme, zoals tempo en de mogelijkheid om te pauzeren.

Biedt mindfulness uitkomst?

Het verhaal in Het Financieele Dagblad is niet het eerste en zeker niet het laatste artikel over werkdruk en burn-out. Bij het Centrum voor Mindfulness kunnen we beamen dat het aantal mensen dat opgebrand is door hoge werkdruk, flink is toegenomen. Opgebrand zijn is een veel genoemde reden om een cursus mindfulness te gaan volgen. De hoop van deelnemers is dat mindfulness hen helpt de stress die ze voelen te verminderen.

Mindfulness transformeert

Waar je aandacht is, daar ben je: mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen

van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

Veel onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg brengt in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor heel veel mensen van waarde is.

Stress

Gezond en ziektekiem

Stress brengt je in een verhoogde staat van paraatheid. Het is een natuurlijke reactie, die gezond is zolang ze kort duurt. Het lichaam wordt klaargemaakt voor een overlevingsreactie: vechten of vluchten. Maar door een onrustige geest of door het feit dat de ene prikkel op de andere volgt kan stress kan ook een meer continue karakter krijgen. Wanneer lichaam en geest niet meer kunnen terugkeren tot een natuurlijk rustpunt spreekt met van chronische stress. Dan vermindert het welbevinden maar ook de veerkracht en gezondheid.

De stressreactie is ontstaan in de natuur. In de jungle geldt: een bedreiging is hevig, maar kort. Dat is niet de realiteit van ons dagelijks leven. Onze geest ziet veel bedreigingen en voelt vaak een gebrek aan controle. In ons dagelijks leven wordt het overlevingssysteem soms zo vaak getriggerd dat het niet meer tot rust komt. Er worden dan voortdurend stresshormonen in ons lichaam aangemaakt; er ontstaat chronische stress.

Stress zit in jezelf; jij bedient de aan- en uitknop

Niet de drukke buitenwereld, maar de geest is de veroorzaker van stress. Als de geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen, dan schakelt hij de stressmachine in. Dit gebeurt onbewust: opeens merk je dat je gestrest bent. Alleen als we ons richten op deze schakelfunctie van de geest, kunnen we het mechanisme bij de wortel aanpakken.

Een manier om bij de schakelaar van de stressmachine te komen, is het trainen van de aandacht. Daarmee word je je bewust van de neiging van de geest om te piekeren over verleden en toekomst. Je krijgt een keuze. Je kunt achter de automatische gedachtenpatronen aanhollen, of de aandacht terugroepen. Je piekert minder en de stressmachine wordt minder vaak ingeschakeld. Met mindfulness begin je bij de bron. Zo kun je stress effectief verminderen.

Meld je aan

Denk jij dat een training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) wat voor jou is, meld je dan aan! De trainingen beginnen op verschillende startdata, zodat je snel de positieve invloed van mindfulness kunt gaan ervaren.

Volg een mindfulness­training

Ben jij binnen jouw organisatie verantwoordelijk voor HR? Kijk dan eens bij:

Mindfulness op het Werk