Minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar, veranderde afgelopen week onze hele wereld. Het Centrum voor Mindfulness (CVM) startte op 16 maart meteen met online meditatiebijeenkomsten als troost en ondersteuning in deze tijden van sociale onthouding. Binnen één week werden 2500 mensen lid van de gratis Online Community. Gemiddeld 500 deelnemers doen elke avond mee aan de gratis online meditatie.

Het Centrum voor Mindfulness organiseerde altijd al twee avonden in de week meditaties, met plaats was voor 50 deelnemers. Binnen een week doen er online al tien keer zoveel mensen mee aan de meditatie­sessies.

De reacties van de deelnemers zijn louter positief: ‘Dank voor je oprechte en prettige geleide meditatie’, ‘prachtig, dankjewel‘, ‘mooi gezegd’, ‘dank je wel, wat een fijne meditatieavond’ en ‘mooi! kun je deze woorden ook nasturen?’

De trainers die verbonden zijn aan het centrum, werken belangeloos mee aan het meditatie-initiatief. Directeur van het centrum Wibo Koole: “Het is echt heel mooi om te zien hoe iedereen mee wil werken. Ook bij het opzetten van de CVM Online Community en alle technische aspecten, hebben we meteen veel ondersteuning gekregen. We bieden de online meditatie­sessies vier weken lang elke avond gratis aan. Op afstand, maar niet afstandelijk.”

De online meditatie­sessies worden aangevuld met blogs van trainers. “Het is hartverwarmend om te zien hoe graag iedereen een bijdrage wil leveren en hoe graag mensen elkaar willen helpen,” vult Wibo Koole aan.

“We krijgen inmiddels ook signalen dat niet iedereen die deel wil nemen aan de dagelijkse meditaties van 19.30 tot 20.00, erbij kan zijn. Elke meditatie is uniek, want gegeven door steeds weer een andere trainer. Om iedereen de kans te geven zoveel mogelijk meditaties bij te wonen, nemen we er vele vanaf 22 maart op en stellen we ze als podcast beschikbaar.”

Online mediteren in tijden van sociale onthouding

Allemaal ervaren we dat het coronavirus ons raakt, zowel fysiek als mentaal. Het leidt tot hectiek, ongerustheid en terughoudend zijn met sociale contacten. De reactie van het Centrum voor Mindfulness daarop was: ‘Zou het dan niet fijn zijn toch samen te kunnen mediteren, ook nu je misschien niet naar een mindfulness-meditatieavond in een groep kunt of wilt?’ Er is nog plaats genoeg voor nieuwe deelnemers. Wil je meedoen aan de online meditatiebijeenkomsten, meld je dan aan:

Ja, ik doe mee!

Reguliere trainingen en opleidingen

Bijna alle trainingen en opleidingen bij het Centrum voor Mindfulness gaan gewoon door. Ook deze activiteiten zijn verplaatst naar online. Je kunt je hiervoor dus ook gewoon aanmelden. Na een periode online hopen we lopende trainingen en opleidingen snel weer live te vervolgen.

Naar de agenda