Op 16 maart is het Centrum voor Mindfulness gestart met online meditatie­sessies. “Direct na de intelligente lockdown wilden we mensen een mogelijkheid bieden om stil te kunnen staan en veerkrachtig te blijven in deze nieuwe onzekere tijd,” vertelt Wibo Koole, directeur van het CVM.

Gratis dagelijkse online meditaties aanbieden blijkt een schot in de roos te zijn. “Op de eerste dag hebben zich al 1500 deelnemers aangemeld en 420 daarvan namen deel aan de eerste meditatie. We bieden nu al 7 weken lang dagelijks een meditatie­sessie aan van 19.30 uur tot 20.00 uur. We voorzien in een behoefte, want inmiddels hebben we 3000 abonnees.”

Alle abonnees krijgen dagelijks een herinneringsmail en het aantal deelnemers ligt nu rond de 500 tot 600 per dag. “Vrij snel hoorden we terug dat niet iedereen elke dag op het vaste tijdstip aan kon schuiven. Dat heeft ervoor gezorgd dat we de sessies opnemen, zodat ze via podcasts en videocasts teruggeluisterd en bekeken kunnen worden.”

Het CVM verzorgt de meditatie­sessies samen met vele trainers die aan het centrum zijn verbonden. “Doordat elke avond een andere trainer de sessie geeft, is er afwisseling. Ook daarvoor krijgen we complimenten van deelnemers. Ik ben blij dat we online kunnen inspelen op een breed levende behoefte.”

Veel deelnemers sturen positieve reacties. Deze steun zorgt ervoor dat het CVM en de trainers de sessies vol willen houden. “We gaan in ieder geval de hele maand mei nog door met de online meditatie­sessies,” zegt Wibo. “Of het uiteindelijk een blijvertje is, dat onderzoeken we nu.”

Eén reactie springt eruit. Ester stuurde de volgende mail naar het Centrum:

“Ik wil jullie graag bedanken voor dit geweldige initiatief. Ik heb vanaf dag één nagenoeg iedere avond meegedaan. Het is mijn dagelijkse half uurtje sanity in deze gekke en ook stressvolle tijd als alleenstaande fulltime werkende moeder met een jonge dochter. Ik waardeer de verscheidenheid aan trainers, de afwisseling en de verrassing, en de rust en de verbondenheid die het geeft.

Het geeft me echt het idee dat ik er niet alleen voor sta, maar dat we dit met z’n allen dragen, en dat geeft me kracht om overdag soms ook de moeilijke momenten weer op een goede manier door te komen, in plaats van uit mijn vel te springen. Er komen nu steeds meer online initiatieven bij, maar jullie waren er als de kippen bij en zijn daardoor voor mij en voor ons een stabiele factor geweest en gebleven. Hiermee hebben jullie laten zien dat mindfulness in deze turbulente tijden echt een verschil kan maken.

Ik ben zo blij dat jullie er zijn, woorden kunnen niet goed mijn dankbaarheid vatten. Ik merk ook echt verschil op de dagen dat ik wel een half uur zit, en op de dagen waarin ik dat logistiek niet redt, omdat mijn dochter om 19.30 uur nog niet ligt te slapen. Ik heb dan een veel korter lontje, kan dingen minder hebben en minder in perspectief zien. Ik ben dan meer verkrampt en minder open. Op de avonden dat ik er wel kan zijn, sluit ik ook heel anders de dag af. Bedankt dat jullie nog even doorgaan. Ik ervaar er zoveel steun.”

“Hier word ik zo blij van,” zegt Wibo. “Dit is precies waar we het voor doen.” Er waren ook deelnemers die graag een bijdrage wilden leveren aan dit mooie initiatief. “We bieden de sessies gratis aan en hebben getwijfeld of we zouden ingaan op de wens een bijdrage te kunnen leveren. Toch hebben we die mogelijkheid nu op de website staan. Iedereen die dat wil kan vrijwillig doneren.

Doneer hier

Doe ook mee!

Wil jij ook meedoen aan de online meditatie­sessies, meld je dan nu aan. Eerder gehouden sessie zijn terug te beluisteren of terug te kijken via onze website. Trainers houden ook een blog bij over hun ervaringen en ook deze blogs kun je lezen via de website.

Meld je aan voor CVM-Online

Bekijk de video’s

Luister de podcasts

Lees de blogs