Maandag 29 juli start de volgende MBSR Online training. Er zijn nog 3 plekken beschikbaar.
Bekijk de agenda.

Mindful communiceren als mentale groepsimmuniteit

24-03-2022

Het is ongemeen vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht, zeker nu we weten dat het nog tot juni gaat duren.

Zelf voel ik de hele tijd ongemak en onrust in mijn lichaam. Stress die eruit moet net als aan het begin van een vakantie. Je wílt helemaal niet tot stilstand komen, zeggen lijf en leden. Bij het begin van de vakantie weet ik dan dat een paar dagen duurt en is er het perspectief van de rust en ontspanning die erop volgt. Nu is dat er niet en worstel ik met de situatie: wel of niet even naar het park? Mijn impulsen en verlangens volgen of toch maar het advies tot stringente sociale onthouding blijven volgen, hoe ongemakkelijk dat ook voelt?

Lees verder

Gratis mindfulness­training voor jongeren

16-03-2021

Voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die zichzelf willen ontwikkelen, elkaar willen ontmoeten én iets terug willen doen voor anderen organiseert Centrum voor Mindfulness (CVM) een aantal gratis mindfulness­trainingen.

Lees verder

Mindful Leven als levenskunst

01-02-2021

Laat ik beginnen met een persoonlijke noot. Ruim vijftien jaar geleden zat ik in de warme avondwind op een kade in Venetië. Onverwacht omdat we onze bergtocht naar de voet van de K2 in Pakistan hadden moeten uitstellen. Ik zat daar alleen en een beetje op zoek naar mezelf. Tijd voor reflectie over de koers van mijn leven.

Lees verder

Nieuw: CVM | Mindful Leven

27-01-2021

Het afgelopen jaar hebben veel mensen ons laten weten dat ze veel steun hebben aan de dagelijkse meditatie­sessies van CVM en dat ze graag nog meer inspiratie en verdieping konden gebruiken bij hun mindfulnessbeoefening.

Lees verder

Kan ik de wereld veranderen?

08-09-2020

We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alles wat zo snel verandert. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven, hoe maken we de connectie met het grotere geheel?

Lees verder

CVM-Online verdiept en verbreedt

08-04-2020

Goed nieuws: de komende weken gaat CVM-Online door! De interesse in de gratis groepsmeditaties is zo groot dat we nu ook het trainersteam uitbreiden.

Lees verder

ADHD en samenleven in coronatijd

07-04-2020

Het combineren van thuiswerken en thuisonderwijs vergt vaak nogal wat van ouders en kinderen. Hoe heb je aandacht voor zowel je werk als je kinderen en hun schoolactiviteiten? En hoe houd je het gezellig in huis en kom je ook nog toe aan ontspanning? Ouders van kinderen en tieners met ADHD staan hierbij nog eens voor extra uitdagingen.

Lees verder

Scholen zitten samen

06-04-2020

Allemaal ervaren we dat het coronavirus ons raakt, zowel fysiek als mentaal. Ook in het onderwijs is er veel gaande en wordt er op dit moment veel van docenten én de leerlingen verwacht.

Lees verder

Livestream met Jon Kabat-Zinn

30-03-2020

Livestream met Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training, over hoe we mindful en heartful kunnen omgaan met corona.

Lees verder

CVM Online: nu ook podcasts en blogs

30-03-2020

Het is bijzonder vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht. Bij het CVM willen we in deze ongewone en onzekere tijden zoveel mogelijk mensen ondersteunen door middel van mindfulness en compassie.

Lees verder

CVM gaat online!

17-03-2020

In verband met de coronamaatregelen worden landelijk alle groepsactiviteiten tot 6 april opgeschort. Als CVM volgen we deze richtlijn vanzelfsprekend op. Wij hebben gezocht naar een passende overbrugging van deze periode: we gaan online!

Lees verder

Met CVM ONLINE mediteren

13-03-2020

Centrum voor Mindfulness introduceert: online mediteren in tijden van sociale onthouding.

Lees verder

Groot onderzoek naar mentale gezondheid van kinderen en jongeren

19-06-2019

370 Britse scholen doen mee aan een van de grootste onderzoeken ter wereld om aan te tonen wat het beste werkt bij het ondersteunen van mentale gezondheid en welzijn van kinderen.

Lees verder

Tiende druk voor Mindful Werken – in 8 stappen je werkdruk de baas

22-02-2019

Met 5000 verkochte exemplaren blijft Mindful Werken onverminderd het meest populaire boek over mindfulness op het werk. De eerste druk verscheen in 2013, geschreven door auteur Wibo Koole, tevens organisatieadviseur, mindfulness­trainer en directeur van het Centrum voor Mindfulness.

Lees verder

Mindfulness op de basisschool

01-02-2019

Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Amsterdam Nieuw-West krijgen kinderen iedere week mindfulness­training. De zender AT5 maakte hierover een item.

Lees verder

Mindful Ouderschap, alleen maar voordelen?

24-01-2019

Met de komst van Susan Bögels, hoogleraar Family, Mental Health & Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut, komt een heel programma aan trainingen en opleidingen op het gebied van Mindfulness voor ouders en kinderen naar het Centrum voor Mindfulness. Tijd om Susan wat beter te leren kennen.

Lees verder

Mindfulness voor ouders en kinderen – Informatie­middag

12-01-2019

Graag nodigen wij je uit om op zondag 3 februari 2019 aanwezig te zijn bij de presentatie van ons nieuwe aanbod speciaal gericht op de ondersteuning van aanstaande en jonge ouders en hun kind(eren).

Lees verder

Hoe mindfulness relaties binnen het gezin verbetert

10-01-2019

Mindfulness heeft niet alleen invloed op de manier waarop we met onszelf omgaan, maar ook de manier waarop we ons verhouden tot anderen. Door het beoefenen van bewuste, niet-oordelende aandacht, met onszelf en anderen, kunnen zich diepgaande veranderingen in relaties voordoen.

Lees verder

Opgebrand door hoge werkdruk

03-11-2018

In Het Financieele Dagblad verscheen het artikel Opgebrand door hoge werkdruk. De strekking van dit artikel is, dat bijna iedereen er last van heeft, van hoge werkdruk. Vooral leidinggevenden en mensen in intellectuele beroepen vallen steeds vaker uit met psychische aandoeningen zoals overspannenheid en burn-out. Werknemers die een industrieel beroep uitoefenen -meer met hun handen werken dan hun hoofd- lopen grotere kans op fysieke aandoeningen.

Lees verder

Een knipoog van de Boeddha

31-10-2018

Vlak voor de Kinderboekenweek 2018, bij de opening van de Boeddha-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, werd ‘Een knipoog van de Boeddha’ van Erica Terpstra gepresenteerd. Het thema van de Kinderboekenweek was ‘Vriendschap, kom erbij!’ en wat past daar mooier bij dan dit kinderboek over Prins Siddhartha, de Boeddha, het boeddhisme en compassie.

Lees verder

Meer focus op het werk met mindfulness

21-06-2018

Je kent het waarschijnlijk wel: je bent aan het werk en wordt ondertussen afgeleid door telefoon, Whatsapp, collega’s, e-mail en social media.

Lees verder

Unieke 1e Europese conferentie over mindfulness in organisaties

25-05-2018

Het Centrum voor Mindfulness organiseert in samenwerking met Potential Project en Dechesne & Boertje eventmarketing de eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties. Op 11 oktober vindt deze unieke conferentie plaats in Maarssen, Nederland.

Lees verder

Mindfulness op het werk, pure noodzaak

23-05-2018

Vluchtige markten, veeleisende consumenten en razendsnel veranderende technieken en digitalisering, zorgen voor een nog niet eerder vertoonde snelheid van veranderingen. De supersnel veranderende wereld is bijna niet meer bij te

Lees verder

Mindfulness Meditatieoefeningen

16-05-2018

Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulness­training heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.

Lees verder

Je bent uniek, maar niet de enige

04-05-2018

Jongeren ervaren steeds meer stress, spanning en depressieve klachten, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. In de periode 2012 tot 2015 hebben 50% meer meisjes en 21% meer jongens hier last van. Onder studenten zijn de percentages eveneens alarmerend hoog: 61% van hen heeft ernstige angstklachten, 39% werd beperkt in zijn functioneren door depressieve klachten en 62% voelde zich eenzaam. Tien procent heeft ooit gedacht aan suïcide.

Lees verder

De impact van mindfulness­training in organisaties

25-04-2018

Onder leiding van Wibo Koole en Marloes Telle vond eind 2017 een onderzoek naar de impact van de mindfulness­training ‘Mindful Werken’ in organisaties plaats binnen het ministerie van OCW.

Lees verder

Mindfulness in organisaties: volop in ontwikkeling

13-04-2018

Van 10 t/m 13 juli aanstaande vindt in Amsterdam het Internationale Congres over Mindfulness (ICM) 2018 plaats. Hèt congres over mindfulness en wetenschappelijk onderzoek, met presentaties en workshops van internationale topsprekers.

Lees verder

Je bent jong en je wilt wat

05-04-2018

Voortdurende competitie en jezelf vergelijken met anderen, dat is waar tieners en jongeren een groot deel van de dag mee bezig zijn. Zelfkritisch zijn is daarbij een manier van leven voor hen, in de overtuiging dat jezelf afmatten de enige manier is om succesvol te zijn. Het gevolg is: weinig succes, teveel stress en te weinig slaap.

Lees verder

Mindfulness maakt je creatiever op je werk

26-03-2018

Creativiteit, ook op het werk, is steeds belangrijker. De wereld verandert snel en bedrijven moeten steeds sneller inspelen op die veranderingen. Of je nu problemen voor een klant hebt op te lossen, een nieuwe productlijn verzint of aansluiting wilt vinden bij nieuwe technologieën, in alle gevallen heb je creativiteit nodig.

Lees verder

Zelfcompassie voor jongeren

06-12-2017

Werk jij met jongeren en wil je hen helpen om met meer gemak om te gaan met de emotionele schommelingen van het dagelijks leven?

Lees verder

HR omarmt mindfulness

01-12-2017

Maandag 27 november vond bij Centrum voor Mindfulness het HR-Symposium plaats over bevlogenheid, jobcrafting, innovatie en teamwork in relatie tot mindfulness. Een zaal vol HR-managers, organisatieadviseurs en mindfulness­trainers luisterde geboeid naar presentaties van Arnold Bakker, Wibo Koole, Peter Oeij en en Michael West.

Lees verder

Wat zijn de grootste uitdagingen van HR-afdelingen?

07-11-2017

Op 27 november a.s. organiseert het Centrum voor Mindfulness een verrassend symposium met wereldwijde specialisten.

Lees verder

Mindfulness en psychologische veiligheid

27-10-2017

Mindfulness en psychologische veiligheid zijn een voorwaarde voor veerkrachtige innovatieteams. Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden.

Lees verder

De groene zone in: mindfulness based teamwerk

20-10-2017

Hoe kan mindfulness nou eigenlijk van nut zijn bij job crafting, bij het scheppen van voorwaarden voor opmerkzame teams en bij het creëren van een bloeiende organisatie?

Lees verder

Bevlogenheid en Job Crafting: geef medewerkers de ruimte

19-10-2017

De werkdruk is nog steeds enorm hoog in veel organisaties. Nu de economie aantrekt zal dat niet minder worden, waardoor toename van verzuim op de loer ligt. Hoe kun je als organisatie verzuim voorkomen en medewerkers aan boord houden?

Lees verder

Hoe voorkom je een burnout?

16-10-2017

Simone Lips, mindfulness­trainer bij het MIO-team (Mindfulness in organisaties) van het Centrum voor Mindfulness vertelt in haar bijdrage hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Lees verder

Mindfulness is goed voor kinderen

14-09-2017

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben kinderen baat bij mindfulnesslessen op de basisschool.

Lees verder

Eerste Nederlandse symposium over mindfulness in organisaties

14-09-2017

Ben je werkzaam als HR-specialist, organisatieadviseur of coach en geïnteresseerd in de kansen van mindfulness voor organisaties?

Lees verder

Help jongeren door de puberteit heen met behulp van compassie

25-08-2017

De puberteit is een tijd van veranderingen en groei. Het is een periode in het leven gereserveerd voor rebellie en zelfontdekking. Maar we verwachten en eisen steeds meer van tieners waardoor deze periode vaak beladen is met verwarring, angst of depressie. Voor veel tieners leiden deze uitdagingen tot afhaken en isolatie.

Lees verder

Zelfcompassie voor tieners

30-05-2017

Het leven van tieners kan tegenwoordig behoorlijk uitdagend zijn door de hoge verwachtingen en druk van ouders, leraren en vrienden.

Lees verder