Heb jij dat ook, dat er wel eens het koude zweet uitbreekt, je hartkloppingen krijgt, je oren suizen? Alles komt op je af. Je gedachten tollen over elkaar heen of het wordt juist helemaal zwart. Misschien zie je overal tegenop. Een feestje, vakantie, soms zelfs gewoon met de trein reizen of bij een vriend op bezoek gaan. Of je bent altijd maar bezig met wat er mis kan gaan en kunt dat niet loslaten. Ook dat is een vorm van angst.
Angst vraagt voortdurend om aandacht en vreet energie: kijk maar eens hoe vaak op de dag denken en handelen in het teken staan van je angstgevoelens. Je bent bezig met altijd maar vooruit kijken of altijd maar moeilijke situaties vermijden. Of je leidt een ‘dubbelleven’: van buiten doe je je anders voor dan hoe je je van binnen voelt. Ook dat kost energie. Angst staat ontspannen leven in de weg. Dit gaat ten koste van veel genieten en plezier.
Verschil tussen weten en doen
“Deelnemers aan mijn training Mindfulness bij Angst zeggen vaak dat ze wel weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken of angstig hoeven te voelen, maar ze weten niet hoe dat moet,” begint mindfulnesstrainer Mila de Koning. “Wanneer mensen worden overvallen door angst of paniek, dan blijft dat gevoel heel lang hangen. Ze willen het gevoel van angst of paniek heel graag loslaten, maar dat lukt niet meer. Zo diepgeworteld zit dat gevoel,” gaat Mila verder.

Een van de oorzaken van geleid worden door je angst, is dat we steeds meer controle willen over ons leven. “We hebben graag het idee dat we dingen in de hand hebben, maar veel situaties kun je nu eenmaal niet beïnvloeden,” zegt Mila. “Sommige dingen gebeuren nu eenmaal. Met die onzekerheid moeten we leren leven.”
Laat je angst toe
“Door je angst toe te laten, creëer je bewuste keuzes om ermee om te gaan. Blijf je vechten tegen je angst, dan kom je er alleen maar vaster in te zitten. Veel mensen met angstgevoelens zijn ook bang om weer angstig te worden. Ook dat leidt ertoe dat ze juist in hun angstgevoelens blijven vastzitten.
Door inzicht te geven in angstpatronen en door praktische handvatten aan te bieden, geeft de training deelnemers een uitweg. Ik bied deelnemers mogelijkheden om met hun angst te leren omgaan.”
Minder angst en paniek: een verademing
Theoloog Karel, een van de deelnemers aan de training Mindfulness bij Angst, zegt het als volgt: “De oefening waarin we voor onze angstgevoelens moesten zorgen, vond ik heel confronterend en eng. Maar het is nu de oefening die ik het meest toepas! Ik vind het zo’n verademing om niet meer te hoeven vechten tegen de angst. Sinds ik gestopt ben met vechten, lijkt het wel alsof mijn angst een stuk minder is geworden.”
Arts Karin heeft dankzij de training ook geleerd om te leren omgaan met haar angst: “Het is alsof ik voorheen leefde met de gordijnen gesloten en nu ineens de gordijnen open heb gedaan. Het zonlicht komt nu binnen. En ik realiseer me dat ik zolang de mooie dingen van het leven heb buitengesloten door mijn angst. Nu zie ik die weer en ervaar ik weer plezier en vreugde. De angst is niet helemaal weg, maar ik laat me er niet meer door leiden.”
Ook het leven van ontwerper Jan wordt niet meer beheerst door angst: “Ik ben me veel meer bewust geworden van hoe angst mijn denken en gevoel beïnvloedt. Nu ik dat opmerk, laat ik me niet meer zo leiden door de angst. Daardoor voel ik me rustiger in situaties waarin ik me voorheen heel erg angstig voelde.”
Geleefd door angst?
De training Mindfullness bij Angst is geschikt voor iedereen die last heeft van angstgevoelens, zich daar in het dagelijks leven ook door belemmerd voelt en bereid is te onderzoeken wat mindfulness hierbij aan inzichten en verzachting kan brengen.
Laat jij je door je angst leiden en wil je dat veranderen, meld je dan nu aan voor de training Mindfulness bij Angst door Mila de Koning of Laurens Veldman.
Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.