Graag wens ik jullie namens alle medewerkers, trainers en docenten van het CVM een gezond en gelukkig 2021 toe, met veel inspiratie en wijsheid.

Bekijk hieronder de nieuwjaarsboodschap van het team van Centrum voor Mindfulness. Lees je liever? Lees dan onder de video verder.

Het afgelopen jaar hebben we ervaren hoe zwaar het leven kan zijn onder de voortdurende druk van een niemand ontziend virus. Maar als ik één ding geleerd heb is het hoeveel veerkracht mogelijk is. Hoeveel steun je dan aan elkaar kunt hebben door samen te mediteren. De sessies van CVM-Online die we konden organiseren, de opleidingen en trainingen, gaven altijd weer moed.

Die steun van mindfulness en compassie zullen we ook het komende jaar hard nodig hebben. Want ook al is er hoop op verbetering dankzij de vaccins, de ingrijpende effecten van de pandemie zullen nog lang iedere dag voelbaar zijn.

Dat geldt in onze eigen levens, als we ziek zijn geweest, of nog zijn. Of als we een dierbare hebben verloren. Dat geldt in het leven van anderen, die meer dan hard moeten werken in zorg of ziekenhuis. Of die gebukt gaan onder de mentale last van corona. Of aan den lijve de onzekerheid van minder inkomen ondervinden. Of van een ongewisse toekomst.

Maar het zwaarst voelt het denk ik het verlies van de vanzelfsprekendheid van onderling contact. En van de onbevangenheid van elkaar tegemoet treden.

Juist hier willen we als CVM het komend jaar inspiratie en steun bieden. Om te beginnen met een herstart van CVM-Online, onze dagelijkse live-online meditatie­sessies, verzorgd door een keur van inspirerende mindfulness­trainers.

In de komende maanden gaan we die sessies aanvullen met inspirerende blogs en verdiepende interviews op podcast en video. Over waar mindfulness vandaan komt, wat de wetenschap erover zegt, over de filosofie erachter.Over hoe je het praktisch beoefent en hoe je je beoefening kunt volhouden en verdiepen. En over hoe we de ethiek van mindfulness en compassie tot leidraad in ons leven kunnen nemen.

Om bij te dragen aan een samenleving die gezonder, veiliger, veerkrachtiger en vriendelijker is. En waarin we zorgvuldig omgaan met de aarde waarop we leven. We bouwen daarbij voort op de kwaliteiten die onze trainers en docenten belichamen: werkelijke aandacht, compassie, diepgaand luisteren, de moed om vragen te stellen, de openheid om verder te denken. Met de energie om er echt wat van te maken.

De voorbije drie maanden hingen er financieel donkere wolken boven ons hoofd en moesten we een aantal hoog gewaardeerde maar gratis activiteiten, zoals onze Mindfulness Reminders, Nieuwbrieven en de dagelijkse sessies van CVM-Online stopzetten. Dankzij die bezuinigingen en jullie genereuze donaties hebben we het jaar kunnen afsluiten met een beperkt verlies.

We zijn jullie erg dankbaar voor jullie steun. Dat geeft ook moed voor het komend jaar nu we nieuwe activiteiten gaan ontplooien. En natuurlijk hopen we jullie behalve online ook fysiek weer te kunnen ontmoeten in ons pand aan de Raadhuisstraat in hartje Amsterdam. Die vertrouwde en inspirerende plek.

Wij gaan als CVM met hernieuwde energie aan de slag om onze missie, door mindfulness en compassie de kwaliteit van leven en samenleven te vergroten, te realiseren. Ik nodig jullie van harte uit om mee te doen!

Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness