Training Mindful Werken bij ziekenhuis Bernhoven in Uden

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn belangrijk bij Bernhoven in Uden. Het ziekenhuis is in transitie om haar droomstrategie te realiseren. Dit vraagt aanpassingen in de organisatie en stelt uitdagende eisen aan de medewerkers. Hierdoor ervaren medewerkers vaker dan voorheen een hogere werkdruk, ondanks of soms juist mede dankzij de tomeloze passie voor hun werk in de zorg. In balans zijn en blijven is meer dan ooit onderwerp van gesprek.

Meest mensgerichte ziekenhuis

Sinds het voorjaar van 2015 worden er in Bernhoven Trainingen Mindful Werken aangeboden aan het personeel. Inmiddels hebben er al 11 trainingen van ieder 8 weken plaatsgevonden. Ruim 120 medewerkers hebben inmiddels de training gevolgd.

Bernhoven heeft als missie het meest mensgerichte ziekenhuis van Nederland te zijn, waarin kwalitatieve aandacht een belangrijke rol in speelt. In de afgelopen jaren heeft Bernhoven de Gastvrijheidszorg Award meerdere malen toegewezen gekregen (in 2014 en 2016). Voor 2017 is het ziekenhuis hier weer voor genomineerd en hoopt het weer op de eerste prijs.

Aandacht voor aandacht

In de mindfulness­training draait het om het trainen van de aandacht om stress te verminderen en om minder op de automatische piloot te handelen. Daarnaast vergroot mindfulness­training de emotionele intelligentie en leidt het tot effectievere communicatie, beter luisteren en meer samenwerking. Dit is uiteraard behulpzaam bij het werken in teamverband, maar ook in relatie tot de patiëntenzorg.

We spraken Elly Marinussen, sinds 1980 werkzaam bij Bernhoven en momenteel werkzaam als O&G verpleegkundige op de kraam- en verloskamer. Zij volgde de incompany training Mindful Werken in het voorjaar van 2017.

Hoe heb je de training ervaren?

“Ik kan niet anders zeggen, dan dat ik heel positief ben over de training. Ik wist eigenlijk niet precies wat ik ervan moest verwachten. Het is echt een soort mentale conditietraining en het is ook echt trainen, trainen, trainen. Ik heb veel geleerd en er gebeurt van alles in je manier van denken, waarnemen en reageren gedurende de training en daarna. Er was ruimte om ervaringen te delen in de groep en de setting voelde prettig en veilig.”

Wat is het meest van belang geweest in de training?

“Wat ik met name geleerd heb, is dat je zelf de regie hebt; over je gedachten (zijn ze behulpzaam, geef ik ze aandacht of laat ik ze los etc.) en over de inhoud van je reacties en de manier waarop je reageert.”

Is er iets verandert met betrekking tot je aandachtigheid en de automatische piloot?

“Er zijn wel degelijk effecten, maar ik moet ook eerlijk erkennen dat ik ook af en toe weer in oude patronen stap. Ik moet eraan blijven werken. Ik merk dat ik veel minder reactief ben en als ik toch in automatische patronen schiet, dan zie ik dat nu wel vrijwel meteen. Soms is de primaire reactie dus sneller dan mijn aandacht of mijn opmerkzaamheid, die dat had kunnen voorkomen. Maar dat ik dat dan op kan merken, vind ik ook winst.

Ik ben door de training eigenlijk ook beter voor mezelf gaan zorgen, puur door mezelf vaker de vraag te stellen: ‘wat heb ik nu nodig?’. Voorheen was ik vooral bezig met anderen en hun behoeften. Het aandachtig zijn brengt mij dus met name een hogere mate van bewustwording en bewuster kiezen.”

En de effecten van de training in relatie tot je werk?

“Als eerste toch weer het feit dat ik minder reactief ben. Ik laat me minder meesleuren in de hectiek op het werk of wanneer zich lastige situaties op het werk voordoen. Ik denk en hoop ook dat een meer kalme houding waardevol is op de afdeling en in het team waarin ik werk. Meerdere collega’s van de afdeling hebben de training gevolgd en we spreken er elkaar ook op aan wanneer we mindless reageren of mindless bezig zijn. Zo versterken we elkaar. Heel mooi. Hoewel het toepassen van mindfulness in communicatie toch nog wel heel uitdagend is, daar heb ik nog wel wat te oefenen.

Ik ben minder zorgelijk of pieker minder en erger me ook wat minder snel op het werk. En als dat er wel is, kan ik nu makkelijker zien wat er is en makkelijker accepteren dat dat er nu is. Ik ben echt milder geworden naar mezelf en naar anderen toe. Mooi om de kracht van mildheid en compassie te ondervinden. Waardevol!”

Wil je meer weten over mindfulness of wil je na de ervaring van Elly zelf een training volgen? Lees dan verder:

Volg een mindfulness­training

Mindfulness­training in-company

Informatie over mindfulness op het werk