Dinsdag 9 juli start de volgende MBSR Online training. Er zijn nog 3 plekken beschikbaar.
Bekijk de agenda.

Onderzoek mindfulness door Universiteit van Amsterdam

10-06-2022

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam doen momenteel onderzoek naar de effecten van regelmatige, langdurige meditatiebeoefening.

Lees verder

Mindfulness en kunst

08-04-2022

Mindfulness¬trainer Jolien Posthumus brengt mindfulness naar musea. Ze is ervan overtuigd dat op een mindfulle manier naar kunst kijken een scala aan mogelijkheden biedt voor zowel de beoefening van mindfulness als het kijken naar kunst.

Lees verder

Mindful communiceren als mentale groepsimmuniteit

24-03-2022

Het is ongemeen vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht, zeker nu we weten dat het nog tot juni gaat duren.

Zelf voel ik de hele tijd ongemak en onrust in mijn lichaam. Stress die eruit moet net als aan het begin van een vakantie. Je wílt helemaal niet tot stilstand komen, zeggen lijf en leden. Bij het begin van de vakantie weet ik dan dat een paar dagen duurt en is er het perspectief van de rust en ontspanning die erop volgt. Nu is dat er niet en worstel ik met de situatie: wel of niet even naar het park? Mijn impulsen en verlangens volgen of toch maar het advies tot stringente sociale onthouding blijven volgen, hoe ongemakkelijk dat ook voelt?

Lees verder
Masterclasses voor leidinggevenden

“Ik heb nu nog maar één patiënt”

24-01-2022

Chirurgen, artsen, verpleegkundigen, iedereen in de zorg heeft het druk, te druk. Allemaal rennen ze van incident naar incident en niemand heeft aandacht voor elkaar en aandacht voor zichzelf. De noden van patiënten slokken alle tijd en aandacht op. Zo verging het verpleegkundige Barbara de Groot ook.

Lees verder

Mindfulness tijdens zwangerschap en geboorte

11-10-2021

Een mindfulness­training van 9 avonden vermindert de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met 50% en verdubbelt de kans op een natuurlijke bevalling.

Lees verder

Centrum voor Mindfulness breidt uit

02-07-2021

Vanaf september 2021 kun je ook een CVM-Mindfulness­training volgen als je niet in Amsterdam en omgeving woont. De trainers van Centrum voor Mindfulness gaan mindfulness­trainingen verzorgen in heel Nederland. De eerste locaties en trainers zijn bekend en aanmelden kan nu al!

Lees verder

Gratis mindfulness­training voor jongeren

16-03-2021

Voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die zichzelf willen ontwikkelen, elkaar willen ontmoeten én iets terug willen doen voor anderen organiseert Centrum voor Mindfulness (CVM) een aantal gratis mindfulness­trainingen.

Lees verder

Mindful Leven als levenskunst

01-02-2021

Laat ik beginnen met een persoonlijke noot. Ruim vijftien jaar geleden zat ik in de warme avondwind op een kade in Venetië. Onverwacht omdat we onze bergtocht naar de voet van de K2 in Pakistan hadden moeten uitstellen. Ik zat daar alleen en een beetje op zoek naar mezelf. Tijd voor reflectie over de koers van mijn leven.

Lees verder

Nieuwjaarsboodschap

04-01-2021

Graag wens ik jullie namens alle medewerkers, trainers en docenten van het CVM een gezond en gelukkig 2021 toe, met veel inspiratie en wijsheid.

Lees verder

Kan ik de wereld veranderen?

08-09-2020

We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alles wat zo snel verandert. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven, hoe maken we de connectie met het grotere geheel?

Lees verder

Gezondheidsvoordelen dankzij de MBCL compassietraining

14-08-2020

Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) zorgt voor diverse gezondheidsvoordelen. Zo helpt MBCL depressieve klachten te verminderen bij mensen met terugkerende depressies1. Ook is gebleken dat MBCL bij deelnemers die zelfkritisch zijn, zorgt voor belangrijke verbeteringen waardoor de kans op psychische aandoeningen vermindert2.

Lees verder

Zó werkt mindful werken

14-07-2020

Stressreductie, meer focus, verhoogde emotionele intelligentie, minder reactief, vaardiger communiceren, veelal transparantere interacties, meer veerkracht en een meer open mind. Dat zijn effecten die je mag verwachten van een Mindful Werken Training.

Lees verder

CVM-Online komt na de zomer terug

25-06-2020

Met een ongekend hoge respons (17%) op de enquête lieten de 3000 deelnemers aan de CVM-Online sessies hun waardering blijken voor de trainers die iedere dag een half uur mindfulnessmeditatie verzorgen: een negen (9!

Lees verder

My year of living mindfully

27-05-2020

Shannon Harvey, bekroond gezondheidsjournalist, ging op zoek naar een wetenschappelijk bewezen manier om haar mentale gezondheid te verbeteren. Zij kampte met uitputting door slapeloosheid en een chronische auto-immuunziekte. Daarnaast maakte zij zich zorgen om haar jonge kinderen die opgroeiden in een wereld vol stress, angst, depressie en verslaving.

Lees verder

Weer fysieke groepsbijeenkomsten mindfulness?

13-05-2020

Vanaf 1 juni aanstaande worden een aantal richtlijnen van de overheid in verband met corona versoepeld. Het CVM heeft de argumenten overwogen en kiest ervoor de activiteiten voor de maand juni 2020 nog niet fysiek aan te bieden. Welke overwegingen horen hierbij? En welke keuze maak jij als trainer?

Lees verder

Online meditatie­sessies spelen in op een behoefte

01-05-2020

Op 16 maart is het Centrum voor Mindfulness gestart met online meditatie­sessies. “Direct na de intelligente lockdown wilden we mensen een mogelijkheid bieden om stil te kunnen staan en veerkrachtig te blijven in deze nieuwe onzekere tijd,” vertelt Wibo Koole, directeur van het CVM.

Lees verder

Mentaal gezond tijdens de coronacrisis

21-04-2020

“Hoe blijf je mentaal gezond tijdens de coronacrisis? De crisis maakt mediteren nog populairder dan het al was: grote groepen doen dagelijks mee aan online meditatie­sessies.” schrijft Trouw in hun artikel over mindfulness in tijden van corona.

Lees verder

Stilstaan, opmerkzaam zijn en vooruitkijken

16-04-2020

In mindfulness stellen we de vraag: ga je door op automatische piloot? Of sta je even stil en denk je na over je respons? Dit is het moment om stil te staan en met z’n allen scherper voor ogen te krijgen in wat voor wereld we straks willen leven. En hoe we onze samenlevingen veerkrachtiger kunnen maken. Want ook deze crisis gaat voorbij, en ook een nieuwe crisis zal komen.

Lees verder

Mindfulness juist nu!

15-04-2020

De maatschappelijke crisis die zich deze maand ontwikkelt rond het coronavirus vraagt om een respons van ons allemaal. Als je mindfulness¬trainer bent dan voel je je, zeker als je dit als zzp’er doet, wellicht teruggeworpen op jezelf.

Lees verder

CVM-Online verdiept en verbreedt

08-04-2020

Goed nieuws: de komende weken gaat CVM-Online door! De interesse in de gratis groepsmeditaties is zo groot dat we nu ook het trainersteam uitbreiden.

Lees verder

ADHD en samenleven in coronatijd

07-04-2020

Het combineren van thuiswerken en thuisonderwijs vergt vaak nogal wat van ouders en kinderen. Hoe heb je aandacht voor zowel je werk als je kinderen en hun schoolactiviteiten? En hoe houd je het gezellig in huis en kom je ook nog toe aan ontspanning? Ouders van kinderen en tieners met ADHD staan hierbij nog eens voor extra uitdagingen.

Lees verder

Scholen zitten samen

06-04-2020

Allemaal ervaren we dat het coronavirus ons raakt, zowel fysiek als mentaal. Ook in het onderwijs is er veel gaande en wordt er op dit moment veel van docenten én de leerlingen verwacht.

Lees verder

Livestream met Jon Kabat-Zinn

30-03-2020

Livestream met Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training, over hoe we mindful en heartful kunnen omgaan met corona.

Lees verder

CVM Online: nu ook podcasts en blogs

30-03-2020

Het is bijzonder vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht. Bij het CVM willen we in deze ongewone en onzekere tijden zoveel mogelijk mensen ondersteunen door middel van mindfulness en compassie.

Lees verder

Op afstand, maar niet afstandelijk

24-03-2020

Minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar, veranderde afgelopen week onze hele wereld. Het Centrum voor Mindfulness (CVM) startte op 16 maart meteen met online meditatiebijeenkomsten als troost en ondersteuning in deze tijden van sociale onthouding. Binnen één week werden 2500 mensen lid van de gratis Online Community. Gemiddeld 500 deelnemers doen elke avond mee aan de gratis online meditatie.

Lees verder

CVM gaat online!

17-03-2020

In verband met de coronamaatregelen worden landelijk alle groepsactiviteiten tot 6 april opgeschort. Als CVM volgen we deze richtlijn vanzelfsprekend op. Wij hebben gezocht naar een passende overbrugging van deze periode: we gaan online!

Lees verder

Met CVM ONLINE mediteren

13-03-2020

Centrum voor Mindfulness introduceert: online mediteren in tijden van sociale onthouding.

Lees verder

Als je niet meer bij jezelf past

04-03-2020

Wat als je ongelukkig wordt van je eigen gedrag? Dan verander je dat, zou je zeggen. Maar, gedragsverandering is misschien wel het moeilijkste dat er is. Helemaal, wanneer het gedrag is dat je al lang vertoont en waaraan iedereen om je heen is gewend. Gedrag waaraan anderen je herkennen, wat ze typisch bij jou vinden passen. Dergelijk gedrag veranderen doe je pas wanneer dat echt noodzakelijk is en zelfs dan met veel tegenzin.

Lees verder

Hart voor de dokter

12-02-2020

Artsen houden van hun vak: 70 tot 80% van de dokters is tevreden tot zeer tevreden met zijn of haar carrière. Vooral het persoonlijke contact met patiënten en het bieden van steun en begeleiding geeft energie en zorgt voor voldoening. Toch staan kranten en vakbladen vol met verontrustende verhalen over artsen die overwerkt zijn en opbranden.

Lees verder

Meer concentratie en rust bij kinderen en jongeren

11-02-2020

In januari 2020 verscheen het werkboek voor kinderen en jongeren met ADHD MYmind – Mijn mindfulness-aandachtsboek van Susan Bögels met tekeningen van Corien Bögels. Susan Bögels is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut. Bij het Centrum voor Mindfulness geeft ze trainingen en opleidingen over het thema ‘Mindfulness en jeugd’. Susan heeft al verschillende boeken op haar naam staan over mindfulness, opvoeding, en kinderen en jongeren. Haar nieuwste boek hoort bij de training MYmind voor kinderen en jongeren (8-18 jaar) met ADHD, en hun ouders.

Lees verder

Nieuw boek van Christopher Germer en Kristin Neff

24-01-2020

Onlangs verscheen het nieuwste boek van Christopher Germer en Kristin Neff, de ontwikkelaars van de Mindful Zelfcompassie (MSC) training, “Teaching the Mindful Self-Compassion Program: a guide for professionals”.

Lees verder

Eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties

10-12-2019

De eerste conferentie over mindfulness in organisaties was een mijlpaal voor de Europese mindfulnessbeweging. Meer dan 150 deelnemers uit alle windstreken van Europa kwamen op 11 oktober 2018 tezamen voor de laatste (wetenschappelijke) inzichten over de effecten van mindfulness op het werk in de praktijk en mindful leiderschap. Ze deelden best practices van minfulnessimplementaties in eigen organisaties en volgden verschillende masterclasses en workshops om zelf een nog betere leidinggevenden te worden.

Lees verder

Verdiep je enquiryvaardigheden

27-11-2019

Enquiry is misschien wel het meest interessante onderdeel van het geven van de mindful zelfcompassietraining MSC. Met geen ander onderdeel van de training kun je de deelnemer zo direct helpen om inzicht te verkrijgen als met enquiry. Echter, enquiry is voor veel trainers ook een uitdaging.

Lees verder

Hoe zorg je goed voor jezelf als medisch professional?

31-10-2019

Dr. Ronald Epstein (USA) is inmiddels een vertrouwd gezicht in het Centrum voor Mindfulness. Dat hij naar het CvM komt is uniek te noemen aangezien zijn activiteiten zich met name in de Verenigde Staten afspelen. Epstein is Amerika’s bekendste mindful huisarts en schreef het boek “Attending” over de effecten van mindfulness in de medische wereld.

Lees verder

Visierapport Ontwikkeling en Innovatie Mindfulnessveld in Nederland

03-10-2019

Op 4 oktober 2019 verschijnt de eerste Landelijke Monitor Mindfulness­trainers. Drie opleidingsinstituten – het Radboudumc Centrum voor Mindfulness (Radboud CvM), het Centrum voor Mindfulness Amsterdam (CvM Amsterdam) en SeeTrue Maastricht – hebben deze monitor ontwikkeld.

Lees verder

Mindfulness: wetenschap en beoefening in kaart gebracht

02-10-2019

For more than 25 centuries, historical teachings of the Buddha traveled across the people, languages, and cultures of the world. Mindfulness – commonly described as attention to and awareness of present moment experience – is at the heart of these teachings.

Lees verder

De mindful ochtendroutine van Jon Kabat-Zinn

12-08-2019

Vraag jij je ook wel eens af hoe andere mensen dat doen, ’s ochtends mediteren? Jij bent al blij als je na de ochtendhectiek op tijd op je werk aankomt. Laat staan dat je, zeg 10 minuten, stilte en aandacht hebt gehad op je meditatiekussen…

Lees verder

Volledig in gedachten

26-06-2019

Talloze keren heb ik het stukje over het Damrak van het Centraal Station Amsterdam naar de Dam gelopen. Bijna altijd volledig in gedachten. Druk met de afspraak waarnaartoe ik op weg was. Al vast bedenkend wat er zou gaan gebeuren en hoe ik dan zou reageren. Mogelijke conflicten vocht ik al uit in mijn hoofd, nog voordat ze zich hadden voorgedaan. Een aanval op mijn ideeën pareerde ik voordat de aanval kwam.

Lees verder

Groot onderzoek naar mentale gezondheid van kinderen en jongeren

19-06-2019

370 Britse scholen doen mee aan een van de grootste onderzoeken ter wereld om aan te tonen wat het beste werkt bij het ondersteunen van mentale gezondheid en welzijn van kinderen.

Lees verder

Word de betere versie van jezelf

30-04-2019

Weten is één, doen is iets heel anders. Velen weten wel wat ze willen en wat goed voor ze is, maar slagen er niet in hun eigen pad in de praktijk te volgen. Vaak laten we ons afleiden door de vergelijking van onszelf met anderen die het perfect voor elkaar lijken te hebben. Matthijs Steenveld geeft je in zijn training Mindfulness en Sterke Kanten handvatten om te beginnen met wat jij wil.

Lees verder

Mindfulness en compassie op het werk

23-04-2019

Van 7 t/m 11 mei kun je gratis de internationale online summit volgen “Mindfulness & Compassion at Work”. Wibo Koole, directeur en medeoprichter van Centrum voor Mindfulness, is één van de sprekers tijdens deze vijfdaagse.

Lees verder

Teamfocus creëer je met mindfulness en compassie

28-03-2019

eam een teamfocus krijgt, dat het een gezamenlijk doel voor ogen heeft en houdt? Wibo Koole (organisatieadviseur, mindfulness­trainer en directeur van CvM)

Lees verder

Update dialoog­bijeenkomsten voor mindfulness­trainers

27-03-2019

We kregen veel positieve reacties op de uitnodiging voor mindfulness­trainers om mee te denken over het vak van mindfulness trainer en de waarde van mindfulness voor onze huidige maatschappij. Hiervoor worden door drie opleidingsinstituten voor mindfulness­trainers dialoogbijeenkosmten georganiseerd. Positieve reacties zoals ‘eindelijk!’, ‘beroepsgroep naar hoger plan tillen’, ‘ruimte voor innovatie en beweeglijkheid’. Er werden ook […]

Lees verder

Angst voor de bevalling. Daar is wat aan te doen!

14-03-2019

Angst voor de bevalling komt veel voor. Als je hier last van hebt, ben je dus niet de enige. En, het is goed je hierover te informeren in plaats je ermee terug te trekken.

Lees verder

Je hebt ’t al in je!

13-03-2019

Wanneer er een kind op komst is, verandert er veel. Eigenlijk verandert alles: je lichaam en je geest, jouw relatie met de partner, jouw positie in je familie en in de wereld om je heen. De snelheid, maar ook het onbekende van al deze veranderingen kunnen een behoorlijke impact hebben op jou en je partner.

Lees verder

Hoe ga je verder met mindfulness?

09-03-2019

Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt een mindfulness­training gevolgd en je bent enthousiast over wat je geleerd hebt en hoe het je leven verandert. Na afloop van de 8-weekse training heb je een plan gemaakt hoe je mindfulness kunt integreren in je leven. Waar en wanneer je de formele oefening doet en hoe je op een informele manier mindfulness kunt blijven toepassen.

Lees verder

Opleiding Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst

08-03-2019

Irena Veringa verzorgt samen met prof. Susan Bögels (hoogleraar mindfulness in families) de trainersopleiding Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear (MBCP- FoC). Dit is een opleiding tot mindfulness­trainer voor angstreductie bij zwangere vrouwen en hun partners. “Voor iedereen die werkzaam is in de geboortezorgketen of anderszins te maken heeft met zwangeren met angst, is deze training een zeer waardevolle aanvulling,” is de overtuiging van Irena.

Lees verder

Tiende druk voor Mindful Werken – in 8 stappen je werkdruk de baas

22-02-2019

Met 5000 verkochte exemplaren blijft Mindful Werken onverminderd het meest populaire boek over mindfulness op het werk. De eerste druk verscheen in 2013, geschreven door auteur Wibo Koole, tevens organisatieadviseur, mindfulness­trainer en directeur van het Centrum voor Mindfulness.

Lees verder

Mindful in contact met anderen

18-02-2019

We mediteren vaak alleen, maar we leven samen met anderen. Meditatie helpt ons om te kalmeren, bewuster te worden van wat zich om ons heen afspeelt en moeilijkheden eerlijk en met acceptatie tegemoet te treden. In contact met anderen verdwijnt dit weer, terwijl we juist dan hetzelfde willen ervaren. Inter­persoonlijke mindfulness helpt je daarbij op weg.

Lees verder

Theresa May over mindfulness in het Britse parlement

14-02-2019

Tussen de schermutselingen over Brexit gaat het parlementaire handwerk in Engeland gewoon door. Woensdag 13 februari hield Chris Ruan, Labour parlementslid en al jarenlang promotor van mindfulness in de samenleving, een warm pleidooi voor een mindful UK na Brexit.

Lees verder

Mindfulness op de basisschool

01-02-2019

Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Amsterdam Nieuw-West krijgen kinderen iedere week mindfulness­training. De zender AT5 maakte hierover een item.

Lees verder

“Mindful met je peuter” versterkt de ouder-kindrelatie

25-01-2019

Onlangs is in het wetenschappelijke tijdschrift Mindfulness een artikel verschenen over de werkzaamheid van de training “Mindful met je Peuter”. Van deze speciaal voor ouders met een peuter ontwikkelde “Mindful Parenting” training blijken niet alleen de moeders te profiteren, maar ook hun kinderen vertonen na de training minder psychische klachten. Daarnaast blijkt er een verbetering te zien te zijn in de ouder-kind interactie. Deze is gemeten met behulp van video-observaties, wat uniek is in het mindful parenting onderzoek.

Lees verder

Mindful Ouderschap, alleen maar voordelen?

24-01-2019

Met de komst van Susan Bögels, hoogleraar Family, Mental Health & Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut, komt een heel programma aan trainingen en opleidingen op het gebied van Mindfulness voor ouders en kinderen naar het Centrum voor Mindfulness. Tijd om Susan wat beter te leren kennen.

Lees verder

Mindfulness voor ouders en kinderen – Informatie­middag

12-01-2019

Graag nodigen wij je uit om op zondag 3 februari 2019 aanwezig te zijn bij de presentatie van ons nieuwe aanbod speciaal gericht op de ondersteuning van aanstaande en jonge ouders en hun kind(eren).

Lees verder

Hoe mindfulness relaties binnen het gezin verbetert

10-01-2019

Mindfulness heeft niet alleen invloed op de manier waarop we met onszelf omgaan, maar ook de manier waarop we ons verhouden tot anderen. Door het beoefenen van bewuste, niet-oordelende aandacht, met onszelf en anderen, kunnen zich diepgaande veranderingen in relaties voordoen.

Lees verder

Frits Koster over zelfcompassie voor mannen

11-12-2018

vaders, verloren zonen” van Guy Corneau. De titel van het boek maakt al duidelijk dat het boek zich richtte op de problematiek die veel jonge mannen ervaren. We zijn nu 30 jaar verder maar het thema lijkt onveranderd te zijn gebleven.

Lees verder

Decembercadeau’s van Edel Maex

29-11-2018

meestal dun en klein. En toch ben ik er keer op keer door gefascineerd. Ik herlees ze steeds weer opnieuw. Wat me pakt, zijn de woorden, het perspectief, de innerlijke kracht en vriendelijkheid die ze uitstralen. Dit najaar verschenen er opnieuw twee.

Lees verder

Zo krachtig is zelfcompassie op het werk!

21-11-2018

zelfcompassie is daarvoor cruciaal. Wanneer mensen een terugslag ervaren op hun werk – of het nu een slecht verkoopkwartaal is, overgeslagen worden bij een promotie of een conflict met een collega – zie je vaak twee soorten reacties daarop. Of we schieten in de verdediging en geven anderen de schuld of we verwijten het onszelf.

Lees verder

Mindful Zelfcompassie op het werk

19-11-2018

Burnout. Het aantal medewerkers en leidinggevenden met psychische klachten als gevolg van werkdruk groeit nog steeds. Met klachten als twijfel aan jezelf, cynisme en mentale en fysieke uitputting. Gelukkig is er een toegankelijke oplossing.

Lees verder

Lopen we op de feiten vooruit?

15-11-2018

Mindfulness in organisaties is al een paar jaar hot. Steeds meer serieuze bedrijven nemen het op in hun beleid voor welzijn en gezondheid of voor de ontwikkeling van leiderschap. Maar er zijn ook tegengeluiden: wordt mindfulness niet teveel als panacee gezien, en willen bedrijven eigenlijk wel echt verbeteren?

Lees verder

Mindfulness in persoonsgerichte zorg

09-11-2018

Soms verschijnt er een boek dat opvalt. Opvalt door vriendelijkheid, aandacht en vooral helderheid. Dat is het geval met het boek Mindfulness in persoonsgerichte zorg. De auteurs zijn erin geslaagd om mindfulness helder en begrijpelijk en toepasbaar uit te leggen voor verpleegkundigen. En passant is het een inspirerend boek omdat het zo mooi de basisprincipes van mindfulness in het eigen leven, maar vooral in het werk van verpleegkundigen verwoordt. Ik citeer een stukje uit het voorwoord:

Lees verder

Hoe word je minder streng voor jezelf?

07-11-2018

Journaliste Sarina Wijnen is kritisch op zichzelf en zeer kritisch als het aankomt op haar uiterlijk. Haar innerlijk stem bezorgt haar een slecht gevoel. Hoe kun je die stem vriendelijker maken? Wijnen volgde de vijfdaagse training mindful zelfcompassie van Kristin Neff.

Lees verder

Opgebrand door hoge werkdruk

03-11-2018

In Het Financieele Dagblad verscheen het artikel Opgebrand door hoge werkdruk. De strekking van dit artikel is, dat bijna iedereen er last van heeft, van hoge werkdruk. Vooral leidinggevenden en mensen in intellectuele beroepen vallen steeds vaker uit met psychische aandoeningen zoals overspannenheid en burn-out. Werknemers die een industrieel beroep uitoefenen -meer met hun handen werken dan hun hoofd- lopen grotere kans op fysieke aandoeningen.

Lees verder

Inspiratievideo van Saki Santorelli

01-11-2018

Teaching mindfulness MBSR in a changing world

Lees verder

Een knipoog van de Boeddha

31-10-2018

Vlak voor de Kinderboekenweek 2018, bij de opening van de Boeddha-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, werd ‘Een knipoog van de Boeddha’ van Erica Terpstra gepresenteerd. Het thema van de Kinderboekenweek was ‘Vriendschap, kom erbij!’ en wat past daar mooier bij dan dit kinderboek over Prins Siddhartha, de Boeddha, het boeddhisme en compassie.

Lees verder

Met hoogleraar Susan Bögels versterkt CvM mindfulness voor ouders en kinderen

31-10-2018

Hoogleraar Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut Susan Bögels gaat het programma Mindfulness voor Ouders en kinderen bij het CvM versterken.

Lees verder

Het Internationale MSC Trainers Festival

11-10-2018

Meer dan 100 Compassie MSC-trainers uit 22 landen kwamen deze zomer bijeen op het eerste International Mindful Self-Compassion Teacher Festival in het beste zomerweer dat je je in Nederland kunt voorstellen.

Lees verder

Teaching MBSR in a Changing World

22-09-2018

Tijdens de Zomerschool “Growing Edges” 2018 hield hoofdgast Saki Santorelli een inspirerende lezing “Teaching MBSR in a Changing World” voor de aanwezige mindfulness- en compassietrainers.

Lees verder

Adriaan van Dis en de Dalai Lama

15-08-2018

In onze westerse samenleving groeit de belangstelling voor het Boeddhisme. Is het een flirt of is het ernst? Projecteren we niet te veel idealen op een oosterse levensfilosofie of godsdienst die wij maar oppervlakkig kennen? En wat is de waarde van westerse mindfulness?

Lees verder

Meer focus op het werk met mindfulness

21-06-2018

Je kent het waarschijnlijk wel: je bent aan het werk en wordt ondertussen afgeleid door telefoon, Whatsapp, collega’s, e-mail en social media.

Lees verder

Maak kennis met onze mindfulness­trainers

15-06-2018

Heb je interesse in een (vervolg)training bij het Centrum voor Mindfulness? Misschien wil je dan wel iets meer weten over de trainer van de betreffende mindfulness­training: wie is hij of zij en past deze trainer bij mij? En wat heeft de trainer uit eigen ervaring te vertellen over het onderwerp en de training?

Lees verder

Kan een training mindfulness hart- en vaatziekten voorkomen?

07-06-2018

Ellen Rouwet is vaatchirurg in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij heeft bij de Hartstichting een onderzoeksvoorstel ingediend, omdat zij wil onderzoeken of een training in mindfulness hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Lees verder

Mindfulness op het werk, pure noodzaak

23-05-2018

Vluchtige markten, veeleisende consumenten en razendsnel veranderende technieken en digitalisering, zorgen voor een nog niet eerder vertoonde snelheid van veranderingen. De supersnel veranderende wereld is bijna niet meer bij te

Lees verder

Mindfulness Meditatieoefeningen

16-05-2018

Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulness­training heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.

Lees verder

Je bent uniek, maar niet de enige

04-05-2018

Jongeren ervaren steeds meer stress, spanning en depressieve klachten, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. In de periode 2012 tot 2015 hebben 50% meer meisjes en 21% meer jongens hier last van. Onder studenten zijn de percentages eveneens alarmerend hoog: 61% van hen heeft ernstige angstklachten, 39% werd beperkt in zijn functioneren door depressieve klachten en 62% voelde zich eenzaam. Tien procent heeft ooit gedacht aan suïcide.

Lees verder

De impact van mindfulness­training in organisaties

25-04-2018

Onder leiding van Wibo Koole en Marloes Telle vond eind 2017 een onderzoek naar de impact van de mindfulness­training ‘Mindful Werken’ in organisaties plaats binnen het ministerie van OCW.

Lees verder

Mindfulness in organisaties: volop in ontwikkeling

13-04-2018

Van 10 t/m 13 juli aanstaande vindt in Amsterdam het Internationale Congres over Mindfulness (ICM) 2018 plaats. Hèt congres over mindfulness en wetenschappelijk onderzoek, met presentaties en workshops van internationale topsprekers.

Lees verder

Je bent jong en je wilt wat

05-04-2018

Voortdurende competitie en jezelf vergelijken met anderen, dat is waar tieners en jongeren een groot deel van de dag mee bezig zijn. Zelfkritisch zijn is daarbij een manier van leven voor hen, in de overtuiging dat jezelf afmatten de enige manier is om succesvol te zijn. Het gevolg is: weinig succes, teveel stress en te weinig slaap.

Lees verder

Het belang van micropauzes

29-03-2018

Wie te lang doorwerkt, wordt uiteindelijk minder productief. Waarschijnlijk hebben we dat allemaal wel eens ervaren. Door non-stop doorwerken raakt je brein overbelast en uitgeput.

Lees verder

Mindfulness maakt je creatiever op je werk

26-03-2018

Creativiteit, ook op het werk, is steeds belangrijker. De wereld verandert snel en bedrijven moeten steeds sneller inspelen op die veranderingen. Of je nu problemen voor een klant hebt op te lossen, een nieuwe productlijn verzint of aansluiting wilt vinden bij nieuwe technologieën, in alle gevallen heb je creativiteit nodig.

Lees verder

Mindfulness tijdens zwangerschap en bevalling: een cadeau voor aanstaande ouders

21-03-2018

Trainers Marjorie Lumet en Aileen Kennedy verzorgen samen het Mindfulness-Based Childbirth and Parenting Program bij ons centrum. Marjorie en Aileen waren beiden zwanger toen ze zelf de opleiding tot mindfulness­trainer hebben gedaan. Ze merkten hoe behulpzaam mindfulnessvaardigheden tijdens de zwangerschap en bevalling waren en hoeveel voordelen mindfulness hen ook daarna heeft bezorgd.

Lees verder

Mindfulness misbruikt voor egoïstisch plezier

15-02-2018

Soms bekruipt me weleens een ongemakkelijk gevoel als ik alle Amerikaanse – en eerlijk gezegd ook sommige Nederlandse – aanprijzingen zie voor mindfulness­training. Supergelukkig wordt je ervan, een boost voor je ego.

Lees verder

Emotioneel intelligent door mindfulness

27-01-2018

Daniel Goleman, bestseller auteur, leiderschapsexpert en organisatieadviseur, kwam lang geleden zelf in aanraking met de kracht van mindfulness. Nu ziet hij dat we leven in een wereld die ‘wealthy in information, but poor in attention’ is. De vaardigheid om aandachtig te kunnen zijn, is nu belangrijker dan ooit, vindt Goleman.

Lees verder

Mindful leiderschap: van zelfreflectie naar compassie

10-01-2018

Wibo Koole is directeur van het Centrum voor Mindfulness en mindfulness­trainer, ook voor managers. Menig manager en leidinggevende heeft zijn training Mindful Leiderschap gevolgd en zijn boek Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties ligt vaak prominent op het hun bureau.

Lees verder

Jon Kabat-Zinn: “Mensen zijn de weg kwijt”

19-12-2017

Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), sprak in oktober 2017 in een van de zalen van het House of Parliament in Londen. Politici uit meer dan tien landen, waaronder Nederland, hadden zich daar verzameld om te brainstormen over hoe mindfulness in politiek en beleid vorm kan krijgen. Ook op het hoogste niveau zijn mensen doordrongen van de kracht van mindfulness.

Lees verder

Jon Kabat-Zinn: “Mensen zijn de weg kwijt”

19-12-2017

Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), sprak in oktober 2017 in een van de zalen van het House of Parliament in Londen. Politici uit meer dan tien landen, waaronder Nederland, hadden zich daar verzameld om te brainstormen over hoe mindfulness in politiek en beleid vorm kan krijgen. Ook op het hoogste niveau zijn mensen doordrongen van de kracht van mindfulness.

Lees verder

Trainer Martine: je komt dichter bij jezelf en je leven wordt rijker

07-12-2017

Martine Huisman is psycholoog en mindfulness­trainer. In 2013 kwam zij zelf met mindfulness in aanraking en zij merkte in haar 8-weekse basistraining mindfulness (MBSR) hoe goed haar deze training deed. Het was voor haar een echte eyeopener. Na haar eigen training vond ze dat iedereen dit minimaal één keer moet ervaren. Ze besloot mindfulness­trainer te worden.

Lees verder

Zelfcompassie voor jongeren

06-12-2017

Werk jij met jongeren en wil je hen helpen om met meer gemak om te gaan met de emotionele schommelingen van het dagelijks leven?

Lees verder

HR omarmt mindfulness

01-12-2017

Maandag 27 november vond bij Centrum voor Mindfulness het HR-Symposium plaats over bevlogenheid, jobcrafting, innovatie en teamwork in relatie tot mindfulness. Een zaal vol HR-managers, organisatieadviseurs en mindfulness­trainers luisterde geboeid naar presentaties van Arnold Bakker, Wibo Koole, Peter Oeij en en Michael West.

Lees verder

Compassievol leiderschap sleutel tot innovatieve en hoogwaardige zorg

28-11-2017

Compassievol leiderschap stimuleert innovatie en heeft een bewezen positief effect op de kwaliteit van medische zorg, aldus de Engelse hoogleraar organisatiepsychologie Michael West.

Lees verder

Zo maak je vergaderen leuker, echt!

08-11-2017

Vergaderingen kunnen echt veel leuker, zeggen vergaderaars zelf. De aanleiding was een artikel van Eric J. McNulty over hoe je vergaderen weer zinvol en leuk kunt maken. Hij ontving na zijn publicatie vele tips en ideeën van ervaringsdeskundigen die uren per dag aan een vergadertafel doorbrengen, omdat dat hun werk is.

Lees verder

Attending – medicine, mindfulness and humanity door Ronald Epstein

07-11-2017

‘I believe that the practice of medicine depends on a deep understanding between clinicians and patients, and that human understanding starts with understanding oneself.’ Zo begint Ronald Epstein zijn boek Attending – medicine, mindfulness and humanity.

Lees verder

Wat zijn de grootste uitdagingen van HR-afdelingen?

07-11-2017

Op 27 november a.s. organiseert het Centrum voor Mindfulness een verrassend symposium met wereldwijde specialisten.

Lees verder

Hoe zou de wereld eruit zien met meer compassie?

06-11-2017

Vriendelijkheid en mildheid (compassie), voor jezelf en anderen, kun je trainen.

Lees verder

Hoe ga je na de training zelf verder met mindfulness?

01-11-2017

Mindfulness en psychologische veiligheid zijn een voorwaarde voor veerkrachtige innovatieteams. Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden.

Lees verder

Mindfulness en psychologische veiligheid

27-10-2017

Mindfulness en psychologische veiligheid zijn een voorwaarde voor veerkrachtige innovatieteams. Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden.

Lees verder

Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen

24-10-2017

Onlangs verscheen van Matthijs Steeneveld het boek met de titel Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen. Dit boek leert je om effectiever om te gaan met stress, tegenslagen en uitdagingen.

Lees verder

De groene zone in: mindfulness based teamwerk

20-10-2017

Hoe kan mindfulness nou eigenlijk van nut zijn bij job crafting, bij het scheppen van voorwaarden voor opmerkzame teams en bij het creëren van een bloeiende organisatie?

Lees verder

Bevlogenheid en Job Crafting: geef medewerkers de ruimte

19-10-2017

De werkdruk is nog steeds enorm hoog in veel organisaties. Nu de economie aantrekt zal dat niet minder worden, waardoor toename van verzuim op de loer ligt. Hoe kun je als organisatie verzuim voorkomen en medewerkers aan boord houden?

Lees verder

Mindful werken – in 8 stappen je werkdruk de baas beleeft 8ste druk

17-10-2017

Na 4000 gedrukte en verkochte exemplaren, blijft de vraag naar het boek Mindful werken nog steeds onverminderd groot. Vandaag verscheen de 8ste, ongewijzigde, herdruk van dit boek dat auteur Wibo Koole in 2013 schreef.

Lees verder

Hoe voorkom je een burnout?

16-10-2017

Simone Lips, mindfulness­trainer bij het MIO-team (Mindfulness in organisaties) van het Centrum voor Mindfulness vertelt in haar bijdrage hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Lees verder

Oordelen werkte niet meer voor mij

12-10-2017

Karel Overbeek was net ontslagen en voelde dat zijn lichaam vol stress zat. Hij had meer dan tien jaar een zware managementfunctie vervuld. Hij had meer dan tien jaar een zware managementfunctie vervuld. Plotseling had hij alle tijd, maar wist niet goed wat hij daarmee kon doen.

Lees verder

Mindfulness is goed voor kinderen

14-09-2017

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben kinderen baat bij mindfulnesslessen op de basisschool.

Lees verder

Eerste Nederlandse symposium over mindfulness in organisaties

14-09-2017

Ben je werkzaam als HR-specialist, organisatieadviseur of coach en geïnteresseerd in de kansen van mindfulness voor organisaties?

Lees verder

Hoe empathisch luisteren stressreducerend werkt

31-05-2017

We kunnen stress verminderen simpelweg door zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen, door genoeg te slapen, beweging en goede voeding.

Lees verder

Mindful werken bevordert succesvol innoveren en investeren

31-05-2017

Innovatieteams zijn succesvoller als hun werkomgeving mindful is. Dan zijn ze beter in staat problemen op te lossen, volgens het promotieonderzoek van TNO-er Peter Oeij.

Lees verder

Manage your inner chimp

31-05-2017

Reactiviteit vanuit de hersenen bekeken.
Dit filmpje geeft inzicht in hoe dat werkt in onze hersenen, onze manier van denken en (emotioneel) reageren.

Lees verder

DWDD in gesprek over mindfulness

31-05-2017

In de basis was hij eigenlijk wars van het ‘softe’ mindfulness, maar hij ontdekte – bevestigt door vele wetenschappelijke onderzoeken – hoe mindfulness in een groot aantal gevallen een positief verschil kan maken op het gebied van o.a.:

Lees verder

Mindfulness meditatie: goed voor fysieke en geestelijke gezondheid

31-05-2017

Dankzij diverse onderzoeken krijgen we steeds meer inzicht in het hoe en waarom mindfulness heilzaam is op zo veel aspecten van het leven.

Lees verder

Groter welzijn tot stand brengen?

30-05-2017

De vroege Boeddhistische literatuur bevat een verfijnd model van geest, lichaam en menselijk gedrag. Geworteld in de empirische ervaring van meditatie en onderzoek in de eerste persoon, beschrijft het hoe elk moment een nieuwe virtuele wereld wordt geconstrueerd.

Lees verder

Zelfcompassie voor tieners

30-05-2017

Het leven van tieners kan tegenwoordig behoorlijk uitdagend zijn door de hoge verwachtingen en druk van ouders, leraren en vrienden.

Lees verder