Een mindfulness­training van 9 avonden vermindert de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met 50% en verdubbelt de kans op een natuurlijke bevalling.

Dat concluderen UvA-onderzoekers Irena Veringa, Esther de Bruin, Bonny van Steensel en Susan Bögels in een artikel dat 11 juli 2021 gepubliceerd werd in het vooraanstaande Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift ‘Birth’.

Onderzoek

De Mindfulness Based Childbirth and Parenting training is ontwikkeld door verloskundige en mindfulness trainer Nancy Bardacke en toegespitst op zwangeren met een hoge mate van angst voor de bevalling. De training wordt gegeven in kleine groepen van circa 6 zwangeren en partners door speciaal getrainde verloskundigen en mindfulness­trainers, en bestaat naast aandachttraining uit educatie over de bevalling en het ouderschap.

Lees meer over het onderzoek

Podcastgesprek

In het podcastgesprek van CVM Mindful Leven Mindful bevallen: Terug naar de oerknal vertelt onderzoeker Irena Veringa (tevens verloskundige en mindfulness­trainer) over mindfulness tijdens zwangerschap en geboorte en haar passie om vrouwen een zo goed mogelijke bevallingservaring te geven, waarbij de zwangere vertrouwt op haar eigen lichaam en het natuurlijk proces van de bevalling.

Luister de podcast