Trainers Marjorie Lumet en Aileen Kennedy verzorgen samen het Mindfulness-Based Childbirth and Parenting Program bij ons centrum. Marjorie en Aileen waren beiden zwanger toen ze zelf de opleiding tot mindfulness­trainer hebben gedaan. Ze merkten hoe behulpzaam mindfulnessvaardigheden tijdens de zwangerschap en bevalling waren en hoeveel voordelen mindfulness hen ook daarna heeft bezorgd.

Marjorie vertelt: “Door het beoefenen van mindfulness voelde ik veel meer aanwezig in mijn lichaam. Daarvoor was ik me minder bewust van mijn grenzen en behoeften, nu was ik beter in staat om die te begrijpen en te respecteren. Ik had een veel sterker gevoel van verbondenheid met mijn kind, dan tijdens mijn eerste zwangerschap en dat gevoel was heel bijzonder. Veel ouders ervaren precies het tegenovergestelde: ze zijn druk bezig met hun eerste kind en kunnen daardoor minder aandacht geven aan het zwanger zijn.

Dankzij mindfulness kon ik beide aandacht geven en kon ik van mijn eerste kind én de zwangerschap genieten.” Aileen vult aan: “Ik merkte tijdens de bevalling dat de weeën heviger werden, telkens wanneer ik niet in het hier en nu was. Bewust bij elke wee en ademhaling blijven, hielpen mij de bevalling aan te kunnen.”

Zowel Marjorie als Aileen hebben ervaren hoe ondersteunend mindfulness is bij ‘the joys and challenges’ van het ouderschap. Vreugde ervaren en de uitdagingen van het ouderschap aankunnen gaat nog beter wanneer niet alleen aanstaande moeders, maar juist beide aanstaande ouders de training volgen. Niet alleen hun eigen ervaringen, maar ook de ervaringen van deelnemers hebben hen daarvan overtuigd.

Juist voor beide ouders

“De training Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap is bedoeld voor beide ouders, ook als ze niet hun eerste kind verwachten. Deze training is een volledige 8-weekse MBSR-training, inclusief een zwangerschapscursus. Twee trainingen in één dus. Wanneer beide ouders eraan meedoen krijgen ze gemeenschappelijke tools en een taal om om te gaan met stress.

Beide (aanstaande) ouders beschikken na de training over de mindfulnessvaardigheden en dat is zeer waardevol, want ze kunnen elkaar dan echt ondersteunen. Ze hebben minder stress tijdens de bevalling, maar ook in de eerste periode na de bevalling. Ze vormen een sterker team en dat is voor de hechting en gezondheid van het kind essentieel,” vertelt Aileen vol overtuiging.

De zwangerschap

“Moeders die zwanger zijn, zijn vooral bezig met ‘hoe krijg ik dit kind eruit’. Dat is ook logisch, want de zwangerschap zelf en de aanstaande bevalling zijn spannend en mogelijk stressvol. De training gaat daarom ook in op het zwanger zijn en het bevallen. De oefeningen passen we aan, zodat ze voor zwangeren verlichting geven en ondersteunend zijn. We gaan uiteraard ook in op bevalhoudingen, op de fysiologie van de geboorte en op de basis van borstvoeding. En, dat wil ik benadrukken, we zijn niet sturend over hoe en waar je moet bevallen. We ondersteunen aanstaande ouders. Zij maken zelf de keuzes,” legt Marjorie uit.

De ervaringen van deze training zijn zeer positief. Vrouwen gaan met meer vertrouwen de bevalling tegemoet, kunnen beter met pijn omgaan en ze vragen minder snel om pijnbestrijding. Het stressniveau wordt lager en de stemming van vooral de aanstaande moeder verbetert tijdens de zwangerschap. Na de bevalling zijn ze minder vaak somber.

Partners

Ook voor partners is de zwangerschap spannend en kan de bevalling stressvol zijn. Nu gaan partners vaak één of twee keer mee naar een zwangerschapscursus en voelen zich dan niet echt betrokken. Soms ontbreekt het partners aan kennis en hebben ze geen idee wat ze tijdens een bevalling kunnen verwachten. En ook bij partners komt het voor dat ze na de zwangerschap somber zijn en zelfs in een postnatale depressie kunnen raken. Een goede voorbereiding kan veel leed voorkomen.

Partners leren hoe zij hun zwangere vrouw fysiek én emotioneel beter kunnen ondersteunen. Dankzij de vaardigheden die zij tijdens de training leren, zijn ze ook beter voorbereid op hoe hun leven verandert na de bevalling. Voor vele vaders begint het na de bevalling pas echt. Wanneer zij zelf stress beter kunnen hanteren, kunnen ze vaak ook met kalmte hun partner al ondersteunen tijdens de bevalling. Dit is erg belangrijk, omdat een vrouw zich dan veiliger voelt wat haar helpt om zich te ontspannen en dat is weer goed voor de bevalling. Het ouderschap daarna zorgt voor veel veranderingen en de training leert partners hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Veel partners die deelnemen aan de training denken aanvankelijk dat ze erbij zijn om hun zwangere partner te ondersteunen. Ze zijn vaak verbaasd wanneer ze merken dat mindfulness een veel bredere impact heeft: op hun eigen leven, in hun werk, in hun manier van zijn en op de manier waarop ze in het algemeen omgaan met stress en uitdagingen.

Eén van de vaders die heeft deelgenomen aan de training, verwoordt dat als volgt: “Ik dacht dat het een zwangerschapscursus zou zijn, waar ik misschien zelf ook iets aan zou hebben, maar het bleek een levensveranderende training die ons ook hielp bij de geboorte. De training heeft ons niet alleen geholpen bij de zwangerschap en de bevalling, de training heeft onze manier van leven veranderd.”

Wat komt er na de zwangerschap?

De training kijkt verder dan alleen de zwangerschap. Het ouderschap duurt vele malen langer dan de zwangerschap en ook het aanstaande ouderschap krijgt volop aandacht. “De combinatie met mindfulness zorgt ervoor dat deze zwangerschapscursus veel meer effect heeft,” vervolgt Aileen. “In het moment zijn, met aandacht leven, teruggaan naar je ademhaling, zijn allemaal hulpmiddelen waar je tijdens en na de zwangerschap enorm veel baat bij hebt.

Wanneer je kind krampjes heeft of koorts of huilt en je loopt ’s nachts met hem of haar door huis, dan werkt mindful lopen veel beter dan ijsberen. Je loopt met aandacht, je let op je ademhaling, je zoomt uit, je komt los van je automatische reacties, je vat het minder persoonlijk op, je relativeert meer en je ervaart minder stress. Ik heb zelf ervaren dat onze jongste als baby sneller stil werd, omdat ik veel rustiger was door het toepassen van mindfulness,” vertelt Aileen uit eigen ervaring.

Levenslang plezier

De training die Aileen en Marjorie geven, is oorspronkelijk ontwikkeld door Nancy Bardacke. Haar ervaring is: “Deelnemen aan deze training, daar heb je voor altijd plezier van. Het effect op lange termijn is dat je preventief een ingreep doet op een familiesysteem dat zich nog aan het ontwikkelen is. Door bewust en met aandacht te leven, maak je bewustere keuzes, ook in stressvolle situaties. Doe je dat niet, dan verval je in je automatismen en zul je veel zaken net zo aanpakken als je ouders dat hebben gedaan.” “En velen hebben zich juist voorgenomen het anders te doen dan hun ouders!” vult Marjorie aan.

In het moment zijn met compassie en kalmte is het beste dat je je kind kunt geven, juist in de eerste vormende jaren. Je geeft je kind daarmee een sterke sociaal-emotionele basis waar het de rest van zijn leven plezier van heeft.

Aanstaande ouders geef jezelf deze training cadeau

De training Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap is echt heel waardevol voor aanstaande ouders. Ze leren hun angst en stressniveau reduceren, aanstaande moeders kunnen beter omgaan met pijn, ouders kunnen heel veel beter met elkaar communiceren, ze kunnen elkaar echt ondersteunen, ze leven met meer aandacht en maken bewustere keuzes. Daar heb je niet alleen als ouders wat aan, maar ook je kind profiteert hiervan.

Eerste enthousiaste ervaringen van de trainers en deelnemers:

We hebben 8 paren mogen verwelkomen voor de eerste training Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap in mei 2018. Trainsters Marjorie en Aileen zijn erg enthousiast na de eerste bijeenkomst: “Het was echt een prachtige eerste bijeenkomst met een fijne groep van 16 deelnemers. We hebben veel tijd ingeruimd om elkaar goed te leren kennen. Aandachtig zijn met behulp van de rozijnenproef was een mooie startoefening.” Marjorie en Aileen hadden een goed gevoel na deze eerste training, evenals de deelnemers: “We kijken allemaal uit naar de volgende sessies. Echt een supermooie start van deze nieuwe training.”

Wil je meer weten over de inhoud van de training, lees dan verder. Je vindt daar ook een hele reeks vragen en antwoorden.

Lees verder en meld je aan

Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.

Update: momenteel verzorgt Marjorie Lumet de trainingen Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap.