Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulness­training heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.

Eenmaal thuis is het soms lastig mindful te zijn. Oude patronen palmen je weer in en valkuilen die je wilde vermijden, slokken je toch weer op. De vaardigheid mindfulness moet je blijven oefenen en een vervolgtraining is daarbij geen overbodige luxe.

Tussen de trainingen door, kun je met gratis hulpmiddelen van het Centrum voor Mindfulness je vaardigheden bijhouden. Op onze website vind je tientallen audiotracks die je helpen bij meditatieoefeningen. De kortste is de Drie minuten ademruimte. Deze oefening kun je eenvoudig meerdere keren per dag toepassen. Maar ook langere zit-, loop- en ligmeditaties bieden we in de audiotracks aan.

Kies de tracks die het beste bij jou passen of kies er juist een waarin je nog wat te ontdekken hebt, een die je misschien langere tijd niet hebt gedaan. Selecteer de stem die jou het meeste aanspreekt.

Ga naar de mindfulness meditatieoefeningen

Mindfulness­meditatie oefenen

De begeleide meditaties van de tracks op onze site zijn een bewerking van de originele tapes die Jon Kabat-Zinn heeft ontwikkeld in de Stress Reduction Clinic van de Universiteit van Massachusetts, en al meer dan twintig jaar voor dit doel worden gebruikt.Welkom in de wereld van mindfulness en aandachttraining. Deze cd’s zijn bedoeld als hulpmiddelen die je kunnen helpen om mindfulness te cultiveren. Mindfulness houdt simpelweg in dat je aandacht geeft op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf en niet-oordelend. En dat je deze aandacht geeft aan het hier en nu, het moment waarin je leeft – hoe dit voor jou ook is: plezierig, moeilijk, of misschien nauwelijks zichtbaar op je radarscherm. Aandacht aan de lichaamssensaties, de gedachten en het gevoel zoals die zich nu aan je voordoen.Het mag misschien vreemd klinken, maar met mindfulness proberen we niet om iets te veranderen of problemen op te lossen. Echter, door deze van moment tot moment en zonder oordelen in het bewustzijn te houden, kunnen ze na verloop van tijd wel uit zichzelf oplossen. Je gaat bijvoorbeeld jouw situatie in een ander licht bezien, met behulp van de creativiteit die je door aandachttraining verkrijgt, je groeiende stabiliteit en helderheid van geest.Met de beoefening van mindfulness streven we niet naar relaxatie of iets dergelijks. Maar als we onze aandacht richten op hoe de dingen zijn, nu, in het huidige moment, dan komen we, opmerkelijk genoeg, in contact met een diepe toestand van ontspanning en welzijn van geest en lichaam, zelfs in zeer moeilijke omstandigheden.Jon Kabat-Zinn