Creativiteit, ook op het werk, is steeds belangrijker. De wereld verandert snel en bedrijven moeten steeds sneller inspelen op die veranderingen. Of je nu problemen voor een klant hebt op te lossen, een nieuwe productlijn verzint of aansluiting wilt vinden bij nieuwe technologieën, in alle gevallen heb je creativiteit nodig.

Stel dat je met één druk op de knop jezelf creatiever kunt maken

Dat zou een fantastische uitkomst zijn. Onderzoek wijst nu uit dat eigenlijk iedereen over zo’n creativiteitsknop beschikt. Je moet ’m alleen weten te vinden en daarna indrukken. Die knop heet Mindfulness en met mindfulnesstechnieken kun je de knop activeren. Meditatie maakt jou binnen 10 minuten creatiever.

Onderzoekers Emma Schootstra, Dirk Reichmann en Evgenia Dolgova hebben dat met een brainstormexperiment aangetoond. Ze vroegen de groep die meedeed aan het experiment zoveel mogelijk toepassingen te verzinnen voor drones. Een derde van de groep volgde vooraf een serieuze mindfulnessmeditatie van 10 minuten, een derde volgde een nep-meditatie waarin ze hun gedachten de vrije loop moesten laten en een derde begon zonder voorbereiding aan de brainstormsessie.

De uitkomst was dat de eerste groep, de groep die vooraf een mindfulnessmeditatie van 10 minuten had gevolgd, met meer creatieve oplossingen kwam dan de andere twee groepen.

Ontspanning maakt open

Een mindfulnessmeditatie, ofwel aandachtstraining, maakt je bewust van je eigen belemmerende gedrag. Je aandacht richten en observeren zorgen ervoor dat je afstand neemt van je eigen gedrag, dat je bewuster reageert en dat je ontspant. Je wordt oplettender, je focust beter, bent minder kritisch op jezelf, opener, spontaner, helderder en milder. Je gunt jezelf meer ruimte voor nieuwe ideeën én je geeft anderen de ruimte hun ideeën te uiten. Mindfulness maakt dat iedereen die deelneemt aan een brainstorm minder afkeurend op zichzelf en anderen reageert. De beruchte ‘Ja, maar…’ verdwijnt.

Drie essentiële vaardigheden

Mindfulness zorgt voor drie essentiële vaardigheden die creativiteit bevorderen:

  1. Mindfulness zet aan tot ruimer denken (divergeren): je staat open voor nieuwe ideeën;
  2. Mindfulness maakt je aandachtig, je registreert nieuwe ideeën makkelijker en je kunt makkelijker de waarde van nieuwe ideeën inschatten;
  3. Mindfulness maakt je moediger en veerkrachtiger waardoor je minder gevoelig bent voor scepsis en afkeuring.

Ervaar het zelf

Een korte meditatie zorgt er al voor dat je positiever wordt en meer ontspannen. De brainstormgroep die vooraf had 10 minuten had gemediteerd, gaf aan dat hun gevoelens van rusteloosheid, nervositeit en irritatie waren afgenomen. Betere ideeën, betere beslissingen en een beter humeur, en dat in slechts 10 minuten! Ervaar het zelf: op onze website vind je deze mindfulness­oefeningen.

Voor meer achtergrondinformatie verwijzen we je graag naar twee artikelen over dit onderwerp:

Wil je meer weten over mindfulness, wil je zelf een training volgen of wil je weten wat de mogelijkheden zijn van mindfulness bij jou op het werk, neem dan contact met ons op.

Of lees verder:

Training Mindful Werken (in-company)

Mindfulness voor Agile Professionals

Een (reguliere) mindfulness­training volgen

Mindful Leiderschap

Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.