Soms verschijnt er een boek dat opvalt. Opvalt door vriendelijkheid, aandacht en vooral helderheid. Dat is het geval met het boek Mindfulness in persoonsgerichte zorg. De auteurs zijn erin geslaagd om mindfulness helder en begrijpelijk en toepasbaar uit te leggen voor verpleegkundigen. En passant is het een inspirerend boek omdat het zo mooi de basisprincipes van mindfulness in het eigen leven, maar vooral in het werk van verpleegkundigen verwoordt. Ik citeer een stukje uit het voorwoord:

“Verandering verloopt vaak door evolutie en niet door revolutie. Wees geduldig. Mindfulness mengt zich in je leven op een geleidelijke manier. Vergelijk het maar met door motregen lopen. Ondanks dat het heel fijne regen is raakt alles uiteindelijk doordrenkt. Maar het kan wel even duren. Wees niet te streng voor jezelf wanneer je oefent en niet tevreden bent over je vorderingen. Let op wat je oefeningen met je doen door alert te zijn op kleine signalen die op verandering wijzen.”

Op een originele manier en in mooie taal geschreven, geven de auteurs een beeld van de toepassing van mindfulness in de verpleegkundige praktijk. Die je overigens veel breder kunt opvatten als alle persoonsgerichte zorg.

En zo komen in de hoofdstukken Aandacht, Aanwezigheid, Specialiseren, Integreren en Reguleren, Compassie, Reflecteren en Verbinden tal van mooie mindfulness­oefeningen aan bod. Deze maken van het boek ook een mooie naslaggids.

Een aanrader voor iedereen die in de persoonsgerichte zorg werkt, maar ook voor mindfulness­trainers. Een frisse blik op de praktische oefeningen die je in het vak kunt gebruiken.

Auteur: Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness

Mindfulness in persoonsgerichte zorg, Oefeningen in aandacht | Theo Niessen, Gaby Jacobs, Hanneke Jeronimus-van de Moosdijk | Boom uitgevers Amsterdam