We mediteren vaak alleen, maar we leven samen met anderen. Meditatie helpt ons om te kalmeren, bewuster te worden van wat zich om ons heen afspeelt en moeilijkheden eerlijk en met acceptatie tegemoet te treden. In contact met anderen verdwijnt dit weer, terwijl we juist dan hetzelfde willen ervaren. Interpersoonlijke mindfulness helpt je daarbij op weg.
Femke Kok (psychotherapeut en mindfulnesstrainer) verzorgt de training Interpersoonlijke Mindfulness bij het Centrum van Mindfulness. “Ik vind het echt fantastisch om deelnemers te laten ontdekken en ervaren hoe echte verbondenheid voelt in contact. We willen allemaal graag connectie voelen, gezien en begrepen worden door anderen. Dat lukt vaak niet door automatische patronen die ons in sociaal contact in de weg zitten. Ook collectief hebben we patronen en gewoonten. In onze maatschappij is contact vaak functioneel, onder tijdsdruk, met de nadruk op presteren.”
“In de training leer je hoe je vanuit een andere basis kunt communiceren. Mindfulness kan ons helpen om zonder oordeel en vanuit rust in contact te treden. Dan blijken we als vanzelf spanning los te kunnen laten. We kunnen krampachtigheid laten vallen. We kunnen uit de overleefstand komen, waarbij we gewend zijn ons sterker en onafhankelijker voor te doen dan we zijn. Dit leidt als vanzelf tot meer compassie met onszelf en de ander en tot meer contact. Mindfulness versterkt het contact én contact versterkt de mindfulness,” is de ervaring van Femke.
Insight Dialogue
Interpersoonlijke mindfulness volgens de methode van Insight Dialogue leert je mindful te zijn in contact met anderen. Niet alleen jij, maar ook je gesprekspartner blijft dan kalmte, aandachtigheid, acceptatie, helderheid en stilte ervaren.
De beoefening is interpersoonlijk, waardoor we opmerkzaamheid en acceptatie van anderen cultiveren. We zien dat iedereen vergelijkbare stress, twijfels, vreugde en inzichten heeft. We zijn allemaal teder, we stralen allemaal, we verlangen allemaal naar vriendelijkheid.
Mededogen groeit door eenvoudig en oprecht contact. De meditatieoefeningen tijdens Interpersoonlijke Mindfulness laten de pijn en afzondering zien die veroorzaakt worden door oordelen en zelfzuchtigheid.
Er ontstaat vriendelijkheid en wijsheid in contact, en beperkende en pijnlijke gewoontepatronen verzachten. We merken hoe gespannen we waren, hoe kalm we worden en hoe vol van mededogen het contact is geworden. Zie onder ogen waar je bang voor bent en je opent de weg om die angst te overwinnen. We voelen ons bevrijd.
Insight Dialogue
Insight Dialogue is mediteren in interactie, is een interpersoonlijke manier van mediteren. Hierdoor kom je van mens tot mens tot verdere bevrijding en een dieper inzicht. Het dagelijks leven staat bol van interpersoonlijke contacten. Wij ervaren veel plezier, maar ook veel stress in de contacten met andere mensen. Als je rust en concentratie opbouwt in individuele meditatie, gaan die vaak verloren op het moment dat we in contact treden met anderen. Voor Gregory Kramer -de ontwikkelaar van Insight Dialogue- is dit aanleiding geweest een methode te ontwikkelen waarbij mindfulness/opmerkzaamheid toegepast wordt in dialoog met anderen.
De methode van Insight Dialogue wordt ondersteund door zes richtlijnen of instructies: Pauzeren, Ontspannen, Openen, Vertrouw het opkomen van verschijnselen, Aandachtig Luisteren en De Waarheid Spreken (Pause, Relax, Open, Trust Emergence, Listen Deeply, Speak the truth). Deze instructies geven handvatten voor de wijze van mediteren en contempleren. Ze zijn geen doel, maar een middel om je opmerkzaamheid te versterken waardoor je leert gewaar te zijn van wat zich in je afspeelt terwijl je met iemand spreekt. Hierdoor ontstaat ruimte en inzicht.
Wat je aandacht geeft, groeit
Een voorbeeld van Femke zelf is: “Ik ben echt zo’n luisteraar die veel met de ander bezig is. Daarop richt ik veel van mijn aandacht. Maar ik merk vaak dat de ander dat niet terug doet. Vanaf het moment dat ik meer aandacht op mezelf richtte, hadden anderen ook meer aandacht voor mij. Wat je aandacht geeft, groeit.”
“Ook ik heb mijn eigen patronen ontdekt en sociale gewoontes. Ik kan nu meer en meer kijken naar wat er hier en nu gebeurt. Ik zit niet meer vast is mijn automatismen en heb nu ruimte voor bevredigend contact met anderen.”
Femke haalt nog een mooi voorbeeld aan van een vader die vaak ruzie had met zijn puberzoon. “Hij voelde zich snel gekwetst door zijn zoon en reageerde dan boos. De vader kwam erachter dat wanneer hij bewust doorvoelde dat hij gekwetst was en daarbij stilstond door even niet te reageren, dat hij dan ook niks deed om de situatie erger te maken. Door even stil te zijn, bood hij zijn zoon ruimte, spoorde hij hem aan tot nadenken. Deze ruimte is een moment van zelfreflectie bij allebei en allebei werden ze rustiger. De zoon bond in en de vader zette zijn gekwetstheid opzij. Het gevolg was dat de ruzies afnamen en plaats maakten voor echt contact.”
Echte verbondenheid
Ben je geïnteresseerd geraakt in de vervolgtraining Interpersoonlijke Mindfulness en wil jij ook echte verbondenheid voelen in contact met anderen? Meld je dan nu aan voor deze training:
Meld je aan voor de Vervolgtraining Interpersoonlijke Mindfulness
Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.