In januari 2020 verscheen het werkboek voor kinderen en jongeren met ADHD MYmind – Mijn mindfulness-aandachtsboek van Susan Bögels met tekeningen van Corien Bögels. Susan Bögels is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut. Bij het Centrum voor Mindfulness geeft ze trainingen en opleidingen over het thema ‘Mindfulness en jeugd’. Susan heeft al verschillende boeken op haar naam staan over mindfulness, opvoeding, en kinderen en jongeren. Haar nieuwste boek hoort bij de training MYmind voor kinderen en jongeren (8-18 jaar) met ADHD, en hun ouders.

Deze wetenschappelijk onderbouwde training wordt wereldwijd al meer dan 10 jaar gegeven en helpt kinderen en jongeren met ADHD en hun ouders om door middel van meditaties hun concentratie en aandacht te verbeteren. “In de training gebruiken we al heel lang een werkboek, maar als zelfstandig aan te schaffen boek bestond het nog niet,” vertelt Susan Bögels.

“Het boek hoort bij die training, maar dat staat gebruik los van de training niet in de weg. We zien dat mindfulnessboeken gemaakt voor professionals, zoals de ‘bijbel’ Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression veel worden gelezen door geïnteresseerden in mindfulness. Met de tekeningen van Corien is het werkboek echt heel mooi geworden en dat mag iedereen zien. Ik geloof ook zeker dat het lezen van het boek voor een aantal aanleiding is de training te gaan volgen.”

Aandacht trainen

In de training leren kinderen en jongeren met ADHD hun aandacht langduriger ergens op te richten en leren ze ook beter omgaan met hun hyperactiviteit en impulsiviteit.

“Kinderen en jongeren met ADHD zijn vaak creatief, denken out-of-the-box, kunnen snel schakelen en goed brainstormen. Ze hebben een verhoogd associatief vermogen en dat zie je terug in de tekeningen. Die sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van deze jonge mensen, die tekeningen geven juist hun kracht weer. Kinderen en jongeren met ADHD (en wij allemaal) leven in een overstimulerende wereld en dat zijn de tekeningen ook. Er zit in elke tekening veel meer dan je op het eerste gezicht ziet.”

De tekeningen zijn kleurrijk en speels. Dat maakt het werkboek zeer aantrekkelijk. Je krijgt zin om ermee aan de slag te gaan. “Die tekeningen stralen ook uit dat mediteren spannend kan zijn. Alleen liggen op een kleedje of zitten op een kussentje kan heel saai overkomen, maar wanneer je op die manier rust kunt nemen, dan word je daarna blijer en creatiever.”

Stilstaan in deze drukke wereld

De tekeningen laten je ook de kunst zien om stil te staan in deze drukke wereld. En dat komt mooi overeen met een van de belangrijkste oefeningen uit de training. Susan: “De helft van de kinderen mediteert en de andere helft probeert hen af te leiden. Dan blijkt dat de mediterende kinderen goed in staat zijn hun meditatie vol te houden.

Deze ervaring doet hen denken aan school. Tijdens deze oefening leren ze dus eigenlijk zich beter te kunnen concentreren op school. Ze ontdekken wat hen helpt om gefocust te blijven: terugkeren naar hun adem of voelen hoe je lichaam contact maakt met het matje of de stem van de trainer. Dat inzicht nemen ze mee en passen ze toe.”

MYmind mindfulness­training: bewezen effectief

MYmind mindfulness­training voor kinderen en jongeren met ADHD, en hun ouders, heeft bewezen effectief te zijn. De kinderen en jongeren vinden de training leuk en ze maken hem ook echt af. Onderzoek wijst uit dat hun aandacht echt verbetert en dat hun hyperactiviteit en impulsiviteit minder wordt. Ook eventuele gedragsproblemen, zoals agressie, nemen af. ADHD pak je misschien sneller aan met medicijnen, maar met meditatie kun je jezelf tot rust brengen. Het is een life skill waar je je leven lang plezier van hebt.

Wil jij jongeren met ADHD ondersteunen als MYmind mindfulness­trainer? Meld je dan nu aan voor de trainersopleiding MYmind voor de jeugd:

Word MYmind trainer

Naast het nieuwe Werkboek MYmind – Mijn mindfulness-aandachtsboek, verschijnt binnenkort, ook bij LannooCampus, de Trainershandleiding MYmind voor kinderen en jongeren met ADHD en hun ouders en daarnaast nog een werkboek voor ouders.