We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alles wat zo snel verandert. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven, hoe maken we de connectie met het grotere geheel?

En: kunnen we als mensen omgaan met de grote problemen van deze tijd zoals klimaatverandering, de druk van social media en het misbruik van big data? Zijn deze problemen te groot of kunnen ook wij als individu iets bijdragen aan de oplossing?

Deze vraagstukken komen aan bod in de tv documentaire “Kan ik de wereld veranderen?” waarin CVM trainer en opleider Susan Bögels in afleveringen 1 en 4 haar visie deelt.

Wie ben ik?

In de eerste aflevering staat de vraag “Wie ben ik? centraal. Als we de relatie tot onszelf begrijpen blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken en dichter bij een oplossing ervan te komen.

Susan Bögels: “Alles hangt met alles samen, dus hoe meer geld je verdient, hoe minder tijd je hebt om het uit te geven. Hoe gieriger je wordt. Het individualistische succesmodel wat uit het westen komt, en helaas ook naar het oosten overgeslagen is, leidt tot veel ongeluksgevoelens.”

Kijken?

De documentaire “Kan ik de wereld veranderen” is te zien vanaf donderdag 10 september 2020 om 23:10 uur op NPO 2.
Presentatie: Jan Bor.

Over Susan Bögels

Susan Bögels is trainer en docent bij het Centrum voor Mindfulness. Tevens is zij hoogleraar Family Mental Health & Mindfulness aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut. Susan is ontwikkelaar van Mindful Parenting (Mindful Ouderschap), MYmind (mindfulness voor kinderen en jongeren met ADHD en hun ouders) en Mindful2Work. Daarnaast is zij auteur van diverse boeken op het gebied van mindfulness en ouderschap, mindfulness op het werk, mindfulness en ADHD, cognitieve therapie en psychotherapie.

Meer weten over Susan Bögels’ activiteiten bij het CVM?

Training Mindful Ouderschap

Trainersopleiding Mindful Parenting

Trainersopleiding Mymind

Trainersopleiding Mindful2Work

Bron tekst en foto: KRO NCRV De Boeddhistische Blik.

Foto Susan Bögels: Kee and Kee