Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), sprak in oktober 2017 in een van de zalen van het House of Parliament in Londen. Politici uit meer dan tien landen, waaronder Nederland, hadden zich daar verzameld om te brainstormen over hoe mindfulness in politiek en beleid vorm kan krijgen. Ook op het hoogste niveau zijn mensen doordrongen van de kracht van mindfulness.

Mindfulness bewezen effectief
Kabat-Zinn is reëel genoeg en stelt dat het onderzoek naar het effect van mindfulness meditatie zelfs na ruim 35 jaar nog in de kinderschoenen staat. Maar nu is al wel aangetoond dat mindfulness net zo effectief is als antidepressiva om terugval te voorkomen bij een depressie. Bedenk alleen eens wat voor kostenbesparing dat oplevert in de gezondheidszorg. Belangrijker is echter dat de kwaliteit van het leven van miljoenen mensen met depressieve klachten door mindfulness enorm toeneemt.

Mindfulness wereldwijd
Jon Kabat-Zinn reist nu de wereld over. Hij geeft training aan vele Chinezen en is gefascineerd door de wedergeboorte van de tradities in China waarmee ze hedendaagse uitdagingen aanpakken. Hij leidt intensieve vijfdaagse retraites in de Verenigde Staten, geeft trainingen in Oostenrijk, Zuid-Korea en Japan.

Onlangs sprak hij met David Simons, voormalig adviseur van het Witte Huis en nu baas van de Obama Foundation. Simons is geïnspireerd door Kabat-Zinn en ook hij beoefent actief mindfulness meditatie. “Ik voel me verantwoordelijk,” zegt Jon Kabat-Zinn, “omdat ik een balletje aan het rollen heb gebracht waarmee ik miljoenen mensen wereldwijd heb aangezet tot het beoefenen van mindfulness. Eigenlijk is dit het resultaat van mijn 10-seconden visioen in 1979.”

MBSR: ontstaan in een flits

Wanneer we bedenken dat mindfulness in zijn moderne, westerse vorm eigenlijk bij toeval is ontstaan, dan is de wereldwijde verspreiding van mindfulness zeer bijzonder te noemen. In 1979 had Jon Kabat-Zinn een 10-seconden visioen. In een flits zag hij niet alleen hoe het achtweekse programma eruit moest gaan zien, maar hij was zich meteen bewust van de implicaties. Hij voorzag dat duizenden mensen hun geld zouden gaan verdienen met het geven van mindfulness­trainingen. In 10 seconden! En, Jon Kabat-Zinn zag het goed, zo weten we nu na ruim 35 jaar mindfulness.

Niet alle keuzes komen tot stand na jarenlange overdenkingen en ingewikkelde, zware afwegingen, zo blijkt maar weer. Dat geldt ook voor het starten met mindfulness zelf. Elke dag een kleine dosis mindfulness heeft al effect. Het hoeft geen levenswerk te worden. Begin gewoon. Onderzoek wijst uit dat mindfulness effect heeft, dat mindfulness je leven makkelijker maakt.

Mensen zijn de weg kwijt
Direct na zijn reis uit Boston sprak Kabat-Zinn, inmiddels 73, de politici in London toe. Hij maakte hen duidelijk waarom hij de wereld rondreist om zijn boodschap te verkondigen. Hij ging in op politiek algemeen, op de politiek van Trump en op zijn confrontaties met de politie tijdens de Vietnam-protesten in 1970. Lees het artikel in The Guardian, getiteld: People are losing their minds. That is what we need to wake up to.

Foto Jon Kabat-Zinn: via https://www.mindfulnesscds.com/