Jongeren ervaren steeds meer stress, spanning en depressieve klachten, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. In de periode 2012 tot 2015 hebben 50% meer meisjes en 21% meer jongens hier last van. Onder studenten zijn de percentages eveneens alarmerend hoog: 61% van hen heeft ernstige angstklachten, 39% werd beperkt in zijn functioneren door depressieve klachten en 62% voelde zich eenzaam. Tien procent heeft ooit gedacht aan suïcide.

Deze cijfers spreken boekdelen: vele tieners ervaren vandaag de dag meer stress dan ze aankunnen. De belangrijke vraag is: hoe kunnen we hen helpen?

Zelfcompassie

Zelfcompassie biedt hen een uitweg. Zelfcompassie in de betekenis dat je vriendelijk bent voor jezelf. Behandel jezelf net zoals je een vriend tegemoet zou treden wanneer die het (even) zwaar heeft. Mindful zelfcompassie bestaat uit drie elementen:

Met mindfulness kun je gebalanceerder omgaan met emotioneel uitdagende gebeurtenissen. We zijn allemaal mensen, je bent niet de enige die worstelt. Worstelingen horen bij ieders leven. Wees vriendelijk voor jezelf, ofwel behandel jezelf tijdens worstelingen zoals je een vriend behandelt.

Bewezen effectief

Tieners met meer zelfcompassie zijn minder angstig, minder gestrest en minder depressief. Ze zijn daarnaast weerbaarder voor de negatieve consequenties van weinig zelfvertrouwen, het gevoel slachtoffer te zijn en traumatische ervaringen. Tieners die de training zelfcompassie hebben gevolgd, geven aan dat ze veerkrachtiger zijn, tevredener zijn met hun leven en dat ze vaker in een positieve stemming verkeren.

Ervaringen van tieners

Tieners is na de training gevraagd wat het effect ervan was. Een jongen zei dat hij zich geen zorgen meer maakte of anderen hem wel aardig vinden: “Ik vind mezelf leuk!” Een ander dacht dat ze altijd iemand nodig had die zei dat ze ergens goed in is: “Ik heb nu mezelf en dat is ook iemand.” In een derde reactie gaf een meisje aan dat ze sneller en makkelijker stressvolle situaties aankan en dat ze zichzelf sneller kan kalmeren en zaken weer in perspectief kan zien.

Making Friends with Yourself

Een speciaal zelfcompassie programma kan tieners dus echt helpen. Karen Bluth en Lorraine Hobbs ontwikkelden hiervoor het Making Friends with Yourself (MFY) programma.

In deze video vertellen Karen Bluth en Lorraine Hobbs over hoe zelfcompassie jongeren kan helpen, inclusief ervaringsverhalen en onderzoeksresultaten.

Werk jij met jongeren?

Werk jij met jongeren, bijvoorbeeld in het onderwijs of in klinische setting en wil je hen helpen om met meer gemak om te gaan met de emotionele schommelingen van het dagelijks leven? Volg dan de opleiding tot trainer Making Friends With Yourself die door de ontwikkelaars zelf bij het Centrum voor Mindfulness gegeven wordt.

Lees meer over de opleiding zelfcompassie voor jongeren


Dit artikel is een vrije vertaling van het Engelstalige origineel door Karen Bluth in Psychology Today.

Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.