Chirurgen, artsen, verpleegkundigen, iedereen in de zorg heeft het druk, te druk. Allemaal rennen ze van incident naar incident en niemand heeft aandacht voor elkaar en aandacht voor zichzelf. De noden van patiënten slokken alle tijd en aandacht op. Zo verging het verpleegkundige Barbara de Groot ook.

Rennen, vliegen, draven
Barbara liep eigenlijk de hele dag achter de feiten aan. Terwijl ze met een patiënt bezig was, dacht ze nog aan de vorige en aan wat ze daarna allemaal nog moest doen. “Aan het eind van de dag was ik doodmoe en had ik het gevoel nog niet genoeg te hebben gedaan. De hectiek van het werk had mij volledig opgeslokt.”

Lucht
“Er moest iets veranderen. Zo hield ik mijn werk niet lang meer vol. Mijn werkgever stelde voor een training Mindful Werken te volgen. Daar schrok ik eerst van, want daar had ik toch helemaal geen tijd voor. Acht weken lang een dagdeel vrijmaken kon toch helemaal niet?”

Gelukkig hecht Barbara’s werkgever veel waarde aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van iedereen die er werkt. Ziekenhuisorganisaties zijn voortdurend in beweging, de passie voor het werk bij medewerkers is tomeloos en de werkdruk is hoog. Uitval ligt op de loer en dat wil het management voorkomen. “Er was extra ondersteuning op momenten dat ik de training volgde. Echt fantastisch hoe ze dat hebben georganiseerd.”

Intensief
“Ik had geen idee van wat ik kon verwachten, maar ik ben heel positief over de training. Het is echt een soort mentale conditietraining. Het is wel echt trainen, trainen, trainen. Er gebeurt van alles in je manier van denken, waarnemen en reageren tijdens de trainingen. Gelukkig was er ruimte om ervaringen te delen met elkaar en voelde de setting prettig en veilig.”

De trainingen waren erg intensief, maar Barbara had ze voor geen goud willen missen. “Ik heb geleerd dat ik de regie heb. Regie over mijn gedachten, over de inhoud van mijn reacties en over de manier waarop ik reageer. Zijn mijn gedachten behulpzaam bij wat ik wil, dan geef ik ze aandacht. Zijn ze dat niet, dan laat ik ze los.”

Aandachtig
“Ik deed mijn werk eigenlijk volledig op de automatische piloot. Ik merk dat ik nu minder reactief ben, minder primair reageer. En als ik toch nog in automatische patronen schiet, dan zie ik dat nu meteen. Ik werk nu veel meer met aandacht en opmerkzaamheid. Ik ben beter voor mezelf gaan zorgen en stel nu veel vaker de vraag: ‘wat heb ik nodig?’ Voorheen was ik vooral bezig met anderen en hun behoeften en nu check ik mezelf veel vaker en kijk ik naar mijn eigen behoeften op dat moment. Door aandachtig te zijn, kies ik bewuster.”

Het effect is dat Barbara zich minder laat opslokken door de hectiek van haar werk. “Ik ben kalmer, omdat ik meer aandacht heb, meer focus. Ik heb nu altijd nog maar één patiënt tegelijk. Ik richt me nu op die ene patiënt waar ik op dat moment zorg voor draag. De vorige en de volgende patiënt spelen veel minder een rol en dat geeft me heel veel rust. Ik ben minder zorgelijk en pieker minder en ik erger me minder snel op het werk. Zijn er wel ergernissen, dan kan ik daarvan afstand nemen, dan kan ik makkelijker accepteren dat ze er nu even zijn. Ik ben milder geworden voor mezelf en anderen.

En nu klaar?
“Nee, mindful werken en mindful leven is wel iets wat voortdurend onderhoud behoeft. Het is een vaardigheid waar ik goed in wil worden en goed in wil blijven. Je kunt ook niet van de ene op de andere dag een marathon lopen. Zo werkt dat ook bij mindfulness. Ik ga zeker nog meer trainingen volgen. Ik heb nu geroken aan de waarde ervan en aan de kracht van mildheid, compassie en regie. Die regie laat ik niet meer los.”

Heb je interesse in mindfulness op het werk?
Lees hier verder:

Mindfulness op het werk

Training Mindful Werken (in-company)

Mindfulness­training (open inschrijving)

Mindful Leiderschap

Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.