Dr. Ronald Epstein (USA) is inmiddels een vertrouwd gezicht in het Centrum voor Mindfulness. Dat hij naar het CvM komt is uniek te noemen aangezien zijn activiteiten zich met name in de Verenigde Staten afspelen. Epstein is Amerika’s bekendste mindful huisarts en schreef het boek “Attending” over de effecten van mindfulness in de medische wereld.

Ronald Epstein is een voorstander van een meer patiëntgerichte en compassievolle gezondheidszorg, waar zowel patiënten als medische professionals wel bij varen. Centraal in zijn aanpak en behandeling staat oprechte aandacht (presence). Twintig jaar geleden realiseerde hij zich dat gezondheidszorg niet enkel om de regels en theorieën gaat. Het is uiteindelijk de persoon, de arts, die alles samenbrengt. En dus moet deze aandachtig aanwezig zijn in het moment.

En hij is inmiddels niet meer de enige die hiervan overtuigd is. Zoals Epstein zegt: “De wetenschap begint te begrijpen dat presence overdraagbaar is, dat je door een gedeelde geest iemand kunt helpen.” Daarnaast hebben organisatiewetenschappers zoals Karl Weick, Kathy Sutcliffe en Tim Vogus aangetoond dat het collectief toepassen van mindfulness bijdraagt aan een gezondheidszorg die effectiever en veiliger is.

De dagelijkse realiteit

Medische professionals zoals huisartsen en specialisten zullen herkennen dat de dagelijkse praktijk weerbarstig is en tijd en aandacht schaars. Een drukke agenda, medische én financiële belangen, al dan niet onder invloed van de farmaceutische industrie en verzekeraars zorgen voor druk en hectiek. Met als gevolg dat veel professionals niet meer gelukkig zijn in hun werk en afstevenen op een burn-out. En dat daarbij de kwaliteit van de zorg afneemt.

Mindfulness in de medische beroepspraktijk

Ronald Epstein zet zich in om door middel van mindfulness medisch professionals weer meer plezier in hun werk te laten ervaren en door middel van oprechte aandacht voor de patiënt de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Epstein noemt dit “De deur naar hun hart en geest openen, zodat ze inzien wie ze zijn, wat ze doen en hoe ze morele keuzes kunnen maken. Hierdoor ontstaat er weer harmonie in lichaam en geest en daarmee een betere gezondheid.“

Ronald Epstein ontwikkelde het Mindful Practice® programma, een manier om:

Hoe zorg je goed voor jezelf als medisch professional?

Het Mindful Practice® programma (Mindfulness in de medische beroepspraktijk) is een goede start om als arts of andere medisch professional beter voor jezelf te zorgen en mindfulness te leren toepassen.

Je leert onder andere:

Workshop in Nederland

Uniek: 1 keer per jaar geeft dr. Ronald Epstein samen met zijn collega dr. Mick Krasner de 4-daagse workshop “Mindfulness in de medische beroepspraktijk”:

Oktober 2020: 4-daagse online workshop

Online Workshop Medical Practice

Mei 2021: 4-daagse workshop op het schitterend gelegen Mennorode (Nunspeet, de Veluwe)

Workshop Mindfulness in Medical Practice

Wil je verder lezen over dr. Ronald Epstein en Mindfulness in medical practice?

Auteur: Kitty Valentin, freelance content manager CvM en mindfulness­trainer in opleiding