Deze ruime vraag stelden we in de enquête aan alle trainers. We zien dat de berichten waarin we de resultaten van een enquête publiceren veel gelezen worden. Trainers, vul de enquête in en help zo jezelf en anderen!

Voor het ontwikkelen van het vak als trainer volgen trainers vooral opleidingen, workshops en nascholingsbijeenkomsten. Ook vakliteratuur, boeken en tijdschriften zorgen ervoor dat ze hun kennis op peil houden. Iets minder vaak bezoeken trainers websites en maken ze gebruik van nieuwsbrieven en social media. Online cursussen, supervisie en symposia worden nog niet of niet meer ingezet.

Wat passen trainers concreet toe?

Uiteraard wilden we weten waarom trainers sommige bronnen wel en andere niet gebruiken: ‘Ik zoek enkele dierbare collega’s, waar ik me veilig bij voel en open en gelijkwaardig mee uit kan wisselen.’ Een ander doet aan ondernemerscoaching: ‘Het haalt me uit mijn ‘mindfulness’ modus en helpt me steeds een nieuw perspectief te vinden op mijn trainingen en mijn trainerschap.’ Maar, trainers zoeken het ook in zichzelf: ‘Ik vind veel inspiratie in meer inzicht krijgen in de werking van onze geest, middels eigen beoefening.’

Over boeken lezen zijn de meningen verdeeld. Sommigen hebben een favoriete schrijver en lezen alles van deze persoon, anderen zijn gestopt met het lezen van boeken over mindfulness, omdat ze niks nieuws meer brengen. Sterker nog, die raken hoe langer hoe verder van de wortel af.

Supervisie wordt aangeraden in het begin van het trainerschap, maar wanneer je ervaren bent, kan dit incidenteler. Veel meer halen ze dan uit het zelf blijven beoefenen van mindfulness en zich daarin steeds verder verdiepen. ‘De sleutel van goed trainerschap zit hem echt in het belichamen van wat je uitdraagt.’

En internet dan?

Online goede informatie vinden, is lastig. Internet staat vol met kennis maar ook meningen. Je weet nooit precies wat de waarde ervan is. Er zijn ook genoeg die zich als coach aanbieden, maar het gaat erom dat je met een coach een klik hebt. Volg eerst iemand eens een tijdje via zijn of haar blog of webinars. Dat geeft veel inzicht en zorgt ervoor dat je iemand kiest die bij jou past.

Traditionele media lijken nog de voorkeur te hebben voor het ontwikkelen van het vak. We houden ons aanbevolen tips te ontvangen van goede websites, blogs, vlogs en webinars.

Doe mee en vul de volgende enquête in!

De trainersenquêtes geven een beeld van de trainerspraktijk. De inzichten die we daardoor krijgen, kunnen voor ons allemaal zeer waardevol en behulpzaam zijn. We hopen dat steeds meer trainers meedoen, zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. Door ervaringen met elkaar te delen, kunnen we allemaal groeien en hoeven we niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden. Jij doet toch ook mee! Invullen kost maar een paar minuten.

Ben je mindfulness­trainer en nog niet geabonneerd op de nieuwsbrief voor trainers? Meld je dan hier aan:

Meld je aan voor de nieuwsbrief