Maandag 29 juli start de volgende MBSR Online training. Er zijn nog 3 plekken beschikbaar.
Bekijk de agenda.

Mindful communiceren als mentale groepsimmuniteit

24-03-2022

Het is ongemeen vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht, zeker nu we weten dat het nog tot juni gaat duren.

Zelf voel ik de hele tijd ongemak en onrust in mijn lichaam. Stress die eruit moet net als aan het begin van een vakantie. Je wílt helemaal niet tot stilstand komen, zeggen lijf en leden. Bij het begin van de vakantie weet ik dan dat een paar dagen duurt en is er het perspectief van de rust en ontspanning die erop volgt. Nu is dat er niet en worstel ik met de situatie: wel of niet even naar het park? Mijn impulsen en verlangens volgen of toch maar het advies tot stringente sociale onthouding blijven volgen, hoe ongemakkelijk dat ook voelt?

Lees verder
Masterclasses voor leidinggevenden

“Ik heb nu nog maar één patiënt”

24-01-2022

Chirurgen, artsen, verpleegkundigen, iedereen in de zorg heeft het druk, te druk. Allemaal rennen ze van incident naar incident en niemand heeft aandacht voor elkaar en aandacht voor zichzelf. De noden van patiënten slokken alle tijd en aandacht op. Zo verging het verpleegkundige Barbara de Groot ook.

Lees verder

Mindfulness tijdens zwangerschap en geboorte

11-10-2021

Een mindfulness­training van 9 avonden vermindert de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met 50% en verdubbelt de kans op een natuurlijke bevalling.

Lees verder

Gratis mindfulness­training voor jongeren

16-03-2021

Voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die zichzelf willen ontwikkelen, elkaar willen ontmoeten én iets terug willen doen voor anderen organiseert Centrum voor Mindfulness (CVM) een aantal gratis mindfulness­trainingen.

Lees verder

Mindful Leven als levenskunst

01-02-2021

Laat ik beginnen met een persoonlijke noot. Ruim vijftien jaar geleden zat ik in de warme avondwind op een kade in Venetië. Onverwacht omdat we onze bergtocht naar de voet van de K2 in Pakistan hadden moeten uitstellen. Ik zat daar alleen en een beetje op zoek naar mezelf. Tijd voor reflectie over de koers van mijn leven.

Lees verder

Nieuw: CVM | Mindful Leven

27-01-2021

Het afgelopen jaar hebben veel mensen ons laten weten dat ze veel steun hebben aan de dagelijkse meditatie­sessies van CVM en dat ze graag nog meer inspiratie en verdieping konden gebruiken bij hun mindfulnessbeoefening.

Lees verder

Kan ik de wereld veranderen?

08-09-2020

We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alles wat zo snel verandert. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven, hoe maken we de connectie met het grotere geheel?

Lees verder

Zó werkt mindful werken

14-07-2020

Stressreductie, meer focus, verhoogde emotionele intelligentie, minder reactief, vaardiger communiceren, veelal transparantere interacties, meer veerkracht en een meer open mind. Dat zijn effecten die je mag verwachten van een Mindful Werken Training.

Lees verder

CVM-Online komt na de zomer terug

25-06-2020

Met een ongekend hoge respons (17%) op de enquête lieten de 3000 deelnemers aan de CVM-Online sessies hun waardering blijken voor de trainers die iedere dag een half uur mindfulnessmeditatie verzorgen: een negen (9!

Lees verder

CVM-Online verdiept en verbreedt

08-04-2020

Goed nieuws: de komende weken gaat CVM-Online door! De interesse in de gratis groepsmeditaties is zo groot dat we nu ook het trainersteam uitbreiden.

Lees verder

Livestream met Jon Kabat-Zinn

30-03-2020

Livestream met Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training, over hoe we mindful en heartful kunnen omgaan met corona.

Lees verder

CVM Online: nu ook podcasts en blogs

30-03-2020

Het is bijzonder vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht. Bij het CVM willen we in deze ongewone en onzekere tijden zoveel mogelijk mensen ondersteunen door middel van mindfulness en compassie.

Lees verder

Op afstand, maar niet afstandelijk

24-03-2020

Minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar, veranderde afgelopen week onze hele wereld. Het Centrum voor Mindfulness (CVM) startte op 16 maart meteen met online meditatiebijeenkomsten als troost en ondersteuning in deze tijden van sociale onthouding. Binnen één week werden 2500 mensen lid van de gratis Online Community. Gemiddeld 500 deelnemers doen elke avond mee aan de gratis online meditatie.

Lees verder

CVM gaat online!

17-03-2020

In verband met de coronamaatregelen worden landelijk alle groepsactiviteiten tot 6 april opgeschort. Als CVM volgen we deze richtlijn vanzelfsprekend op. Wij hebben gezocht naar een passende overbrugging van deze periode: we gaan online!

Lees verder

Met CVM ONLINE mediteren

13-03-2020

Centrum voor Mindfulness introduceert: online mediteren in tijden van sociale onthouding.

Lees verder

Als je niet meer bij jezelf past

04-03-2020

Wat als je ongelukkig wordt van je eigen gedrag? Dan verander je dat, zou je zeggen. Maar, gedragsverandering is misschien wel het moeilijkste dat er is. Helemaal, wanneer het gedrag is dat je al lang vertoont en waaraan iedereen om je heen is gewend. Gedrag waaraan anderen je herkennen, wat ze typisch bij jou vinden passen. Dergelijk gedrag veranderen doe je pas wanneer dat echt noodzakelijk is en zelfs dan met veel tegenzin.

Lees verder

Hart voor de dokter

12-02-2020

Artsen houden van hun vak: 70 tot 80% van de dokters is tevreden tot zeer tevreden met zijn of haar carrière. Vooral het persoonlijke contact met patiënten en het bieden van steun en begeleiding geeft energie en zorgt voor voldoening. Toch staan kranten en vakbladen vol met verontrustende verhalen over artsen die overwerkt zijn en opbranden.

Lees verder

Meer concentratie en rust bij kinderen en jongeren

11-02-2020

In januari 2020 verscheen het werkboek voor kinderen en jongeren met ADHD MYmind – Mijn mindfulness-aandachtsboek van Susan Bögels met tekeningen van Corien Bögels. Susan Bögels is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut. Bij het Centrum voor Mindfulness geeft ze trainingen en opleidingen over het thema ‘Mindfulness en jeugd’. Susan heeft al verschillende boeken op haar naam staan over mindfulness, opvoeding, en kinderen en jongeren. Haar nieuwste boek hoort bij de training MYmind voor kinderen en jongeren (8-18 jaar) met ADHD, en hun ouders.

Lees verder

Eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties

10-12-2019

De eerste conferentie over mindfulness in organisaties was een mijlpaal voor de Europese mindfulnessbeweging. Meer dan 150 deelnemers uit alle windstreken van Europa kwamen op 11 oktober 2018 tezamen voor de laatste (wetenschappelijke) inzichten over de effecten van mindfulness op het werk in de praktijk en mindful leiderschap. Ze deelden best practices van minfulnessimplementaties in eigen organisaties en volgden verschillende masterclasses en workshops om zelf een nog betere leidinggevenden te worden.

Lees verder

Hoe zorg je goed voor jezelf als medisch professional?

31-10-2019

Dr. Ronald Epstein (USA) is inmiddels een vertrouwd gezicht in het Centrum voor Mindfulness. Dat hij naar het CvM komt is uniek te noemen aangezien zijn activiteiten zich met name in de Verenigde Staten afspelen. Epstein is Amerika’s bekendste mindful huisarts en schreef het boek “Attending” over de effecten van mindfulness in de medische wereld.

Lees verder

Angst voor de bevalling. Daar is wat aan te doen!

14-03-2019

Angst voor de bevalling komt veel voor. Als je hier last van hebt, ben je dus niet de enige. En, het is goed je hierover te informeren in plaats je ermee terug te trekken.

Lees verder

Je hebt ’t al in je!

13-03-2019

Wanneer er een kind op komst is, verandert er veel. Eigenlijk verandert alles: je lichaam en je geest, jouw relatie met de partner, jouw positie in je familie en in de wereld om je heen. De snelheid, maar ook het onbekende van al deze veranderingen kunnen een behoorlijke impact hebben op jou en je partner.

Lees verder

Opleiding Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst

08-03-2019

Irena Veringa verzorgt samen met prof. Susan Bögels (hoogleraar mindfulness in families) de trainersopleiding Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear (MBCP- FoC). Dit is een opleiding tot mindfulness­trainer voor angstreductie bij zwangere vrouwen en hun partners. “Voor iedereen die werkzaam is in de geboortezorgketen of anderszins te maken heeft met zwangeren met angst, is deze training een zeer waardevolle aanvulling,” is de overtuiging van Irena.

Lees verder

Tiende druk voor Mindful Werken – in 8 stappen je werkdruk de baas

22-02-2019

Met 5000 verkochte exemplaren blijft Mindful Werken onverminderd het meest populaire boek over mindfulness op het werk. De eerste druk verscheen in 2013, geschreven door auteur Wibo Koole, tevens organisatieadviseur, mindfulness­trainer en directeur van het Centrum voor Mindfulness.

Lees verder

Mindful in contact met anderen

18-02-2019

We mediteren vaak alleen, maar we leven samen met anderen. Meditatie helpt ons om te kalmeren, bewuster te worden van wat zich om ons heen afspeelt en moeilijkheden eerlijk en met acceptatie tegemoet te treden. In contact met anderen verdwijnt dit weer, terwijl we juist dan hetzelfde willen ervaren. Inter­persoonlijke mindfulness helpt je daarbij op weg.

Lees verder

Mindful Zelfcompassie op het werk

19-11-2018

Burnout. Het aantal medewerkers en leidinggevenden met psychische klachten als gevolg van werkdruk groeit nog steeds. Met klachten als twijfel aan jezelf, cynisme en mentale en fysieke uitputting. Gelukkig is er een toegankelijke oplossing.

Lees verder

Mindfulness in persoonsgerichte zorg

09-11-2018

Soms verschijnt er een boek dat opvalt. Opvalt door vriendelijkheid, aandacht en vooral helderheid. Dat is het geval met het boek Mindfulness in persoonsgerichte zorg. De auteurs zijn erin geslaagd om mindfulness helder en begrijpelijk en toepasbaar uit te leggen voor verpleegkundigen. En passant is het een inspirerend boek omdat het zo mooi de basisprincipes van mindfulness in het eigen leven, maar vooral in het werk van verpleegkundigen verwoordt. Ik citeer een stukje uit het voorwoord:

Lees verder

Opgebrand door hoge werkdruk

03-11-2018

In Het Financieele Dagblad verscheen het artikel Opgebrand door hoge werkdruk. De strekking van dit artikel is, dat bijna iedereen er last van heeft, van hoge werkdruk. Vooral leidinggevenden en mensen in intellectuele beroepen vallen steeds vaker uit met psychische aandoeningen zoals overspannenheid en burn-out. Werknemers die een industrieel beroep uitoefenen -meer met hun handen werken dan hun hoofd- lopen grotere kans op fysieke aandoeningen.

Lees verder

Met hoogleraar Susan Bögels versterkt CvM mindfulness voor ouders en kinderen

31-10-2018

Hoogleraar Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut Susan Bögels gaat het programma Mindfulness voor Ouders en kinderen bij het CvM versterken.

Lees verder

Meer focus op het werk met mindfulness

21-06-2018

Je kent het waarschijnlijk wel: je bent aan het werk en wordt ondertussen afgeleid door telefoon, Whatsapp, collega’s, e-mail en social media.

Lees verder

Kan een training mindfulness hart- en vaatziekten voorkomen?

07-06-2018

Ellen Rouwet is vaatchirurg in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij heeft bij de Hartstichting een onderzoeksvoorstel ingediend, omdat zij wil onderzoeken of een training in mindfulness hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Lees verder

Unieke 1e Europese conferentie over mindfulness in organisaties

25-05-2018

Het Centrum voor Mindfulness organiseert in samenwerking met Potential Project en Dechesne & Boertje eventmarketing de eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties. Op 11 oktober vindt deze unieke conferentie plaats in Maarssen, Nederland.

Lees verder

Mindfulness op het werk, pure noodzaak

23-05-2018

Vluchtige markten, veeleisende consumenten en razendsnel veranderende technieken en digitalisering, zorgen voor een nog niet eerder vertoonde snelheid van veranderingen. De supersnel veranderende wereld is bijna niet meer bij te

Lees verder

Mindfulness Meditatieoefeningen

16-05-2018

Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulness­training heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.

Lees verder

Je bent uniek, maar niet de enige

04-05-2018

Jongeren ervaren steeds meer stress, spanning en depressieve klachten, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. In de periode 2012 tot 2015 hebben 50% meer meisjes en 21% meer jongens hier last van. Onder studenten zijn de percentages eveneens alarmerend hoog: 61% van hen heeft ernstige angstklachten, 39% werd beperkt in zijn functioneren door depressieve klachten en 62% voelde zich eenzaam. Tien procent heeft ooit gedacht aan suïcide.

Lees verder

De impact van mindfulness­training in organisaties

25-04-2018

Onder leiding van Wibo Koole en Marloes Telle vond eind 2017 een onderzoek naar de impact van de mindfulness­training ‘Mindful Werken’ in organisaties plaats binnen het ministerie van OCW.

Lees verder

Mindfulness in organisaties: volop in ontwikkeling

13-04-2018

Van 10 t/m 13 juli aanstaande vindt in Amsterdam het Internationale Congres over Mindfulness (ICM) 2018 plaats. Hèt congres over mindfulness en wetenschappelijk onderzoek, met presentaties en workshops van internationale topsprekers.

Lees verder

Je bent jong en je wilt wat

05-04-2018

Voortdurende competitie en jezelf vergelijken met anderen, dat is waar tieners en jongeren een groot deel van de dag mee bezig zijn. Zelfkritisch zijn is daarbij een manier van leven voor hen, in de overtuiging dat jezelf afmatten de enige manier is om succesvol te zijn. Het gevolg is: weinig succes, teveel stress en te weinig slaap.

Lees verder

Mindfulness maakt je creatiever op je werk

26-03-2018

Creativiteit, ook op het werk, is steeds belangrijker. De wereld verandert snel en bedrijven moeten steeds sneller inspelen op die veranderingen. Of je nu problemen voor een klant hebt op te lossen, een nieuwe productlijn verzint of aansluiting wilt vinden bij nieuwe technologieën, in alle gevallen heb je creativiteit nodig.

Lees verder

Emotioneel intelligent door mindfulness

27-01-2018

Daniel Goleman, bestseller auteur, leiderschapsexpert en organisatieadviseur, kwam lang geleden zelf in aanraking met de kracht van mindfulness. Nu ziet hij dat we leven in een wereld die ‘wealthy in information, but poor in attention’ is. De vaardigheid om aandachtig te kunnen zijn, is nu belangrijker dan ooit, vindt Goleman.

Lees verder

Zelfcompassie voor jongeren

06-12-2017

Werk jij met jongeren en wil je hen helpen om met meer gemak om te gaan met de emotionele schommelingen van het dagelijks leven?

Lees verder

HR omarmt mindfulness

01-12-2017

Maandag 27 november vond bij Centrum voor Mindfulness het HR-Symposium plaats over bevlogenheid, jobcrafting, innovatie en teamwork in relatie tot mindfulness. Een zaal vol HR-managers, organisatieadviseurs en mindfulness­trainers luisterde geboeid naar presentaties van Arnold Bakker, Wibo Koole, Peter Oeij en en Michael West.

Lees verder

Compassievol leiderschap sleutel tot innovatieve en hoogwaardige zorg

28-11-2017

Compassievol leiderschap stimuleert innovatie en heeft een bewezen positief effect op de kwaliteit van medische zorg, aldus de Engelse hoogleraar organisatiepsychologie Michael West.

Lees verder

Wat zijn de grootste uitdagingen van HR-afdelingen?

07-11-2017

Op 27 november a.s. organiseert het Centrum voor Mindfulness een verrassend symposium met wereldwijde specialisten.

Lees verder

De groene zone in: mindfulness based teamwerk

20-10-2017

Hoe kan mindfulness nou eigenlijk van nut zijn bij job crafting, bij het scheppen van voorwaarden voor opmerkzame teams en bij het creëren van een bloeiende organisatie?

Lees verder

Bevlogenheid en Job Crafting: geef medewerkers de ruimte

19-10-2017

De werkdruk is nog steeds enorm hoog in veel organisaties. Nu de economie aantrekt zal dat niet minder worden, waardoor toename van verzuim op de loer ligt. Hoe kun je als organisatie verzuim voorkomen en medewerkers aan boord houden?

Lees verder

Hoe voorkom je een burnout?

16-10-2017

Simone Lips, mindfulness­trainer bij het MIO-team (Mindfulness in organisaties) van het Centrum voor Mindfulness vertelt in haar bijdrage hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Lees verder

Manage your inner chimp

31-05-2017

Reactiviteit vanuit de hersenen bekeken.
Dit filmpje geeft inzicht in hoe dat werkt in onze hersenen, onze manier van denken en (emotioneel) reageren.

Lees verder

Mindfulness meditatie: goed voor fysieke en geestelijke gezondheid

31-05-2017

Dankzij diverse onderzoeken krijgen we steeds meer inzicht in het hoe en waarom mindfulness heilzaam is op zo veel aspecten van het leven.

Lees verder

Zelfcompassie voor tieners

30-05-2017

Het leven van tieners kan tegenwoordig behoorlijk uitdagend zijn door de hoge verwachtingen en druk van ouders, leraren en vrienden.

Lees verder