Gezondheidszorg
Mindfulness nieuws, tips en trends
-
Tiende druk voor Mindful Werken - in 8 stappen je werkdruk de baas
Met 5000 verkochte exemplaren blijft Mindful Werken onverminderd het meest populaire boek over mindfulness op het werk. Auteur Wibo Koole: “Mindfulness heeft bewezen effect op het voorkomen van burn-out, op het hanteren van werkdruk, ook na een burn-out. “
-
Mindful in contact met anderen
Femke Kok over de training Interpersoonlijke Mindfulness: “Ik vind het echt fantastisch om deelnemers te laten ontdekken en ervaren hoe echte verbondenheid voelt in contact. We willen allemaal graag connectie voelen, gezien en begrepen worden door anderen…
-
Emotioneel intelligent door mindfulness
Daniel Goleman sprak tijdens de eerste Conferentie over Mindfulness in Organisaties over emotionele intelligentie, mindfulness, empathie, compassie en (persoonlijk) leiderschap.
-
Eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties
De eerste conferentie over mindfulness in organisaties was een mijlpaal voor de Europese mindfulnessbeweging. Meer dan 150 deelnemers uit alle windstreken van Europa kwamen op 11 oktober 2018 tezamen voor de laatste (wetenschappelijke) inzichten over de effecten van mindfulness op het werk in de praktijk en mindful leiderschap.
-
Mindful Zelfcompassie op het werk
Christopher Germer en Wibo Koole geven in februari 2019 in California USA een 6-daags programma Mindful Zelfcompassie op het werk. Zelfcompassie op het werk vermindert stress en angst waardoor mentaal welzijn, emotionele veerkracht, fysieke gezondheid en persoonlijke relaties verbeteren.
-
Mindfulness in persoonsgerichte zorg
Soms verschijnt er een boek dat opvalt. De auteurs zijn erin geslaagd om mindfulness helder en begrijpelijk en toepasbaar uit te leggen voor verpleegkundigen. En
-
Opgebrand door hoge werkdruk
Steeds meer werknemers vallen uit vanwege overspannenheid en burn-out. Hoe komt dit, hoe werkt het stresssysteem en hoe kan mindfulness werknemers en werkgevers helpen?
-
Met hoogleraar Susan Bögels versterkt CvM mindfulness voor ouders en kinderen
Hoogleraar Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut Susan Bögels gaat het programma Mindfulness voor Ouders en kinderen bij het CvM versterken. Samen met haar universitaire collega’s Eva Potharst en Irene Veringa...
-
Van werkstress naar werkgeluk
In Nederland brengen we gemiddeld 80.000 uur van ons leven werkend door. Dat is heel veel. Maar het ergste komt nog: we zijn gemiddeld 20-40% van onze werktijd ongelukkig! De oorzaak is te veel werkstress.
-
Verbinding verbroken van Johann Hari
Voor zijn boek Verbinding verbroken ging onderzoeksjournalist Johann Hari op zoek naar de ware oorzaak van depressie, angstklachten en burn-out. Volgens Hari ligt er een veel diepere oorzaak onder vele van onze psychische klachten: het gebrek aan verbinding
-
Nieuw: Compassietraining (MBCL) Jaarprogramma
Dit jaar wordt de compassietraining MBCL ook in maandelijkse sessies gegeven, naast de gebruikelijke training in wekelijkse sessies.
-
Meer focus op het werk met mindfulness
Je kent het waarschijnlijk wel: je bent aan het werk en wordt ondertussen afgeleid door telefoon, Whatsapp, collega’s, e-mail en social media. Multitasking, het afwisselen van werkzaamheden, gaat echter ten koste van gefocuste aandacht.
-
Kan een training mindfulness hart- en vaatziekten voorkomen?
Ellen Rouwet, vaatchirurg in het Erasmus MC in Rotterdam, wil onderzoek gaan doen of hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden door het volgen van een mindfulnesstraining. Samen met de Hartstichting werft zij via crowdfunding fondsen om het onderzoek te kunnen uitvoeren.
-
Unieke 1e Europese conferentie over mindfulness in organisaties
Op 11 oktober vindt de eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties plaats in Maarssen. Eén van de sprekers op de conferentie is de wereldberoemde Daniel Goleman, die ruim 20 jaar geleden het begrip Emotionele Intelligentie heeft geïntroduceerd. Andere sprekers die hun sporen op het gebied van mindfulness in organisaties ruim hebben verdiend, zijn onder meer Jean-François Manzoni, Rasmus Hougaard en Wibo Koole.
-
Mindfulness op het werk, pure noodzaak
Vluchtige markten, veeleisende consumenten en razendsnel veranderende technieken en digitalisering, zorgen voor een nog niet eerder vertoonde snelheid van veranderingen. De supersnel veranderende wereld is bijna niet meer bij te houden voor bedrijven.
-
Mindfulness Meditatieoefeningen
Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulnesstraining heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.
-
Je bent uniek, maar niet de enige
Jongeren ervaren steeds meer stress, spanning en depressieve klachten, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. In de periode 2012 tot 2015 hebben 50% meer meisjes en 21% meer jongens hier last van. Onder studenten zijn de percentages eveneens alarmerend hoog: 61% van hen heeft ernstige angstklachten, 39% werd beperkt in zijn functioneren door depressieve klachten en 62% voelde zich eenzaam. Tien procent heeft ooit gedacht aan suïcide.
-
De impact van mindfulnesstraining in organisaties
Onder leiding van Wibo Koole en Marloes Telle vond eind 2017 een onderzoek naar de impact van de mindfulnesstraining ‘Mindful Werken’ in organisaties plaats binnen het ministerie van OCW.
-
Mindfulness in organisaties: volop in ontwikkeling
Van 10 t/m 13 juli aanstaande vindt in Amsterdam het Internationale Congres over Mindfulness (ICM) 2018 plaats. Hèt congres over mindfulness en wetenschappelijk onderzoek, met presentaties en workshops van internationale topsprekers.
Tijdens het voorprogramma op 10 juli geven Wibo Koole (directeur van Centrum voor Mindfulness) en Michael Chaskalson (professor Ashridge Business School UK) de workshop “Teaching Mindfulness in organizations: the developing practice”, over mindfulness binnen organisaties, een toepassing die volop in ontwikkeling is. -
Je bent jong en je wilt wat
Voortdurende competitie en jezelf vergelijken met anderen, dat is waar tieners en jongeren een groot deel van de dag mee bezig zijn. Zelfkritisch zijn is daarbij een manier van leven voor hen, in de overtuiging dat jezelf afmatten de enige manier is om succesvol te zijn. Het gevolg is: weinig succes, teveel stress en te weinig slaap.
-
Mindfulness maakt je creatiever op je werk
Creativiteit, ook op het werk, is steeds belangrijker. De wereld verandert snel en bedrijven moeten steeds sneller inspelen op die veranderingen. Of je nu problemen voor een klant hebt op te lossen, een nieuwe productlijn verzint of aansluiting wilt vinden bij nieuwe technologieën, in alle gevallen heb je creativiteit nodig.
-
“Ik heb nu nog maar één patiënt”
Chirurgen, artsen, verpleegkundigen, iedereen in de zorg heeft het druk, te druk. Allemaal rennen ze van incident naar incident en niemand heeft aandacht voor elkaar en aandacht voor zichzelf. De noden van patiënten slokken alle tijd en aandacht op. Zo verging het verpleegkundige Barbara de Groot ook.
-
Zelfcompassie voor jongeren
Werk jij met jongeren en wil je hen helpen om met meer gemak om te gaan met de emotionele schommelingen van het dagelijks leven?
-
HR omarmt mindfulness
Maandag 27 november vond bij Centrum voor Mindfulness het HR-Symposium plaats over bevlogenheid, jobcrafting, innovatie en teamwork in relatie tot mindfulness. Een zaal vol HR-managers, organisatieadviseurs en mindfulnesstrainers luisterde geboeid naar presentaties van Arnold Bakker, Wibo Koole, Peter Oeij en en Michael West.
-
De helende kracht van mindfulness
“De bewuste geest is een zelfhelende geest,” zegt psychiater en filosoof Roger Walsh. Hij heeft gelijk. Neem bijvoorbeeld angst. De boodschap van angst is: wegwezen. Onze eerste impuls is om deze instructie op te volgen. Dus we gaan denken en doen, weg van de angst.
-
Compassievol leiderschap sleutel tot innovatieve en hoogwaardige zorg
Compassievol leiderschap stimuleert innovatie en heeft een bewezen positief effect op de kwaliteit van medische zorg, aldus de Engelse hoogleraar organisatiepsychologie Michael West. Het ondersteunt de intrinsieke motivatie van medewerkers en bekrachtigt de intentie die aan de basis van gezondheidszorg ligt: het verzachten van lijden. West, Senior Fellow bij The King’s Fund, de denktank van de Britse National Health Service in London, sprak afgelopen vrijdag 24 november op de conferentie Compassie: hoeksteen van medisch leiderschap.
-
Attending - medicine, mindfulness and humanity door Ronald Epstein
‘I believe that the practice of medicine depends on a deep understanding between clinicians and patients, and that human understanding starts with understanding oneself.’
-
Wat zijn de grootste uitdagingen van HR-afdelingen?
Op 27 november a.s. organiseert het Centrum voor Mindfulness een verrassend symposium met wereldwijde specialisten.